Son Dakika Haberler
“width=“1293

Mustafa BAKIR, Projelerimizi Sarıyer’in Geleceği İçin Yapıyoruz.

Mustafa BAKIR, Projelerimizi Sarıyer’in Geleceği İçin Yapıyoruz.
Okunma : 998 views Yorum Yap

 Sarıyer’in etkin Sivil Toplum kuruluşlarından Sarıyer Platform Derneği,  yıldızı parlayan ve Sarıyer’in geleceği ile ilgili önemli projelere imza atan bir dernek, Sarı Platform modern kent yaşamında adil paylaşımın ve sosyal aktivisit çalışmaların öncüsü olması, Kültürel ve Sportif çalışmaların ve siyaset arenasının en aktif bireylerinin bir arada olduğu Sarı Platform, kurumsal yapısı ve ilkeli duruşu ile Sarıyer de çok farklı etkinliği olan, kitle hareketinde başarılı ve organize çalışmalar yapan dernek olarak kabul edilmektedir.

Sarı Platform  fikrinin öncüsü, Derneğin  kurucusu ve İlk Başkanı olan Mustafa Bakır İle söyleyişi yaptık.

ST- Sarı Platformun önümüzdeki kış çalışmaları nedir?

Mustafa Bakır – Kaymakamlıkla yapılacak olan balıkçılık eğitim projesi var. Eylül ayında İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan onun cevabını bekliyoruz. İlk etabı geçti, ikinci etabı da geçersek 585 milyarlık proje.

ST- Bu proje nerede gerçekleşecek?  

Mustafa Bakır – Sarıyer’de.  Rumelifeneri’nde istifleme, depolama ve soğuk hava, bir kurs alanı, eğitim, 20 kişilik ekipten oluşan Norveç’te 4 günlük eğitim. Projenin geneli böyle. Pilot bir proje. Türkiye’de ilk defa yapılıyor. Proje ,bin  proje arasından  iki proje olarak geçti.  İlk ayağı geçti, ikinci ayağında fiyatlandırma ve içerik verildi ve Eylül ayında haber bekliyoruz. Eğer proje kuruldan da geçerse bu sene o projeye başlanacak. Onun haricinde kültürel ve sosyal projeler var. Bu sene yetiştirme olanağımız olmadı ama seneye Sarıyer’in merkezinde Balık Festivali bunun haricinde spor komisyonu ile ilgili birkaç tane projemiz var. Onlarında alt yapısını hazırlarsak bu senenin sonuna kadar başlayacak. Genelde bu tarzda. Elimizde şu an 7-8 tane yapacağımız iş var, onların alt yapılarını hazırlıyoruz.

ST- Sivil Toplum Kuruluşu olduğunuz için Kaymakamlıkla eşdeğer projeler geliştiriyorsunuz herhalde?

Mustafa Bakır – Aslında kurum ve kuruluşları değil de Sarıyer’in yararına olduğunu düşündüğümüz her kesime proje geliştiriyoruz. Balıkçılık Eğitim Projesi İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan Kaymakamlık ve Valiliklere önceliği olduğu için tercihimiz oldu. Biz de verebilirdik ama öncelik Kaymakamlık ve Valiliklere daha çabuk çıktığı için biz projeyi İlçe Tarım Müdürlüğü ile beraber yaptık. Projeye geçen seneden başlamıştık. Elimizde bir alt yapı vardı, Sarıyer Kaymakamlığı da bu projeyi özellikle çok istiyordu. Kaymakam Bey’in çoğu projesinin balıkçı ayağından biriydi bu. Düşüncelerimiz onlarla örtüştüğü için de beraber hazırlamış olduk. Kaymakamlığın projesi ama dinamikleri bize ait, konuyla ilgi tecrübemiz olduğu için.

ST- Sarı Platform Derneği dediniz ama normal dernek değil. Diğer mahalli derneklerle, memleket dernekleri, köy dernekleriyle veyahut kültür dernekleriyle farklı bir yol izliyorsunuz.

Mustafa Bakır- Sarı Platform Derneği, bir  platform derneği. Platform biraz daha sokağa, mahalleye her tarafa daha yakın, belli amacı olmayan, Sarıyer’in bütün sorunlarıyla ilgilenen yapılanma şekli diğer derneklerinkinden biraz daha farklı, yönetim anlayışı biraz daha farklı. Hemen hemen bütün mahallelerde üye ve yönetici almaya çalışıyoruz. Çünkü Sarıyer’de 35 mahalle var. Bu 35 mahallenin de sorunları var. Tabi ki kültürel-sosyal etkinlikler yapmamız lazım ama Sarıyer’de sorunları da bilen bir dernek olmak lazım ki bunu yerel yönetimlere, bürokrasiye iletebilme adına. Şu anda 49 kişilik yönetimin dağılımı 25 mahalledir. Diğer kalan üyelerimiz de bütün mahallelerde var. Bizim o mahallelerde anlık ve süreç halindeki bütün sıkıntılardan haberdarız. Mesela bugün Kilyos’ta ne tip sıkıntılar var, neler oluyor ya da Rumelihisarı’nda, Derbent’te. İmarla ilgili sıkıntılar, trafikle, altyapı ile üstyapı, turizmle, sağlıkla, eğitimle, sporla…  Bunların hepsiyle ilgili hem komisyonlar var hem de mahallelerde arkadaşlarla olabildiği kadar bir araya gelip “Senin mahallenin ne sıkıntısı var?” diye sorabiliyoruz. Derneğin içindeki bilgi arşivi çok yüksek derecede olmuş oluyor. Merkezi bir anlayışla yönetildiğin anda sadece o merkezin sıkıntılarını biliyorsun ama bizim merkezimiz Sarıyer’in 35 mahallesi.

