Son Dakika Haberler

Darüşşafaka, SPK Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Notu olan ilk STK oldu

Darüşşafaka, SPK Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Notu olan ilk STK oldu
Okunma : 2.065 views Yorum Yap
DrusafakaKobirate Uluslararası Kredi Derecelendirme ve Kurumsal Yönetim Hizmetleri AŞ’nin T.C. Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu’nun Kurumsal Yönetim İlkeleri’ne uygun olarak hazırladığı ve yine aynı düzenleyici kuruluşça onaylanan Sivil Toplum Kuruluşlarının Kurumsal Yönetim Uyum Derecelendirmesi Metodolojisine uygun olarak yapılan değerlendirme neticesinde Darüşşafaka Cemiyeti, 10 üzerinden 8.4 puan aldı.
Bu sonuç Darüşşafaka’nın Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayınlanan Kurumsal Yönetim İlkelerine önemli ölçüde uyum sağladığını; üyeleri, bağışçıları, yararlanıcıları, diğer tüm paydaşları ve topluma karşı sorumluluk bilinç ve kültürünün yerleştiğini, bununla birlikte kurumsal yönetim uygulamalarında da bazı iyileştirmelere gereksinimi olduğunu ifade ediyor.
Derecelendirme çalışması; Pay Sahipleri, Kamuyu Aydınlatma ve Şeffaflık, Menfaat Sahipleri ile Yönetim Kurulu başlıkları altında 278 kriterin incelemesi ve Kobirate AŞ’nin “Sivil Toplum Kuruluşları” için hazırladığı metodolojisine göre yapıldı.
Konuya ilişkin değerlendirme yapan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, “Darüşşafaka’nın 150. yılına Türkiye’de bağımsız kurumsal yönetim derecelendirme çalışması yaptırarak yönetiminin şeffaflığını ve sürdürülebilirliğini belgeleyen ilk sivil toplum kuruluşu olarak girmesinin haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.
 
DARÜŞŞAFAKA HAKKINDA:
Dönemin ileri gelen idealist devlet adamlarından Yusuf Ziya Paşa, Gazi Ahmed Muhtar Paşa, Vidinli Tevfik Paşa, Sakızlı Ahmet Paşa ve Ali Naki Efendi tarafından 1863 yılında yoksul ve yetim çocukların eğitimine destek olmak amacıyla kurulan Darüşşafaka, Türkiye tarihinin eğitim alanındaki ilk sivil örgütlenme örneğini oluşturuyor. “Şefkat yuvası” anlamına gelen Darüşşafaka’da bugün ülkemizin 68 ilinden gelen 954 öğrenci tam burslu, yatılı ve İngilizce eğitim görüyor. Darüşşafaka uluslararası standartlarda verdiği eğitimin yanında, öğrencilerinin sosyal ve kültürel alanda da gelişimlerini sağlayarak onları özgüvenli ve tam donanımlı bireyler olarak geleceğe hazırlıyor. İleride bulundukları çevrelerde, Türkiye ve yurt dışında lider konuma yükselmelerini sağlayacak vasıfları kazanarak yetişmelerini sağlıyor.  On dokuzuncu yüzyıl sonlarında Osmanlı Devleti’nin telgrafçılarını yetiştiren, Cumhuriyetin kuruluş yıllarında ülkenin öğretmen ihtiyacını karşılayan Darüşşafaka, 1955 yılında ise İngilizce eğitime geçerek, varlıklı ailelerin imtiyazındaki İngilizce eğitimini maddi olanakları sınırlı öğrencilerine sundu. 1971 yılında kız öğrencilere kapılarını açan Darüşşafaka, 1994’de de daha fazla öğrenciye eğitim imkânı sağlamak için Fatih’teki tarihi binasından Maslak’taki modern yerleşkesine taşındı. Darüşşafaka, Türkiye İş Bankası’nın 2008 yılında başlattığı “81 İlden 81 Öğrenci” projesinin desteğiyle, “Anadolu Açılımı”nı başlattı. Böylece Anadolu’dan daha fazla öğrenciye kucak açan Darüşşafaka, 2012 yılındaki tarihi tüzük değişikliği ile de babasını kaybetmiş çocukların yanı sıra, annesini kaybetmiş çocuklara da 2012-2013 ders yılı itibarıyla eğitim vermeye başladı.
Varlığını bağışlarla sürdürüyor
Öğrencilerinin eğitimden barınma ve beslenmeye, kıyafetten sağlığa, kitap ve kültürel aktivitelerden cep harçlığına kadar tüm giderlerini karşılayan Darüşşafaka, aynı zamanda üniversite eğitimlerini sürdüren mezunlarına da burs desteği sağlıyor. Başta Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım olmak üzere, edebiyatımızın büyük üstadı Sait Faik Abasıyanık ve Türkiye’nin en köklü bankası olan İş Bankası gibi birçok kişi ve kurumun desteklediği Darüşşafaka Cemiyeti, yapılan bağışlarla yarınların aydınlarına “eğitimde fırsat eşitliği” hakkı tanıyor.  Kapılarını öğrencilerine açtığı günden bugüne varlığını yalnızca bağışlarla sürdüren Darüşşafaka Cemiyeti, 150 yıl içinde giderek büyüyerek Eğitim Kurumları dışında kurduğu kurumlarıyla da hem eğitimde fırsat eşitliği için kaynak yaratıyor hem de bağışçılarına şükran duygularını gösteriyor.  Darüşşafaka, İstanbul ve İzmir’deki rezidanslarıyla bağışçılarına hayatlarını beş yıldızlı otel konforunda, emniyette sürdürme ve “ikinci bahar”larını yaşama olanağı sunarken, Urla Yaşam Özel Huzurevi ve Bakım Merkezi ile de bu hizmeti aylık ücret karşılığı 55 yaş üstü dinç veya bakıma ihtiyaç duyan bireylere sunuyor. Darüşşafaka Ömran ve Yahya Hamuluoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ile Maltepe Özel Bakım Ünitesi gibi merkezlerle de sağlık ve bakım hizmeti veriyor.

 
 
 
 
 
 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)