Son Dakika Haberler

Aysin Günen, Sakem Koordinatörü Dilek Karafazlı ile Röportaj yaptı, SAKEM nedir?

Aysin Günen, Sakem Koordinatörü Dilek Karafazlı ile Röportaj yaptı, SAKEM nedir?
Okunma : 951 views Yorum Yap


dilek_aysin_1Sarıyer kadın çalışmaları merkezinde koordinatör olarak görev yapan ve Sarıyerlilerin gönüllerinde taht kuran Dilek Karafazlı Sarıyer de kadına yönelik şiddeti, Kadın sığınma ve danışma ve dayanışma amaçlı kurulan ve bunun eğitimini, Toplumsal cinsiyet, eğitim ve sosyal sorunları masaya yatırdı.

SARIYER BELEDİYESİ KADIN ÇALIŞMALARI KOORDİNASYON MERKEZİ-SAKEM

Sarıyer Belediyesi olarak, dezavantajlı gruplara yönelik sosyal çalışmalara özen gösteren bir yönetim anlayışımız bulunmaktadır. Türkiye toplumunda Kadınların dezavantajlı durumu ise hepimizin malumudur. Bunun ekonomik, sosyal, kültürel  ve elbette siyasi olmak üzere bir çok nedeni bulunmaktadır.…Yerel yönetimlerin görev ve sorumlulukları kapsamında, geliştirilen projeler ile kadınların sosyal hayata katılımını sağlarken kadın problemlerine dönük çalışmalarımızı Sarıyerli kadınlar için hayata geçirdik.

Kadınlar için, Sarıyer Belediye Başkanı Sayın Şükrü Genç’in özel talimatıyla belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde Kadın Çalışmaları Koordinasyon Merkezi’ni (SAKEM) kurduk. Yaklaşık iki yıldır çalışmalar yapan bu birimde başkanımızın desteğiyle birçok önemli projeye imza attık.

Kadına Yönelik Şiddet ve Mücadele Yöntemleri:

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki şiddet gören kadınların çare bulmak amaçlı ilk başvurdukları kurum yereldeki kolluk kuvvetleri iken ikinci sırada belediyeler yer almaktadır. Bakanlığın son yasal düzenlemeleriyle belediyelere/yerel yönetimlere çeşitli sorumluluklar yüklenmiştir. Bunların başında “kadın sığınma evleri” gelmektedir. Nüfusu 50 binin üzerinde olan her belediyeye “kadın sığınma evi” açması yükümlülüğü getirilmiş ancak yapılan son değişiklikle bu sayı nüfusu en az 100 bin olan belediyeler olarak değiştirilmiştir. Sığınak açma durumda olmayan belediyelerin ise “Danışma ve Dayanışma Merkezi” kurmaları öngörülmüştür. Sarıyer Belediyesi olarak bizler SAKEM’de şiddet mağduru kadınlara yönelik danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

dile_afraliDanışmanlık Hizmeti Nasıl Veriliyor?

Öncelikle kadınlara karşı hiçbir ayrım gözetmeksizin hizmet sunmak en önemli etik değerimizdir. Bununla kastettiğim; din, dil, ırk ve mezhep gibi ayrımcılığın karşısında durmanın yanında ideolojik, ekonomik ve elbette cinsiyetçi politikaları reddeden anlayışımızla kadınlarla iletişim kurmak ve bunun üzerinden çalışmalarımızı geliştirmektir.

Kadınlar bize başvurduğunda öncelikle kendi durumunu en rahat şekilde bize anlatmasını sağlarız. Yasal düzenlemelerle getirilen “önleyici” ve “koruyucu” tedbir kararları, Kadın sığınakları hakkında kendisini bilgilendiririz. Bizim görevimiz kadınlara ihtiyacı olan bilgiyi sunmaktır. Sonrasında nasıl bir karar verileceğini kadınlar kendi iradeleriyle belirlemektedirler. Biz herhangi bir yönlendirme yapmayız. Bazı durumlarda hukuk danışmanlığına ihtiyaçları olabilmektedir. Bu durumda belediyemizin Hukuk İşleri Müdürlüğü’ne bağlı çalışan, konusunda uzman arkadaşlarımızla irtibata geçmelerini sağlarız. Bazen de kadınlar tüm bunların dışında sadece güçlenmeye ihtiyaç duyabilmektedir.

