Son Dakika Haberler

Didem Engin, İstanbul Turizmi Can Çekişiyor

Didem Engin, İstanbul Turizmi Can Çekişiyor
Okunma : 664 views Yorum Yap

 
img_8202didemengin
2016 yılının turizmciler açısından oldukça zor geçtiğini belirten Didem ENGİN, turizm gelirlerindeki düşüşe değindi. 2015 yılının ilk 6 ayında ülkemizde toplam 12 milyar 602 milyon 567 bin dolarlık turizm geliri elde edilirken, 2016 yılının aynı döneminde gelirin 9 milyar 47 milyon 702 bin dolara gerilediğini belirterek “Yabancı turistlerden elde edilen gelir ise aynı dönemde 10 milyar 477 milyon 643 bin dolardan 6 milyar 689 milyon 669 bin dolara geriledi. Yani yabancı turistten elde edilen gelirde %36.2’lik, toplam turizm gelirlerinde ise %28’lik bir düşüş yaşanmıştır” dedi.
Artarda yaşanan terör saldırılarının yabancılar tarafından önemli bir güvenlik zafiyeti olarak değerlendirildiğini, bunun da turistlerin seyahat noktası tercihlerini ülkemizin aleyhine etkilediğini vurgulayan Didem ENGİN, “2016 Temmuz ayında ülkemizi tercih eden yabancı ziyaretçi sayısı %36.72 azaldı. İlk 7 aydaki ziyaretçi sayısı ise %30.27 azaldı. Oysa ülkemiz tarihi dokusu, coğrafi konumu, kültürel yapısı ve eşsiz doğal güzellikleri ile çok önemli bir cazibe ve çekim noktası olabilir” dedi.
İstanbul Turizmi Can Çekişiyor
Önemli bir turizm merkezi olan İstanbul’un da turizm sektöründe yaşanan daralmadan payını aldığını söyleyen Didem ENGİN, 2016 yılının Ağustos ayında İstanbul’a gelen ziyaretçi sayısının bir önceki yıla göre %31.8 azaldığını, ilk 7 aya bakıldığında ise azalmanın %25.4 olduğunu söyledi.
Hükümet Uyarılarımızı ve Önerilerimizi Göz Ardı Ediyor
Sektörün cari fazla veren lokomotif sektörlerden birisi olduğunu hatırlatan Didem ENGİN, “Turizm sektörü alt dallarıyla birlikte ülkemizde istihdam potansiyeli en yüksek sektörlerden biri. Ancak son dönemde birçok otel kapandı, birçoğu da kapanmamak için var güçleriyle direniyor. Turizmciler çok kötü bir sezon geçirdi. Sezonun bu kadar kötü geçeceğini tahmin ederek Şubat ayında ‘tedbir alalım, sorunları araştırıp çözelim’ diyerek bir araştırma önergesi vermiştim. Yine Haziran ayında Meclis’te yaptığım bir konuşma ile Hükümet’i yaklaşan sancılı süreçle ilgili uyararak ‘Bu gidişle 2017 ve 2018 de turizmde kayıp yıl olacak endişesini taşıyorum’ demiştim ama AKP Hükümeti önerilerimizi göz ardı etti. Bugün geldiğimiz süreçte, üzülerek uyarılarımızda haklı çıktığımızı görüyoruz” dedi.
“Turizm Sektörünü Tekrar Şahlandırmalıyız”
Turizmde yaşanan daralmanın yıl içerisinde diğer sektörlerde de domino etkisi yaratmasını önlemek için bir an evvel gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Didem ENGİN, “Ancak AKP Hükümeti kendi iç çekişmelerinden bir türlü vakit ayırıp da turizmcinin sorunları ile ilgilenemediği için sektördeki sorunlar kartopu misali büyüdükçe büyüdü. Hükümet aylardır turizmcinin yardım çağrısını ve muhalefetin uyarılarını duymadı. Şubat ayında göstermelik olarak açıklanan Turizm Acil Eylem Planı Destek Paketi’nin de hiçbir yaraya merhem olamadığını sezon sonunda görmüş oluyoruz. Hükümet bir an evvel turizmde yaşanan sorunlarla yüzleşerek sektöre can suyu vermenin yollarını araştırmalı, geçici çözümlerle değil sürdürülebilir politikalarla ülkemizi dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri haline dönüştürmeli” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)