Son Dakika Haberler

MİT DARBE İSTİHBARATI VERMEDİ

MİT DARBE İSTİHBARATI VERMEDİ
Okunma : 610 views Yorum Yap

img_8411mit
Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar ve E. İçişleri Bakanı 15 Temmuz darbe gecesi yaşadıklarını Meclis’te anlattılar.
BENİ BAHÇELİ’YE SORABİLİRSİNİZ DEMEDİM
CHP İzmir Milletvekili ve 15 Temmuz Darbesini Araştırma Komisyonu Üyesi Dr. Aytun Çıray sorularıyla bir çok konunun aydınlanmasına ışık tuttu. Çıray Org. Ümit Dündar’a darbe gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonla konuşup konuşmadığını, konuştuysa “Beni Sayın Bahçeli’ye sorabilirsiniz dediniz mi?” diye sordu. Org. Ümit Dündar, sabaha karşı 06.30’a kadar Cumhurbaşkanı ile konuşmadığını ve dolayısı ile Bahçeli ile ilgili de kimseye benzer bir sözü olmadığını söyledi.
CUMHURBAŞKANI’NIN GÜVENLİĞİNE KATKIM OLMADI
Bunun üzerine İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, “Anlatımlarınızdan kendi güvenliğinizi bile riskte olduğu anklaşılıyor, dolayısı ile Sayın Cumhurbaşkanı’nın Atatürk Havalimanı’na inmesi ile ilgili güvenliği nasıl sağladınız?” diye sordu. Dündar bu konuda bilgi ve katkısı olmadığını anlattı. Dündar’ın FETÖ’cülerin TSK’ya yerleşmesinde dönemsel sıkıntılardan söz etmesi üzerine Çıray’ın sorduğu, “dönemsel sıkıntılardan siyasi iktidarın YAŞ’ta irticai faaliyet gösterenlerin tasfiyesine müdahalesini, AKP FETÖ işbirliği ile ortaya atılan Balyoz Ergenekon gibi davalarla askerlerin tasfiyesini ve Sayın Cumhurbaşkanı’nın ‘ne istedilerse verdik’ anlayışını mı kast ediyorsunuz?” sorusunu cevaplamak istemediğini söyledi.
MİT’TEN DARBE İSTİHBARATI GELSEYDİ GENELKURMAYIN TUTUMU FARKLI OLURDU
Org. Ümit Dündar’ın Komisyon Üyesi Dr. Aytun Çıray’ın son sorusuna verdiği cevap ise çok tartışılacak bir cevap oldu. Çıray, “Bana gelen bilgiye göre 15 Temmuz günü MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Genelkurmay Başkanı’na bir darbe olacağına dair istihbarat değil, kendisine asker içinden bir suikast yapılacağına dair ihbarı getirmiş. Bu bilgi hakkında ne diyorsunuz?” sorusunu yöneltti. Dündar da “İki kişi arasında geçen konuyu tam olarak bilmem mümkün değil. Ancak şöyle bir yorum yapabilirim: Eğer gelen bilgi darbeye yönelik olsaydı Sayın Genelkurmay Başkanımız tarafından daha farklı emirler verileceğini değerlendiriyorum” cevabını verdi.
ALA: “ADİL ÖKSÜZ’Ü ADALET BAKANI’NA SORUN”
Org. Dündar’dan sonra Komisyon odasına E. İçişleri Bakanı Efgan Ala geldi. Kendisine ilk soruları Aytun Çıray yöneltti. Aytun Çıray Ala’nın FETÖ ve onun devlette yuvalanması hakkında çok şey bilmediğini söylemesi üzerine, vali ve emniyet müdürlerinin atanmasında hem müsteşar hem bakan olarak rol aldınız bunu nasıl söylerisiniz diye tepki verdi. Ala 15 Temmuz günü aniden görevden alınmasının nedeni hakkındaki soruya cevap vermedi. Çıray Ala’ya, “Jandarma size bağlıydı. Adil Öksüz’ü tanıyor musunuz? Bıraktırılmasında etkiniz oldu mu? En azından komisyona yazılı ifade vermesi için çağrı yapar mısınız?” sorusunu yöneltti. Bu soruya sert tepki gösteren Ala, sert bir uslüpla, “Onu gözaltına alan biziz. Neden bırakıldığını Adalet Bakanlığına soracaksınız.”
AT İZİ İT İZİNE KARIŞTIRLMASIN
Bu arada yazılı bir açıklama da yapan CHP İzmir Milletvekili ve Darbe Komisyonu Üyesi Dr. Aytun Çıray şunları söyledi:
“Komisyonumuzun öncelikli amacı 15 Temmuz gecesinde yaşanan gerçekleri i aydınlatmak, sonra da bu örgüte yardım ve yataklık yapanları ortaya çıkartmaktır. Bu nedenle AKP’yi aklamak için çağrılan dolgu malzemelerini dinlemek istemiyoruz. Komisyon Başkanlığının darbe süreçlerini, aktörlerini ve hedefini anlamamıza yardımcı olmayacak görüşleri yazılı olarak alınabilecek kişileri çağırmasını protesto ediyorum. Bu nedenle dün çağırılan öğretim üyelerini dinlemeden ayrıldım.
“AKP’li komisyon yönetiminin amacı açıktır; birincisi Komisyon’u battal hale getirmek, İkincisi FETÖ’nün aslında kendileriyle değişik yollardan aynı menzile doğru gittikleri radikal İslamcı bir yapılanma olduğu gerçeğini bulandırmak. Yani at izi it izine karıştırılmasın.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)