Son Dakika Haberler

Amaç, Araç Olunca. Nihal Yeşilbaş

Amaç,  Araç Olunca. Nihal Yeşilbaş
Okunma : 1.195 views Yorum Yap

nihalyesilbasSiyaset biliminde Durkheim, “mekanik dayanışma” ve “organik dayanışma”  dan bahsederken “Birbirlerine benzeyen bireylerden, birbirlerinden çok farklı bireylerden oluşan bir topluma geçilmektedir. Çünkü iş bölümü ileri boyutlara varmaya başlamıştır, Birbirlerine benzeyenler arasındaki dayanışma “mekanik” birbirlerini tamamlayacak işlevlere sahip kişiler arasındaki dayanışma ise “organik”tir.

Tönnies’e göre “topluluğa duygusal-samimi ilişkilerin, topluma ise mantık ve çıkar ilişkilerinin egemen olduğuna dikkat çekiyor, Toplulukta “biz” duygusunun, “ortak iradeye dayalı bir dayanışma’nın” , ortak mülkiyetin, törelerin, dinsel inançların ağır bastığını söylüyor, “bu ortam içinde topluluğun ortak çıkarları da bireysel çıkarların önüne geçmektedir.”

*            *         *

Siyasetçi için, Siyasetin özel bir değeri vardır, toplumun neredeyse tamamını ilgilendiren bir unsur olmasından dolayı. Siyaset yapan kişiler için ise topluma nasıl fayda sağlanabileceği ve topluma neler kazandırabileceğini araştırmak, öğrenmek, strateji uygulamak için ön plana çıkarması gereken hem somut hem de soyut bir kavramdır siyaset.

Aynı zamanda, “etik ve ahlakı” konularda titizlikle davranması çok daha farklı bir şekilde önem vermesi ve dikkatli davranması gerekir. Attığı her adımda,yaptığı her harekette topluma vereceği izlenimler açısından bir siyasetçinin çok dikkatli olması lazım gerekir..

“Amaç ve araçlar” bakımından düşünüldüğünde ise siyaset, amacı tek hedef olarak, aracı çoklu olarak var sayarsak, siyasetçilerin üzerlerine düşen görevlerin büyüklüğü ve önemi bariz meydana çıkacaktır.

Siyasetçi atacağı her adımı sadece tek hedefi değil,hedefin tüm araçları da kapsadığını düşünerek adımını atmalıdır bence..

Daha açık olmak gerekirse, hedef amaç olunca, amaca ulaşmak isteyenlerde siyasetçilerin yeni araçlarıdır.

Siyasetçileri, rakipleri olan bireyler olarak düşünürsek, her bir rakibin “farklı kişilik”, “ahlak ve niteliklerde” olduklarını da göz önüne getirdiğimizde asıl mücadelenin ne? ya da kim? lerle olduğunu anlamak zor olmasa gerek..

Özetlemek gerekirse; Siyasette amaca ulaşmanın en zorlu yolu hem araçlarla mücadele etmekten, hem de yine amaca ulaşmak için doğru, dürüst, kişilikli, nitelikli ve liderlik ruhu taşıyan gerçek aracı seçmekten (ya da bulmaktan )geçer..

Başarıya ulaşmak için, iyi bir strateji oluşturmak, planlı çalışmak, tanımak ve uygulama gerekir..

 

Tüm ana unsurlarıyla siyaseti tanımak, siyasetin bir ülke için ne demek olduğunu, ülke ve halk yönetiminde ne kadar önem arzettiğini bilmek, geçmiş te bir siyasi yönetimin neler bıraktığını, gelecekte ne gibi etkiler bırakabileceğini anlamak için yeni yapılandırma gerektiğini ancak yeni bir strateji hazırlanması gerekliliğine odaklanmakta fayda olacağını düşünmek gerekir.

*             *           *

Çoğumuz için ölülerin oluşturduğu kalabalıklar boş bir batıl inançtır, Ancak biz “doğmamış gelecek kitleleri”  önemsemeliyiz, onların iyiliğini istemeyi ve onlar için daha iyi ve daha adil bir yaşam hazırlamalıyız, Hizmeti, siyaset içinde “kutsal”  ve asla boş olmayan çaba olarak görmeliyiz.

Değişmeliyiz!

SİYASET; DEĞİŞİM VARSA, UYGULANABİLİR GÜÇLÜ POLİTİKASI VARSA, SADECE HALK ODAKLIYSA, TEMİZ SİYASETİ VURGULUYORSA BAŞARI GELECEKTİR.

Nihal Yeşilbaş..

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)