Son Dakika Haberler

İSTANBUL’UN KÜRESEL FİNANS MERKEZLERİ SIRALAMASINDA YAŞADIĞI DÜŞÜŞÜ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

İSTANBUL’UN KÜRESEL FİNANS MERKEZLERİ SIRALAMASINDA YAŞADIĞI DÜŞÜŞÜ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
Okunma : 631 views Yorum Yap

 

BU SONUÇ, BİR ÜLKEYE YATIRIMDA EN ÖNEMLİ KRİTERLERDEN OLAN YARGI BAĞIMSIZLIĞI VE HUKUK DEVLETİ İLKESİNİN AKP İKTİDARINCA YOK EDİLMESİNİN ULUSLARARASI FİNANS DÜNYASINCA AÇIK BİR TESPİTİDİR!”

CHP İstanbul Milletvekili Didem ENGİN, 2007 yılından bu yana düzenli olarak hazırlanan ve 11 Eylül’de 22.si dünya kamuoyu ile paylaşılan Global Finans Merkezleri Endeksi’ne (GFCI) göre İstanbul’un finans merkezleri sıralamasında yaşadığı düşüşü Başbakan Binali YILDIRIM’ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.

Global Finans Merkezleri Endeksi’ne (GFCI) göre İstanbul’un, Mart ayında yayınlanan sıralamaya kıyasla 12 sıra kaybederek 92 kent içerisinde 66. sıradan 78. sıraya gerilediğini belirten Didem ENGİN, “Listenin neredeyse son sıralarında yer alan İstanbul, uluslararası finans merkezi olma hedefinden sapmış, birçok AB ve OECD üyesi ülke kentinin gerisinde kalan bir konuma düşmüştür. Listenin ilk 5 sırasında Londra, New York, Hong Kong, Singapur ve Tokyo yer almaktadır” dedi.

İSTANBUL 3 YILDA 36 SIRA GERİLEMİŞ!

Didem ENGİN, dünyadaki finans merkezlerini çeşitli kriterlere göre değerlendirip sıralayarak finans piyasalarının küresel gelişimini analiz eden endekse göre İstanbul’un sıralamada son 3 yıldır ciddi bir gerileme içerisinde olduğunu vurgulayarak “Örneğin 22 Eylül 2014 tarihinde dünya kamuoyu ile paylaşılan GFCI 16 Raporu’na göre İstanbul 655 puanla 42. sırada yer alırken, aradan geçen 3 yılda İstanbul 617 puan ile 78. sıraya düşmüş, yani 2014 yılından bugüne 36 sıra gerilemiştir” dedi.

Uluslararası analizler ve sıralamalara göre AKP’nin İstanbul’u uluslararası finans merkezi yapma hedefinin hayale dönüştüğünü söyleyen Didem ENGİN, “AKP Hükümetleri tarafından bu başarısızlığın sebeplerinin tespit edilmesine yönelik yapılmış herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmaların sonuçları kamuoyu ile ne zaman paylaşılacaktır?” diye sordu.

BU BAŞARISIZLIĞIN GEREKÇESİ NEDİR?

2 Ekim 2009 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) Strateji Belgesi’nde yer alan ve 10 başlık altında sıralanan 23 öncelik ve 71 eylem hedefini hatırlatan Didem ENGİN, bu öncelik ve hedeflerden bugüne dek tam olarak yerine getirilenleri sorarak “Strateji Belgesi’ne rağmen hayata geçirilemeyen öncelik ve hedeflerin hayata geçirilmeme gerekçesi nedir?” sorusunu yöneltti.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)