Son Dakika Haberler

Teşvikler, turizm hisselerini hareketlendirdi

Teşvikler, turizm hisselerini hareketlendirdi
Okunma : 3.785 views Yorum Yap

Kk-12
Dün Başbakan Ahmet Davutoğlu 2016 yılı Turizm Eylem Planı’nı açıkladı. Son dönemde Türkiye’de artan güvenlik endişeleri ve jeopolitik riskler neticesinde Türkiye’ye gelen turist sayısında yaşanan azalma ve bu kapsamda turizm şirketlerinin gelirlerinde yaşanan daralma sonrası eylem planının önemli maddeler içerdiğini görüyoruz. Eylem planında turizm şirketleri için öne çıkan önemli maddelere bakıldığında, sektörde olası bir daralmanın olması durumunda borçların yeniden yapılanması ve kredilerin ötelenmesine kolaylık sağlanacak. Ayrıca sektöre 255 milyon TL teşvik verilecek ve sektörün mevcut 288 milyon TL’lik ödemeleri ise ötelenerek 3 yıla yayılacak.
Diğer maddelere bakıldığında, en az 400 bin turist getiren seyahat acentalarına 100 bin TL’ye kadar kredi kullanma hakkı verilecek. 1 Nisan-31 Mayıs tarihleri arasında turist getiren A grubu firmalara uçuş başına 6 bin dolar destek verilecek ve ülke sınırlandırmasını kaldırılacak. Deniz turizmi tesisleri ihracatçı kapsamına alınacak, 750 bin dolar ve üzeri gelir getiren tesisler ihracatçı sayılacak. Bakanlık belgeli konaklama tesislerinden alınan pay bedellerinin 2016 yılı ödemeleri ertelenecek ve 3 taksite bölünecek. Çevreye duyarlı tesislere su, atık su, katı atık bedelleri en düşük tarifeden uygulanacak, aradaki farkı hazine karşılayacak. Alınacak bu önlemler turizm şirketlerini her ne kadar rahatlatacak olsa da içerisinde bulunduğumuz mevcut süreçte yabancı turistlerin Türkiye’ye gelmeleri kolay olmayacaktır.
Yaşanan gelişmeler sonrasında 2015 yılı Aralık ayında Türkiye’ye gelen toplam yabancı turist sayısı yüzde 7.29 azalırken, yıl genelinde ise bir önceki yıla göre yüzde 1.61 azalış söz konusu oldu. Aynı zamanda Rusya ile yaşanan sıkıntıların ardından Aralık ayında Rusya’dan Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayış bir önceki yılın aynı önemine göre ise yüzde 46.87 oranında azalış gösterdi. 2015 yılı genelinde yabancı ziyaretçilerden elde edilen toplam gelir bir önceki yıla göre yüzde 8.50 azalarak 25 milyar 438 milyon $ düzeyinde kaldı. Yine Avrupa bölgesinden gelen turist sayısında ise aynı dönemlerde yüzde 6.76 oranında azalış görülmektedir. Tüm bu olumsuz istatistiklerin ardından gelen bu eylem planının kısa vadede hayata geçirilmesi bekleniyor.
Açıklanan eylem planının ardından turizm hisselerinde yüzde 4’e yakım primli hareketlerin etkili olduğunu görüyoruz. Turizm endeksi içerisindeki ağırlıkları sırasıyla yüzde 41.6, 15.73 ve 10.20 olan Net Turizm, Tek Art ve Etiler hisselerinde yine sırasıyla yüzde 3.5, yüzde 7.70 ve yüzde 5.35 değer kazanımları görüldü.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)