ST- Genelde Sarıyerli derneklere veya semt derneklerine baktığımız zaman Sarıyer’in ismini bütün Türkiye’de duyurmak istiyoruz veya köyümüzün ismini duyurmak istiyoruz gibi bir olay var. Fakat siz de ses duyurmaktan ziyade mevcut halkın sorunlarına platform olarak kolaylaştırıcı çalışmalar yapmak, onlara yakınlaşmak için veya onların ihtiyaçlarını gidermek için bir proje, bunun yanında belediyeden de yararlanıyormusunuz?

Mustafa Bakır – Tabi, belediye ile beraber yaptığımız işler, projeler oluyor.  Büyük ölçekli projeler yapmıyoruz, yapamıyoruz. Çünkü oradaki diyaloglarda aksaklığımız var. Karşılıklı olarak bir aksaklık içerisinde olduğumuz için belediye ile çok büyük projeler yapamıyoruz. Çünkü diyalog eksikliğimiz var. Sarıyer’i  Türkiye’de tanımayan, bugün Anadolu da bile Sarıyer dediğiniz zaman tanımayan bir halk yok.

ST- Marka sorununuz yok.

Mustafa Bakır- Sarıyer’in marka sorunu yok. Yalnız, şimdi şöyle bir şey düşünün; Anadolu’dan biri geldi, Ege’den, Karadeniz’den Sarıyer’e geldi. Sarıyer’de trafik sorunu varsa markan zaten var, aşağıya düşürüyorsun. İlk önce markayı olur halde tutabilmek lazım. Ondan sonra ne yapmanız lazım, bununla ilgili dünyaya mı duyuracaksın. Sarıyer’de bir sergi sarayı yok, Sarıyer’de bir spor alanı yok. Diyelim ki, Kilyos’ta ki Turban tesislerinin orda güzel tesis, kongre salonları, futbol alanları yaptık Milan’ı çağırdık işte o zaman duyuyorsunuz. Bizim ondan önce ne yapmamız lazım; önce elimizdeki mevcudiyette olan yerleri, dışarıda markayı daha büyütebilmek için elverişli hale getirmek lazım. Sarıyer’de markayı daha yukarıya çıkarmak için, atıl kalmış birçok tarihi eserimiz var. Mesela Rumelikavak’ta bir kilisemiz var. Şimdi Hırıstiyan aleminin aziz diye nitelendirdiği bir kilise. Kilisenin restorasyonunu yapmakla, pazarlamasını yapmakla orda istediği kadar dursun kimse onu gelip görmez. İlk önce bu sorunları tanımak lazım, tespit etmek lazım sonra bunları iyileştirmek lazım sonra zaten kimi davet ederseniz edin. Mesela Davos diye bir yer var. Türkiye’nin Davos’u niye Sarıyer olmasın.  Arkada araziler mevcut niye burada sergi sarayları, kongre merkezleri, sportif alanları olmasında  bütün Türkiye’yi bütün dünyayı biz buraya davet etmeyelim? Mevcut hazır, altyapı da hazır ve bunlar çok paralar değil. Dış kaynaklı ya da özel sermayeden alınacak bütçelerle yapılabilir. Yani üs kullanımı özel sektöre olabilir, toprağı yine sen de kalsın. 49 yıllığına kirala ya da girişimcilerin önünü aç. O yüzden Sarıyer’in marka sorunu yok. Sarıyer’in mevcut iyileştirme sorunu var. 20 yıl önce 80.000 kişilik Sarıyer şimdi 400.000. O günkü koşullarla bugünkü koşullara baktığımız zaman değişkenlik olmadığı zaman burası şişmiş durumda. O zaman burada proje üretirken sadece villa tarzında değil de sosyal – kültürel içerikli ve insanların buraya gelmelerini cazip kılabilecek projeler yapabilmelisin. Bakın Sarıyer’den çıkalım sahil boyunca gidelim, müthiş bir koy var, müthiş bir boğaz var, açık denizin var ama biz plajlardan yararlanamıyoruz. Plajlardaki etkinliklerden yararlanamıyoruz. Mesela Brezilya’da yılbaşı sahillerde kutlanıyor.

