Son Dakika Haberler
“width=“1293

İBB’DE İMAM HÜSEYİN CEMEVİ KRİZİ

İBB’DE İMAM HÜSEYİN  CEMEVİ KRİZİ
Okunma : 848 views Yorum Yap

img_8417imam
 
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi son oturumu, ‘Cemevi’ tartışmasına sahne oldu. Sarıyer Cumhuriyet Mahallesi’nde, mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait 23 bin metrekare büyüklüğündeki 1. derece doğal sit alanı ve park alanı içinde kalan 5 katlı cemevine ilişkin plan değişikliği, oybirliğiyle onaylansa da, ‘Cemevi’nin planlara ‘ibadet alanı’ değil de ‘kültürel ve sosyal tesis alanı’ olarak işlenmesi, AKP ve CHP grubunu karşı karşıya getirdi.
‘Cemevleri’nin tıpkı cami gibi olduğunu söyleyen CHP’li meclis üyelerinin, ‘ibadet alanı’ ısrarı, “Planlarda cemevi lejantı yok” gerekçesiyle kabul görmedi.
BEN ALEVİ BİR KİŞİYİM’
İBB Meclisi’nde söz alan, ünlü sanatçı Arif Sağ’ın yeğeni CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, “Ben Alevi bir kişiyim” diyerek, meclis üyelerine önce, plan ve haritalarda kullanılan ‘soysal ve kültürel tesis alanı’ ibaresinin karşılığını okudu.
Sağ, “Bir caminin açılımında bu fonksiyonlar olsa hoş olur mu? Ben buna karşı gelirdim. Burada ‘Sosyal ve kültürel alanı’ değil de, ‘Cemevi’ desek ne olur. Yasal olmayan birçok şey burada yapılıyor. Gelin burada bir önderlik yapalım. Alkışlarla bunu geçirelim. Yargılanacaksak da beraber yargılanalım” önerisinde bulundu.
CHP’li meclis üyesi ve söz konusu cemevinin mimarı Gökhan Zeybek de Lahey Adalet Divanı’nın Alevilikle ilgili, hükümeti de bağlayan kararlarına dikkat çekti.
İKİSİ DE BİZİM’
AKP’li İBB Meclis Birinci Başkan Vekili Ahmet Selamet, “Bunun cemevi olduğunu hepimiz biliyoruz” derken, İmar Komisyonu Başkanı Hadi Diler de yönetmelikte, ‘Cemevi’ lejantı olmadığını hatırlattı. Sarıyer’de bir caminin yerinin değiştirilmesine ilişkin plan değişikliğine CHP’lilerin ‘ret’ oyu vermesine dikkat çeken AKP Grup Başkanı Temel Başalan’ın “Cami de bizim cemevi de. İhtiyaç durumuna göre cemevi de yapılacak cami de” sözlerine, CHP Grup Başkanı Vekili Ertuğrul Gülsever tepki gösterdi.
CAMİ KARŞITI DEĞİLİZ BİZ’
CHP Grup Başkanı Vekili Ertuğrul Gülsever, Temel Başlan’ın sözlerine şöyle karşı çıktı: “Bizi cami karşıtı olarak gösteremezsiniz. Biz namaza dururken, aklında ne hainlikler olanları gördük. Biz CHP olarak camiye asla karşı değiliz. Dinimizi herkes kadar sonuna kadar yaşıyoruz. Kimin daha Müslüman olduğunu tartışma hakkı kimseye ait değildir. Allah’tan başka kimseye verecek hesabımız yoktur” diye çıkıştı.
Hürriyet/ Fatma Aksu

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)