Son Dakika Haberler

91. Yılında Lozan Mübadilleri Ata Topraklarında

91. Yılında Lozan Mübadilleri Ata Topraklarında
Okunma : 735 views Yorum Yap

lazan-12

Sarıyer Bahçeköy mahallesi Lozan Mübadillerinin en çok yoğunluğu olan Sarıyer’in gözde mahallelerinden. Bahçeköy kız yurdu önünde toplanan 170 mübadil, Başkan Vekili Hüseyin Çoşkun’un Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç selamları ve iyi yolculuklar dilekleri ile her yıl olduğu gibi bu yılda Sarıyer’de yaşayan mübadilleri anne ve babalarının doğduğu Osmanlı topraklarına yolculuğumuz başladı.

91 YILINDA ATA TOPRAKLARINDA

Sarıyer Lozan Mübadilleri 91. Yılında ata topraklarına ulaştı. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç her yıl düzenlemiş olduğu bu etkinlik Bahçeköy ve Gümüşdere’de bulunan mübadilleri mutlu etmeye yetti. 90 yılında gidemeyenlerin bu yıl gönderildiği Yunanistan’ın Türk köylerinde mutlu ve hüzünlü anılarla döndüler.

sariyer-lozan-mubadilleri (6)

BAŞKAN ŞÜKRÜ GENÇ SÖZÜNÜ YERİNE GETİRİYOR

“Şükrü Genç’in 2014 seçimlerinden vermiş olduğu söz artık geleneksel olarak her yıl yenileniyor ve yerine getiriliyor”.

Sarıyer’de bulunan Lozan mübadilleri Sarıyer Belediyesi Başkan Yardımcısı İsmail Erdem ile birlikte 170 kişilik kafile üç gün süren gezi boyunca Duygusal, heyecanlı, neşeli umutlu ve hayallerle ile birlikte yaşandı.

Atalarının topraklarında ve onların yaşadığı yerleri merakla gezenler, anılarda kalan bilgiler ile evleri tespit etmeye çalıştılar, Camileri ve mezarlıkları gezdiler, Bugün aynı topraklarda yaşayanların  Türkiye’den giden mübadillerin olduğunu gördük. Sarıyerli mübadiller aynı topraklarda yaşan rum vatandaşlar ile birbirlerine sarıldılar.

Lozan anlaşması gereği 91 yıldır topraklarından uzak olanların gezisinde her şehirde farklı duygular ön plana çıktı.İki ülkenin insanlarının yaşam gelenekleri fazla değişiklik olmadan devam ettiği görüldü.Gezilen köylerde kültür farklılıklarının aynı olduğu, misafirperliğin, karşılamanın ve ikramın, insanların birbirlerine içten içe sarılmasının, vücutlarında vatan hasreti ve toprak kokusunu hissettiler.

Yolculuk Bahçeköy’den hareketle başladı, 522 yıl Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinden olan Vodina- Şuan  adı Edessa olan şehir suları ve şelaleleri ile meşhur şehir Tarım ile geçiniyor, müthiş verimli topraklarda her yer meyve, sebze, balcılık ile geçiniyor, Mübadele döneminde bir çok vatandaşlarımız bu zengin topraklardan ayrılmanın derin duyguları içerisindeydiler.

İki Ülke halkının siyasilerin farklı ilişkileri sonucu sürüklendiği politik yaşamın dışında vatandaşlar kendi aralarında böyle bir problemin olmadığını belirttiler.

 

MUDANYADAN FUŞTAN’A FUŞTAN’DAN BAHÇEKÖY’E

Edessa’dan Fuştan’a hareket eden kafileyi süprizler bekliyordu, bir yıl önce tekrar gelindiğinde aynı anlar, bu seyahatte yine mübadilleri hazır bekliyorlardı. Otobüsleri karşılayan Rum vatandaşlar ile mübadilerimiz kucaklaştılar, evleri gezdiler, birçok ev eski ve harap halde, kısmi olarak yeni yapılar mevcut ve her kapıdan bir insanın çıktığı, birbirlerini telefonla arayarak dostlarımız gelmiş diyerek haber veren Rumların sevinçleri ayrı bir mutluluktu.

