Son Dakika Haberler

Bağımlılığın kitabını yazdı

Bağımlılığın kitabını yazdı
Okunma : 1.189 views Yorum Yap

MaddebagimliligiÜsküdar Üniversitesi Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (NPFUAM) Müdürü ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof.Dr. Tayfun Uzbay’ın kaleme aldığı “Madde Bağımlılığı: Tüm Boyutlarıyla Bağımlılık ve Bağımlılık Yapan Maddeler” isimli kitabı İstanbul Tıp Kitabevi’nden yayımlandı.

Her türlü bağımlık anlatılıyor

5 bölümden oluşan kitapta madde bağımlısı olma riskini artıran etkenler, bağımlılığa neden olan maddelerin köken ve özellikleri ve ülkemizdeki temel problemler ile çözüm önerilerine kadar değişik konulara yer veriliyor. Kitapta yeme, seks, kumar ve alışveriş bağımlılığı gibi başka bağımlılık türleri de anlatılıyor. Özellikle madde bağımlılığı ile ilgili ülkemizdeki temel sorunlara da değiniliyor.

MaddeuskudarBağımlılık hakkında yanlış bilinen şehir efsanelerini bu kitapta doğru bilgiler ile düzeltmeye gayret ettiğini belirten Prof.Dr. Tayfun Uzbay, “Yaratıcılık ve madde ilişkisine ve hiç farkında olunmayan, konuşulup tartışılmayan ama mutlaka farkındalık gerektiren önemli tehditlere de değindim.” dedi.

Bağımlılık bir beyin hastalığıdır

İnsanlık tarihi kadar eski olan ve insanoğlunun en eski sorunlarından biri olan madde bağımlılığının doğrudan beyinle ilişkili olduğunu belirten Prof.Dr. Uzbay, “bir beyin hastalığı” olarak tanımladığı bağımlılığın bu yönüyle nöroloji, psikiyatri ve klinik psikoloji gibi beynin işlevselliğini inceleyen tıbbi disiplinler ile yakından ilişkili olduğunu vurgulayarak “Bununla beraber madde bağımlılığı sadece sağlıkla ilişkili bir sorun değildir. Sosyolojik, kültürel, felsefi ve hukuki yönü de vardır. Bu nedenle madde bağımlılığını anlamak multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Bu kitapta karmakarışık ve multidisipliner fenomen olarak daha uzun yıllar toplumsal bir sorun olmaya devam edecek gibi görünen madde bağımlılığı tüm yönleri ile kolay anlaşılır bir şekilde ele alınmaya çalışılmıştır.” dedi.

900’den fazla kaynakla desteklediği kitabı yazarken popüler değil, bilimsel dil kullandığını belirten Prof.Dr. Tayfun Uzbay, “Amacım Madde Bağımlılığı alanındaki Türkçe bilimsel referans kitap eksikliğine ve ilgili literatüre katkı sağlamaktı. Bu alanda yıllarca çalışmış ve bir çok özgün makale yayınlamış bir bilim insanı olarak böyle bir eseri ortaya koymanın sadece bilimsel değil, aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk olduğunu düşünüyorum. Bir çok başka konuda olduğu gibi madde bağımlılığı konusunda da toplumun önemli bilgi eksiklikleri var. Dahası popüler ve popülist yaklaşımlar, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanların iddialı ve hatalı mesajları internetteki bilgi kirliliği ile birleştiğinde ülkemiz için ciddi bir risk oluşturuyor. Amacım anlamak ve değerlendirmek isteyene güncel bilimsel veriler çerçevesinde doğru bilgileri ulaştırmaktı. Umarım amacıma ulaşabilmişimdir.” diye konuştu

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)