Son Dakika Haberler
“width=“1293

İstanbulda 67 Bin Suriyeli Var

İstanbulda 67 Bin Suriyeli Var
Okunma : 1.687 views Yorum Yap

Valiİstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Şehrimizde Suriyeli sayısının 67 bine ulaştığını açıkladı, kendi rızası olmayanların kamplara gönderilmesi konusunda çalışma başlatılacağını ifade etti.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Suriyeli sığınmacılardan rızası olmayanların kamplara gönderilmesi konusunda bir mevzuat düzenlenmesi üzerinde çalışıldığını belirterek, “Önümüzdeki günlerde, bu konuda çok daha iyi neticelerin alabileceğimiz bir çalışmayı başlatmış olacağız” dedi.

İstanbul İl Koordinasyon Kurulu 2014 Yılı İkinci Dönem Toplantısı, Valiliğin Vatan Caddesi’ndeki ek hizmet binasında gerçekleştirildi.

Toplantıya katılan bir sivil toplum kuruluşu temsilcisinin “Suriye’den gelenlere ülkemizin değişik kentlerinden tepkiler gelmeye başladı. Dilencilik çok arttı, Valiliğinizin bu konuda bir çalışması var m?” şeklindeki sorusu üzerine Mutlu, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeliler için “misafir” tabirinin kullanıldığını hatırlattı.

“DİLENCİLİKTEN SURİYELİLER DE RAHATSIZ”

Mutlu, İstanbul’a gelen Suriyelileri kayıt altına aldıklarını aktararak, şöyle devam etti: “Nerede oturduklarını, geçim ve eğitim durumlarını ve buna benzer birçok bilgiyi kayıt altına aldık. Şu anda İstanbul’da kayıt altında 67 bin Suriyeli misafirimiz var. Bu rakam son 3 ayda adeta sabitlendi. Başlangıçta kayıt altına alınırken, Suriyelilerin çekinceleri vardı. Zamanla sıkıntı olmayacağını anlayınca, kendileri gelip kayıt yaptırdı. Maddi durumu iyi, mesleki bakımdan iyi, kendi ayakları üzerinde durabilecek bir kesim, ağırlıkla İstanbul’a geldi. Ama tamamı böyle mi? Hayır. Özellikle hepimizi üzen ve meşgul eden, sokakta dilenmek suretiyle geçimini temin etmeye çalışan tablolar var. Bu sıkıntının farkındayız. Dilencilikle zabıta mücadele eder, buna müsaade etmez. Ancak yapılan uygulamalara rağmen, bunun çok fazla önüne geçilemediğini görüyoruz. Kış aylarında Pendik ve Tuzla’da iki geçici misafirhane oluşturduk. Kış şartlarında sokakta kalmasın diye 700 kişi misafir ettik. Bunlardan 500 kişiyi kendi rızalarıyla daha sonra Şanlıurfa’daki kampa gönderdik. Mevzuatımız bu konuyla ilgili yeniden değerlendiriliyor. Kendi rızası olmayanın kamplara gönderilmesi konusunda, bir mevzuat düzenlenmesi üzerinde çalışılıyor. Önümüzdeki günlerde, bu konuda çok daha iyi neticeleri alabileceğimiz bir çalışmayı başlatmış olacağız.”

Dilenciliğin sadece İstanbulluları değil Suriyelileri de rahatsız ettiğini ifade eden Mutlu, “Suriyelilerin bizimle birlikte sorunlarını çözmek için çalışan bir takım mekanizmalarının temsilcileri, bu problemi bize aktarıyor. ‘Bunlar, Suriyeli misafir olarak imajımızı sarsıyor’ diyorlar. Bir grubun dilencilik konusunda suistimal yaptığını belirtiyorlar. Bu konuyla ilgili değerlendirmeler yapılıyor. Belki çok kısa bir süre içinde bununla ilgili, ciddi ve yeni bir uygulama başlatacağız” şeklinde konuştu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)