Son Dakika Haberler
“width=“1293

İstanbul Aydın Üniversitesi NASA’da uydu fırlattı

İstanbul Aydın Üniversitesi NASA’da uydu fırlattı
Okunma : 1.042 views Yorum Yap

Aydnuni-1
NASA tarafından projeleri kabul edilen ve 10 kişiden oluşan İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) takımı, ABD’nin Teksas eyaletinde kendi tasarladıkları uyduyu başarıyla fırlattı.
Tasarladıkları uyduyla Amerika Astronot Birliği ile Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) ortak yürüttüğü Uydu Yarışması’na davet edilen İAÜ öğrencisi Çağrı Temel ile Bilal Arıkan, testler ve uyduyu fırlatma aşamasını en iyi şekilde geçen ekip kabul edilerek ödüllendirildiler.
İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, öğrencilerinin Türkiye için gurur verici bir başarıya imza attıklarını belirterek, “Farkındalık ve fark yaratmak, bunu da uluslararası alanlara taşımak çok önemli. Yarattığınız fark kadar varsınız. Ne kadar fark yaratırsanız o kadar yarından sonrası için sizin varlığınız söz konusu olur. Dolayısıyla biz eğitim konusunda hiçbir zaman Türkiye standartlarında eğitim yapmadık. Ülke standartlarında eğitim yapan birçok kurum var bu ülkede. Bizler ülkemiz eğitim standardının ötesinde bir hedef belirleyerek hareket ediyoruz ki ülkemize bir şeyler verip örnek alınacak katma değerler oluşturalım. Artık uzay çağında yaşıyoruz, sürekli bunu telaffuz ediyoruz. Uzay çağı ne demek ve Türkiye uzay çağını yakalamak için ne yapıyor sorusunu sormak lazım. Biz üniversite olarak bu soruyu kendimize sorduk. Öğrencilerimize bizi ve ülkemizi gururlandırdıkları için çok teşekkür ediyorum.’’ dedi.
‘Küçük Uydu’ anlamına gelen BITSAT Takımı’nın kaptanlığını yapan İAÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Çağrı Temel, yaklaşık 10 aydır üzerinde çalıştıkları uydu sistemiyle NASA’nın ilgisini çektiklerini söyledi.
NASA’nın geçen hafta gerçekleştirdiği uydu fırlatımına davet ettiği İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Çağrı Temel, “Uydumuzu, malzeme sponsorumuz olan Başakşehir Living-Lab’te tamamlayarak hazır hale getirdik. Projemizi yaparken gerçek uydu sistemlerinin yapım süreçlerinin birebir uygulandığını belirtmek isterim. Çalışma sisteminden tutun da bir uydunun neler yapabileceğini düşündük. Kendi tasarım ve sistemimiz ile uydumuzu hazır hale getirdik.” dedi.
-“ROKET FIRLATMA AŞAMASINI EN İYİ ŞEKİLDE GEÇEN TAKIM OLDUK”
Türkiye’den ABD’ye giderken küçük bir kaza sonucu uydularının bir noktasında kırılma yaşandığını, ancak kısa sürede onardıklarını da anlatan İAÜ öğrencisi Çağrı Temel, “Texas’a gittiğimizde önce uyduların kontrolleri ve test aşamaları yapıldı. Çok güzel bir şekilde tüm aşamaları geçerek uydunun fırlatma aşamasına geçtik. Bizim için en kritik dönem oldu. Çünkü elektronik sistemimiz, sebebini bilmediğimiz bir nedenden dolayı çalışmadı. Ancak uzun uğraşlar sonucu, sistemimizi tekrar çalıştırmayı sağladık. Testleri ve roket fırlatma aşamasını en iyi şekilde geçen takım olduk. Bunun sonucunda da rozetlerimizi ve sertifikalarımızı almaya hak kazandık. Bizim için çok güzel bir süreçti.” diye konuştu.
Uydu fırlatımının yanı sıra NASA-JPL ve Silikon Vadisi’ni de gezme fırsatı bulduklarını belirten Temel, yaşadıkları sıradışı deneyime ilişkin şunları anlattı:
“NASA-JPL ve Silikon Vadisi’ne gitme fırsatımız oldu. Her şey çok güzel gerçekleşmişti. Bilgilendirme konusunda ve düşünme-hayal etme konusunda çok şey düşünebiliyorsunuz. Silikon Vadisi özellikle büyüleyici bir yerdi. Benim en etkileyici bulduğum firma ise Google oldu. Facebook ise çok farklı bir stratejiye sahip. Tesla Motors bambaşka bir görüşe sahip. Apple en büyük yerleşim yerlerinden bir tanesi. Ve aklınıza gelebilecek daha binlerce şirketi görme fırsatımız oldu. Mars misyonları, uydular, robotlar. NASA-JPL beyninizi dolduracak kadar bilime sahip bir yer. Kesinlikle oraya doyamıyorsunuz.”
-“UMARIM TÜRKİYE’NİN DE UZAY AJANSI KURULUR”
Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanında aşama kaydettiğine dikkat çekerek bu alanların daha da gelişmesi gerektiğinin altını çizen İstanbul Aydın Üniversitesi 2.sınıf öğrencisi Çağrı Temel “Hedefimiz uydumuzu geliştirmek ve üzerinde çalışma yapmak. Türkiye bu konuda gerçekten çok gelişti ve çok ilerledi. Bizde elimizden geldiğince tüm çalışmalara devam edeceğiz. Umarım Türkiye’nin de uzay ajansı kurulur ve temeli atılır. Ben desteklerinden ötürü İAÜ Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Mustafa Aydın’a, Selman Arslanbaş, Halil Rıdvan Öz ve danışmanım Oğuz Ata ile Umut Yıldız hocalarıma, aileme, akrabalarıma, arkadaşlarıma, desteklerini esirgemeyen herkese teşekkürlerimi iletiyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)