 

“Toplumsal Cinsiyet, Eğitim ve Sosyal Sorunlar”

Biz kadınların yaşadığı her türden ayrımcılık, aşağılanma, şiddet ve toplumdaki dezavantajlı konumlarının nedeni olarak, toplum tarafından biz kadınlara biçilmiş cinsiyetçi rolün çok önemli bir etkisinin olduğunu düşünmekteyiz. Bunun kadınlardaki karşılığı genelde temel eğitimdeki eksiklikleri olarak karşımıza çıkmaktadır.  Bunu iyileştirmeye dönük geçen yıl Sarıyer Belediyesi olarak birinci ve ikinci kademede 18 tane okuma-yazma kursu açtık. Sarıyer Halk Eğitim Merkezi, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ve Maslak Rotary Kulübü işbirliği ile gerçekleştirilen kurslarımızdan tam 360 kadını mezun ettik. Önceki yıllarda düzenlenen diğer kurslarla birlikte bu sayı 500’ü bulmuştur. Bu yıl da okuma-yazma kurslarımız devam etmektedir. Halen kayıtlarımız alınmaktadır. Diğer taraftan  kadınların neredeyse çoğu zamanını evlerde geçirdiklerini gözlemlemekteyiz. Bu nedenle belediyemiz kadınlar için “kent gezileri” projesini başlatmıştır. Temel amacımız kadınların sosyalleşerek topluma katılması iken diğer taraftan kentli olmanın gereği kendilerinden farklı insanlarla tanışmalarını sağlamaktır. Sarıyer son derece kozmopolit bir ilçe, doğulu, batılı, ermeni, rum, alevi, sunni bir çok kesimden insanların birlikte yaşadığı bir yer.  Dolayısıyla kent gezileri kapsamında kadınlar başka statü gruplarıyla da iletişim kurma şanslarına sahip olabiliyorlar. Örneğin; geçen yıl düzenli aralıklarla tekrarladığımız adak üçlemesi gezi programında çeşitli mahallelerden kadınları “Telli Baba, Yeniköy Ermeni Klisesi ve hemen ardından Emirgan Çınaraltı Camii” ne götürdük. Ayrıca resim, fotoğraf sergileri gibi müzelere de götürme olanağımız oldu. Ayrıca Maslak Kasırları, Sabancı Müzesi sergi etkinlikleri, İstanbul Modern gibi sergi merkezleri de kadınları sık sık götürdüğümüz mekânlardır. İstanbul’da düzenlenen Bienaller de takip edilmekte ve farklı zamanlarda yapılan film festivalleri de ayrıca takip edilmektedir. Örneğin bu yıl içinde bir çok kadını Filmekimi Festivali kapsamında gösterime giren sinema filmlerine götürdük. Öncelikli gezi programlarımız Sarıyer ve çevresindeki mekanların kadınlarla buluşması olsa da zaman zaman da İstanbul’un farklı semtlerine de geziler düzenlemekteyiz. Diğer tüm projelerde olduğu gibi kent gezileri projesinde de kadınların kendileri için yapılmasını istedikleri projeleri birlikte planladık. Bir arada olmanın avantajıyla da zaman zaman dertleştik.

En çok talep edilen ergenlerle iletişim, aile içi iletişim ve kadın sağlığı problemlerine dönük çeşitli konu başlılarında seminerler düzenledik. Zaten ev işlerini yapmak, hasta ve çocuk bakmak kadınların doğal göreviymiş gibi kabul gördüğünden bu tarz çalışmalar kadınların sosyal hayata katılımlarında olumlu sonuçlar vermektedir. Ev işlerinin sadece kadınların görevi olmadığı anlayışının topluma yerleşmesi için ise bir hayli yol almamız gerektiğini fark ettik.