Fuştan’dan Bursa ve Mudanya’dan giden rum mübadillerin şehri, burada 200 mübadil Türkiye ve Yunanistan ile değiştirilmiş, Rum vatandaşlar  hemen harita çıkararak, Türkiye’de nereden  geldiklerini harita üzerinden  gösterdiler, Köy içinde kahvede yapılan tanışmada çaylar ve kahveler ikram edilirken, bahçelerden Hurma ve Nar zenginliğini bizlere sundular. Bir süre sonra rum vatandaşlar Ouzo ikram ederek birlikteliği ve özlemi kutladılar.

Fuştan’dan itibaren 4 otobüs kafileri her biri ayrı köylere giderek ziyaretlerini sürdürdüler.

sariyer-lozan-mubadilleri (3)

BAŞKONSOLOS ORHAN YALMAN OKAN VE  İSMAİL ERDEM

Atatürk’in evini ziyarete gelişimizde bizleri Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan karşıladı, Konsolos Orhan Yalman, Başkan Yardımcımız İsmail Erdem ile birlikte Atatürk’ün evini gezerek bilgi verdi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün evine ziyaret yapıldı. Atatürk’e ait fotoğraflar ve balmumundan heykeli, Zübeyde hanımın mumya heykeli,  Mustafa Kemal Atatürk’e ait fotoğraflar, kullandığı eşyalar ziyaret edildi. Kafilede ilk defa gelen insanlar  Atanın evinde hatıra fotoğrafı çektiler.

TRT Televizyonu Başkan Yardımcısı İsmail Erdem ile gezi hakkında röportaj yaptı ve mübadiller ile neler hissettiklerini sordu.

 

SELANİK, KAVALA,İSKEÇE,GÜMÜCÜNE HERKES TÜRKÇE KONUŞUYOR

Selanik şehrinde Türkiye’yi yaşayabilirsiniz, her bir köşe, barlar, restaurantlar, cafeler  dükkanlar, insanların sıcaklığı İzmir’i anlatıyor.

Selanik’te konaklayarak bir gece geçiren Mübadiller Beyaz Kule’de bulunan tavernada gece yemeği ve sırtaki eğlendiler, Tüm yemeklerin ülkemizdeki yemekler ile aynı oluşu, Türk Mutfağı olarak bildiklerimizin Rum Mutfağı olduğu ayrıcalığını öğrendik, Ortak kültür yaşam ile aynı şekilde devam ediyor, Selanik’te Aristo meydanında  çok kalabalık veya yalnız gezi yapsanız da bir kafeden Egeyi seyrederek bir çok insan ile tanışmanız ayrı bir mutluluk veriyor, her iki ülke insanın aynı sıcaklığını görüyorsunuz, Kalimera dediğinizde  size aynı güler yüzle merhaba diyerek samimiyet ve sıcaklığı ilk anda hissediyorsunuz.

Şu gerçeği gördük, Türkiye’de Rumca bilen insan çok az. Lakin Selanik, Edessa, İskeçe, Kavala, Gümülcüne’de herkes Türkçe konuşuyor. Kahveci, tatlıcı, sokaktaki bir büfede gençler, parkta oturanlar herkes Türkçe konuşuyor, Güney Doğu’da her hangi bir ilçede bu kadar Türkçe konuşan insan olabileceğini sanmıyorum. Her alanda, her köşeden Türklerin gelerek sizlere sarılması ve konuşması milletlerin neden ayrılmak zorunda kaldığını, politikaları, savaşların yanlışlığını hissediyorsunuz.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in her yıl düzenlediği geleneksel Ata topraklarına ziyaretler 92. Yılında yine devam edecek. Halkları birleştirmek adına yola çıkan ve Sarıyer’in uluslar arası areneda tanıtımı için seferberlik yaparak AB komisyonları yerel yönetim çalışmaları, kardeş şehirler projesi ile Sarıyer Belediyesi Uluslararası arenada sesini duyurmaya devam ediyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)