Son Dakika Haberler
“width=“1293

Çanakkale ruhuna bugün çok daha fazla ihtiyaç var!

Çanakkale ruhuna bugün çok daha fazla ihtiyaç var!
Okunma : 879 views Yorum Yap

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat Baydur, Çanakkale Zaferi’ni kazandıran en önemli unsurun, belli bir ideal ve ülke değerleri etrafında, inanç ve etnik farklılıklar gözetmeden bir araya gelebilme gücü ve ruhu olduğunu söyledi. Prof.Dr. Baydur, bugün Çanakkale ruhuna her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç olduğunu kaydetti.

mithatbaydurÜsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat Baydur, Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıl dönümünde Çanakkale Savaşı’nın, Türkiye ve dünya siyasi tarihi için önemi ve sonuçlarını değerlendirdi.

Çanakkale Savaşı’nın sadece Türkiye tarihi için değil, dünya siyasi tarihi için de çok önemli yeri ve sonuçlarının olduğunun altını çizen Prof. Dr Baydur, şunları söyledi:

“Çanakkale Savaşı’nın hem Türkiye tarihi hem de dünya siyasi tarihi için önemi büyük. Çanakkale şehit ve yaralılar bakımından da kayıp sayısının fazla olduğu en trajik savaşlardan biri. Dünyada lokal düzeyde başka bir menzii savaşında katılan ülkelerin toplam kayıpları açısından bu kadar çok kayıp verilmemiştir. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan 8 yıl öncesi olduğu için maddi ve beşeri tüm sermayesini bu savaşta tüketmiştir. Yani Osmanlı İmparatorluğu’nun tüm maddi ve beşeri sermayesi, tüm entelektüel yetişmiş insanları bu savaşta yitmiştir. Bu nedenle savaştan 8 yıl sonra kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti’nin maddi ve insani sermayesi neredeyse bu savaştan dolayı sıfırdır.”

Ateist-İslamcı, Ulusalcı-Türkçü bir aradaydı

Çanakkale savaşlarında ülke değerleri etrafında inanç ve etnik farklılıklar gözetilmeden, tam manasıyla bir araya gelindiğini de kaydeden Prof. Dr. Baydur şöyle dedi:

“Çanakkale Zaferi’nin Türkiye açısından, bir önemli yanı daha var. O dönem Çanakkale Savaşı’nda Türkiye’de şu anda bulunan etnik fay hatları yoktu. Türk, Kürt, Çerkez, Boşnak aynı cephede omuz omuza birlikte savaştı. Çanakkale Savaşı, inanç farklılıkları gözetmeden herkesin bir arada olduğu bir savaştır. Nitekim “Size ölmeyi emrediyorum” diyen Mustafa Kemal de o savaştadır, sonradan Cumhuriyet rejimi ile arası açılıp küsüp yurt dışına giden Mehmet Akif de o savaşın destanını yazmıştır. İslamcısı, Türkçüsü, Ulusalcısı ve Ateisti aynı savaşta omuz omuza mücadele vermiştir. Aslında bu gün Türkiye’nin ihtiyacı olan şey işte 1915’teki Çanakkale ruhudur. Çanakkale Savaşı’nda müthiş bir birlik-beraberlik ve iman gücü vardı. Belli bir ideal ve belli ülke değerleri etrafında, aslında inanç ve etnik farklılıkları gözetmeden bir araya gelebilme başarılmıştı. Şimdi ihtiyacımızın en önemli göstergesi olan o ruh Çanakkale’de yatmaktadır.”

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)