Son Dakika Haberler

“Kimyasal silah tehdidi ciddi durumda”

“Kimyasal silah tehdidi ciddi durumda”
Okunma : 594 views Yorum Yap

OkanuniOkan Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ve bu yılki konusu “Komşu Ülkelerdeki Krizlerin Gaziantep’e Etkileri” olan VI. Gaziantep Zirvesi’ne katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, “Suriye’deki karışıklık devam ederse ileride ne olacağı ile ilgili tereddütlerimiz var. Suriye 3’e bölünüyor. Kimyasal silah tehdidi ciddi durumda. Kimyasal silahlardan biri Gaziantep’e düşerse şehrin sosyal ve ekonomik durumu çok büyük bir sıkıntıya girer” diye konuştu.

 
Okan Üniversitesi’nin Tuzla Kampüsü’nde düzenlenen VI. Gaziantep Zirvesi’ne, CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantepli Yazar Ahmet Ümit ve kendisi de Gaziantepli olan Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan ile Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut’un yanısıra  iş dünyasının önde gelen isimleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Zirvenin açılışında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep’in yıllık ihracatının 6 milyar dolara ulaştığını söyledi. Gelecek yıl bu rakamın geçilmesinin beklendiğini belirten Güzelbey, “Bunun büyük bir bölümünü makine halısı oluşturuyor. Gaziantep bugün dünyanın halı merkezidir. Rakibimiz Mısır’dı. Orta ve düşük kalitede halıyı ise Suriye yapıyordu. Arap Baharı ve Suriye’de yaşanan son gelişmelerle birlikte oralardaki üretim de Gaziantep’e kaydı. Lübnan’ın başkenti Beyrut bölgenin finans merkeziydi. Beyrut, yaşanan tahribatın ardından finans merkezi özelliğini kaybediyor. Gaziantep’in elinde bölgenin finans merkezi olma fırsatı var” diye konuştu.
 
“Suriyeli çocuklara Türkçe öğretiyoruz”
Gaziantep-Halep hızlı tren projesini tam hayata geçirmek üzereyken Suriye’deki karışıklıkların ortaya çıktığını belirten Asım Güzelbey, şunları söyledi: “Bu proje şimdilik askıya alındı. Gaziantep halkı, Suriye halkına yardımı esirgemiyor. Gaziantep 1918-1921 yılları arasında işgal altındaydı. Benim nenem anneme 8 aylık hamileyken bir Suriyeli ailenin kendilerini misafir ettiğini söylemişti. Gaziantep’te böyle pek çok hikaye var. Özellikle Nizip’te hali vakti yerinde olan herkes en az 2 Suriyeliye bakıyor. Gaziantep’teki sivil duyarlılığı önemsiyorum. Belediye olarak Suriyeli çocuklar için okul açtık. Otobüslerle onları evlerinden alıyoruz. 90 tane kadrolu Suriyeli öğretmenimiz var. Çocuklara Türkçe de öğretiyoruz.”CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ da “Suriye’de yaşanan sıkıntılardan hemen önce ciddi bir ticari hareketlilik vardı. Her hafta neredeyse 70 bin Suriyeli Gaziantep’e gelip alışveriş yapıyordu. Şu an bize sığınan Suriyelilere yardım ediyoruz” diye konuştu.
 
“Amacımız, Gaziantep lobisine katkı sağlamak”
Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan ise şöyle konuştu: “Gaziantep Zirvesi’nin 6.’sını düzenliyoruz. Amacımız, Gazianteplileri bir araya getirip Gaziantep lobisine katkı sağlamak. Komşu ülkelerdeki krizler doğal olarak Gaziantep’i de etkiliyor. Hem ekonomik hem de sosyal alanda bu etkileri görmek mümkün. Türkiye, bölgede önemli bir oyuncu olmak istiyor. Ama bunu istemeyen devletler de var. Bugün Gaziantep büyük bir misafirperverlik örneği göstererek 80 bin Suriyeliyi misafir ediyor.”
Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut ise Suriye’de yaşanan sıkıntıların bir an önce son bulmasını ümit ettiğini söyledi. Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Şule Kut’un yaptığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan ve Yazar Ahmet Ümit’in konuşmacı olarak katıldığı “Komşu Ülkelerdeki Krizlerin Gaziantep’e Etkileri” paneline geçildi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)