Son Dakika Haberler
“width=“1293

Rekabet sadece hastayı değil kamunun kasasını da koruyor

Rekabet sadece hastayı değil kamunun kasasını da koruyor
Okunma : 633 views Yorum Yap

Ülkemizde bulunamayan veya çeşitli nedenlerle üretimi ve ithalatı yapılamayan ilaçların yurtdışından teminini sağlayan yetkili kurumlar arasındaki rekabet devletin yükünü azalttı. Artan rekabetle birlikte kamunun ödediği hizmet bedeli düşerken hastanın yurtdışı ilaç temini de hızlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Türk Eczacıları Birliği (TEB) dışında, yurtdışı ilaç temini için daha fazla firmaya yetki vermesi hizmet bedelinin düşmesini sağladı. 10 yıldır sadece TEB’den %10 ile hizmet alırken, SGK şimdi rekabetle birlikte hizmet bedelini yüzde 6’ya düşürdü. Rekabet devlet kasasına tasarruf sağlarken; hasta ve hasta yakınlarına da yaradı. Daha önce reçetelerini kargoyla TEB ‘e göndermek zorunda kalan hasta ve hasta yakınları, İlaç Dağıtım Merkezi’nin (İDM) faaliyetine eczaneleri de dâhil etmesiyle aylarca ilaç beklemekten kurtuldular.

Türkiye’de çeşitli nedenlerle üretimi veya ithalatı yapılamayan ilaçların, yurtdışından teminini uzun yıllar sadece TEB sağlıyordu. Ancak Sağlık Bakanlığı “Şahsi Tedavi için Yurtdışından İlaç Temini” hususunda mevzuat değişikliğine gitti. Bu değişiklikle birlikte İlaç Dağıtım Merkezi (İDM), bakanlıktan yurtdışı ilaç temini hususunda yetki alan ilk ecza deposu oldu. SGK’nın yurtdışı ilaç temini için TEB dışında başka bir kuruma da yetki vermesi rekabet ortamı oluşturdu.

SGK bütçesine tasarruf

10 yıldan beri yurtdışı ilaç teminini yüzde 10 hizmet bedeli üzerinden SGK’dan tahsil eden TEB, İDM faaliyetine başladıktan sonra hizmet bedelini yüzde 6’ya indirerek SGK ile sözleşme imzaladı. Bu rekabet nedeniyle SGK’nın bütçesinde yüzde 4’lük indirimle devletin kasasında yaklaşık yılda 72 milyon TL’lik tasarruf sağlamış oldu.

Tüm eczanelerle işbirliği yapıldı

Bu arada yurtdışı ilaçtaki rekabet, hasta/hasta yakınlarına ve eczacılara da fayda sağladı. Daha önce reçetelerini kargoyla TEB ‘e göndermek zorunda kalan hastalar, İDM’nin faaliyetine Türkiye’de bulunan 25200 eczaneyi de dâhil etmesiyle aylarca ilaç beklemekten kurtuldular. Reçete tutarının yüzde 1 oranını eczanelere hizmet bedeli olarak vermeye başlayan İDM, bu işbirliği sayesinde hastaların ilinde, ilçesinde, beldesinde bulunan istediği eczaneye giderek daha hızlı hizmet almalarını sağladı

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)