ST- 25-30 sene önce Sarıyer plajlarıyla meşhurdu. Şimdi plajlar ne durumda!

Mustafa Bakır – Yok. Çünkü gelen insanlar, plaja gelirken trafik sorunu çekerek geliyor, koşulları iyi değil, ekonomik açıdan istediğini alamıyor, ulaşım sıkıntısı çekiyor. Koşulları oluşturmazsak Sarıyer gerçek marka değerini Türkiye de az dır. Bunlar da aslında büyük paralara, büyük bütçelere gebe sorunları yok tabi. Sarıyer küçük dokunuşlar, anlayışlar….  Örnek:  bugün turizm firmalarının hepsini gezelim Hiç birinin listesinde Sarıyer  yok. Niye yok? Buranın yerel yönetiminin bürokrasisi bununla ilgili adım atmıyor. Bununla ilgili Sarıyer’de bir masa yok. Turizm’den mezun olan gençlere bir iş verilmemiş, altlarına bir araba verilmemiş. Sarıyer’in kültür-sanat envanteri yok. Sen şu anda kaç tane yalımız var, neyimiz var…  resmi olarak var mı? Restore ediliyor mu? Türkiye’de şimdi bir şey var sürekli çeşme restore ediyorsun görsel olduğu için. Mesela tepelerde 500 senelik bir köşk var restore et, geziye aç bir şekilde insanlara sunum yap. Sarıyer’de bunları oluşturmak için de çok büyük bütçelere de ihtiyaç yok.

ST- Garipçe’de Ceneviz Kalesi var, Sarıyerliler bunu kullanamıyor ama aynı şekilde Ceneviz kalelerinin olduğu birçok yer var insanlar bunu kullanabiliyor. Rumelihisar’ı kullanabiliyorsun ama Garipçe’yi kullanamıyorsun.

Mustafa Bakır – Bunun nedeni Sarıyer’de sosyal anlayış, sivil anlayış gelişmemiş.

ST- Sarı Platform olarak, diğer derneklere baktığınız zaman nitelikli insan sayınız oldukça fazla. Bu gerçekten Sarıyer çevresinde popüler insanlardan oluşmuş bir topluluk. Bu kaliteli insanları bir arada  tutmak ve yönetmek zor. Yönetimde bunu nasıl hallediyorsunuz? Koordinasyonu nasıl sağlıyorsunuz?

Mustafa Bakır – Her şey bir fikirle ortaya çıkıyor. Sivil yönetimde olan arkadaşlarımıza Sarıyer’le ilgili fikirlerimizi anlatıyoruz. Aslında burada ince nokta şu; hepsi kendi alanlarında değerli insanlar ve süreç içerisinde Sarı Platform’daki insanların bilgi ve birikimlerine başvuruyoruz ve onlara değer veriyoruz. Sarıyer ile ilgili koyduğumuz değerleri de anlatıyoruz. İçimizde kesinlikle demokrasi var, aldığımız bütün kararları onlarla paylaşıyoruz. Sarıyer ile ilgili yaptığımız her şeyde topluca karar veriyoruz. İçimizde kesinlikle evham yok, birbirimizle ilgili pozitif düşünüyoruz ve bir amaç uğruna gidiyoruz. Bu amaçta Sarıyer. Sarıyer amacı uğruna gittiğin zaman da herkesin de onunla ilgili ortak fikirde hem karar vermesine hem de fikir üretmesine izin veriyoruz. Tek adamcılık, üç adamcılık, beş adamcılık yapmıyoruz. Diyoruz ki bu Sarıyer bizim Sarıyer için neler oturtturabilir, neler yapabiliriz. Bizim içimizdeki bu insanların hepsi Sarıyer için bir şeyler vermek isteyen insanları alıyoruz. Ama biraz ama fazla ama çok. Ve onlara o ortamı sağlamaya çalışıyoruz. Aslında bunları sağladığınız zaman yönetimde sıkıntı çekmiyoruz.

ST – Sarı Platform Derneği’nin tüzüğünde “siyasete müdahale eder” diye bir madde var. Sarı Platform pratikle siyasete müdahale mi ediyor yoksa siyaseti yönlendiriyor mu? Veya yönlendirmek mi istiyorsunuz? Veya müdahil olacak mısınız?

Mustafa Bakır – Şu ana kadar anlattığımız her şeyin içerisinde kesinlikle siyaset var. Yerel anlayışta, Sarıyer’in vizyonunda , Sarıyer’in geleceğinde bir anlayış var. Sarı Platform doğru bir yönetim anlayışını Sarıyer’de oturtturma beklentisi var. İyi bir belediye başkanı, İyi meclis üyeleri, iyi yöneticiler, iyi müdürler, iyi amirler… Bunların oluşması içinde Sarı Platform da bazı yönlerde etki etmeye çalışıyor. Etki de edecek.

 

Sarıyer Times.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)