Bir diğer eğitim çalışmamız edebiyat-kültür alanında oldu. Sarıyer’de yazmaya meraklı olup daha önce bir türlü fırsat bulamayıp içinde uhde kalmış kadınlar için “Edebiyat Atölyesi” kurduk. Erkeklerinde başvurması üzerine belki de ilk defa yapılan bir uygulama ile erkek kotası koyduk! Katılımcıların % 70’inin kadınlardan olmasını sağladık. Umuyoruz ileriki günlerde bu çalışmamız tekrarlanacaktır.

dilek_aysin“Anne-Bebek El Ele Mutlu Günlere” Projesi

Sarıyer Belediyesi Kadın Çalışmaları Koordinasyon Merkezi’nin  2013 yılındaki en iddialı projesi lohusa kadınların evlerinde ziyaret edilmesi oldu. Mart 2013’de başlayan projede bugüne kadar 250’ye yakın yeni doğum yapmış kadın evlerinde ziyaret edildi. Öncelikli amacımızı aileye bu mutlu günlerinde göz aydınlığı vermek ve onların yanında olmak olarak belirledik. Bunun yanında  anne ve bebeğin sağlık durumunu gözlemlemek, annelere bebek bakımı, emzirme teknikleri, beslenme ve hijyen, bebeğin aşılanması, istenmeyen gebeliklerin önlenmesi  gibi konularda küçük bir eğitim vermek  diğer amaçlarımız arasında yer aldı. Bunlar için birim çalışanları ve projemize destek vermek isteyen bir grup Sarıyerli  gönüllü  kadınla birlikte Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı’ndan (TAPV) eğitim aldık. Bahsi geçen konularda bilgilendikten sonra bu gönüllü kadınlarla birlikte sahaya çıktık. Sarıyer’in hemen her mahallesinde yeni doğum yapmış kadınlara ulaştık ve çok olumlu sonuçlar aldık. Fakat bir kere daha anladık ki kadın olmak gerçekten çok zordu. Doğurganlık yetisine sahip olmak,  doğum sonrasındaki kadının psikolojik durumu, bebeklerin aileye katılmasındaki heyecanın arkasında kalmış. Bu nedenle ailelere ziyarete gidildiğinde  özellikle anneye, onun sağlık durumuna ve bu mucizevi başarısına odaklandığımızda  kadınların bu ziyeretlerden çok mutlu olduklarını fark etmemize neden oldu. Eğer herhangi bir başka sağlık sorunu görüyor ya da konuşma esnasında bahsi geçiyorsa mutlaka aileyi uzman hekimlere yönlendiriyoruz. Ve geleneklerimiz gereği küçük bir hediye paketimizi yanımızda götürüyoruz. Proje yaygınlaşınca artık kadınlar gebelikleri daha sonlanmadan  bizleri aramaya başladılar. Elbette bu başarılı çalışmanın sonuçlarından çok mutluyuz. Gelecek dönemde de projeye devam edeceğiz.

 

 

 

Sarıyer Belediyesi olarak kadınlar için yapılan diğer faaliyetlerde mevcut. Bunların başında Sarıyer Halk Eğitim Merkezi ile işbirliğinde yürütülen el sanatları kursları gelmektedir. Müzik, dans ve resim gibi sanat dallarının da yer aldığı kurslar da mevcuttur. Her yıl bu kurslarda binlerce kadını mezun etmekteyiz. Bunun dışında kadın sağlığı seminer programları da yapılmaktadır. Kadın sağlığı, hijyen gibi çeşitli konu başlıklarında eğitimler verilmektedir. Bir diğer önemli bir çalışma alanını ise Kent Konseyi’miz oluşturmaktadır. Konseydeki kadınların oluşturduğu kadın meclisi ayrı çalışmalar yürütmekte ve zaman zaman birimimiz SAKEM  ile ortak çalışmalar yürütmektedirler. Kadınların kurdukları kooperatif ve faaliyetleri ise bu çalışmalardan biridir.

 

 Belediye başkanımızın ve bağlı olduğumuz tüm yönetimin yaptığımız bu özel alan çalışmalarına desteği bizim en önemli avantajımız olmaktadır. Kadınlara özel bu çalışmalarımızı önümüzdeki dönemlerde artırarak devam edeceğiz. Ancak unutulmamalıdır ki en öncelikli hedefimiz kadının statüsünün hak ettiği gibi eşit ve özgür konumlandırılmasıdır.

Dilek Karafazlı /Koordinatör- SAKEM- Aysin Günen/ Sariyer Times

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)