Son Dakika Haberler
“width=“1293

3 Aralık TEKERLEKLİ SANDALYEDE YAŞAMIYORUM DİYE ŞÜKREDİLEN GÜNDÜR

3 Aralık TEKERLEKLİ SANDALYEDE YAŞAMIYORUM DİYE ŞÜKREDİLEN GÜNDÜR
Okunma : 634 views Yorum Yap

img_9064-hayretindereli
Sarıyer Belediyesi Aralık ayı ilk meclis oturumunda CHP Meclis Üyesi Engeliler Komisyonu Başkanı Hayrettin Dereli Mecliste gündem dışı yapmış olduğu konuşmada, 3 Aralık engeliler günü ve Sarıyer Belediyesinin engelliler için yapmış olduğu çalışmaları anlattı.
Hayrettin Dereli kürsüden yapmış olduğu konuşmasında : 3 Aralık Engelliler Günü Kutlaması aslında kutlanılan değil, en sevdiğiniz yada bizzat kendimiz tekerlekli sandalyede yaşamıyorum diye şükredilen bir gün, temel amaç engellilerin sorunlarını, engelliliğin önlenmesi ve engellilerin eğitim konuları üzerinde çalışmaların yoğunlaştırıldı bir hafta
ENGELLERİ AŞIYORUZ
Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığının son verilerine göre nüfusun %7 si yani 5 milyon engelli insan yaşıyor memleketimizde. Bu durumda aileler ve yakın çevresi ile beraber düşünüldüğünde ülkemizde 20 milyondan fazla kişinin engellilik olgusundan doğrundan etkilendiğini söylemek abartı olmaz. Engelli dostlarımızın %23,3 okuma yazma bilmiyor,%19 okuma yazması var okulu yok, okuma yazma bilenlerin %36,1 ilk okul,%12,5 ortaokul,%5,5 lise ve %2,6 üniversite mezunu.
Dünyada 2003 yılında 680 milyon engelli var iken bu rakam 12 yıl sonra 2015 yılında 1 milyar 80 milyon kişiye çıkmış.
Engelliler sadece engelliliklerine neden olan bedensel, ruhsal, duyusal ve bunun gibi sorunları değil, aynı zamanda toplumun genel sorunlarını daha katmerli olarak yaşayan ve bu nedenle en çok desteğe ihtiyaç duyan kesimdir.
Ülkemizdeki engelli nüfusun %90’ından fazla istihdam ve eğitim olanaklarından yoksundur. Toplam nüfusun %7 sini oluşturdukları halde ulusal gelir sadece on binde 28 i engelliler için harcanmaktadır.
FEN İŞLERİNDEN REKOR HİZMET
Sarıyer Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından bir sene içerisinde engelliler için yapılan işler: 70 farklı noktada engelli vatandaşlarımıza yönelik çalışma gerçekleştirilmiştir, çalışmalar nitelikleri açısından incelendiğinde, başta engelli rampaları olmak üzere merdiven tretuvar düzenleme, beton yüzey kaplama, engellilere yönelik araç park sırını belirleme, boyama ve otopark tabela ankeraj işlemleri, delinatör (baba-duba) uygulamaları, yardıma muhtaç durumda olanlar için bina tadilat ve onarım işlemleri, görme engelli klavuz ve uyarıcı yüzey uygulamaları, duvar çalışmaları.
BU HİZMETLERİ YAPABİLECEK BAŞKA BELEDİYE YOK
1 Engelli koordinasyon merkezimize 5.600 kayıtlı engellimiz var.
2- Günde en az 25-30 kişiye danışmanlık ve yönlendirme hizmeti vermekteyiz.
3- Bildiğiniz EÇADEM projesi bu sene iki en iyi sosyal proje ödülü aldı.
4- Dostlarımın sokağa çıkabilmeleri için (A) Yollara güvenmeleri (B) Araçlarına güvenmeleri lazım. Cesaretle sokağa çıkmalarını sağlıyoruz.144 kişiye hizmet verildi. 479 araca tamir bakım hizmeti verildi. Araçların akülerini değiştiriyoruz.
5- Bu sene aktifimize yeni bir engelli otobüsü katıldı.
6- Kilyos tesislerimizde bu yaz 500 engelli aileleri ile birlikte ağırladık.plaj sandalyesi ile denize girmelerini kolaylaştırdık ki, bu bence müthiş bir olaydır.
7- okullara akülü sandalye bıraktık buda Sarıyer e özgü bir olay.
8- 120 kişiye havuz hizmeti veriyoruz.
9- 2011 den beri devam eden atla terapi hizmetimiz devam etmekte.
10- Büyük sorun olan engelli istihdamı konusunda çalışmalarımız var, engelli kamu personeli imtahanına arkadaşlarımızı hazırlıyoruz.
11- Akü şarj istasyonu.
12- Ayazağa da engelli merdiven asansörü yapıldı.
13- Maça gitmek.
Temel amacımız dostlarımı hayatın içine dahil etmek. Birlikte yaşamak. Her şey engelsiz Sarıyer için.
Mevzu sakatsa gerisi teferruattır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)