Son Dakika Haberler

Sarıyer'de "Kadın Ve Siyaset" Paneline Siyasiler Kadınları Göndermediler.

Sarıyer'de "Kadın Ve Siyaset" Paneline Siyasiler Kadınları Göndermediler.
Okunma : 615 views Yorum Yap

sakem_panel8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü panelinde CHP Sarıyer ilçesi ve Sarıyer belediyesi arasında ufak problemler gözönüne çıktı.aynı saatlerde CHP ilçesinde mahalle toplantısı olması dolayısı ile CHP lilerin katılmadığı, sadece  İlçe Başkanı Mehmet Deniz ve bir kaç Yönetim kurulu üyesinin hazır bulunduğu panele Sarıyerli kadınlar ilgi gösterdi.
10 gün Önceden planlanan “Kadın ve Siyaset” paneli tüm kurukluşlara duyurulmuş ve Cuma Günü yapılan CHP örgüt toplantısında partililere hatırlatılmıştı. CHP İlçe başkanı Mehmet Deniz ise aynı saatle mahalle toplantımız var diyerek katılımcıları uyarmıştı. Bu durum partililerce panel sırasında ve sonrasında konuşuldu.
CHP Parti Meclisi (PM) ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Gülseren Onanç ve CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur’un katıldığı panelde yaşanılan protestodan haberleri yoktu.
Sarıyer Belediyesi Kadın Çalışmaları Koordinasyon Merkezi’nin (SAKEM), yaklaşan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği “Kadın ve Siyaset” konulu panel, Sarıyer Halk Eğitimi Merkezi’nde gerçekleştirildi. Yöneticiliğini Gazeteci-Yazar Meral Tamer’in yaptığı panele konuşmacı olarak, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, CHP Parti Meclisi (PM) ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Gülseren Onanç ve Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Şule Daldal katıldı.
sukru_panel
Kadınların ekonomik, sosyal, kültürel ve politik yaşamın içinde gördüğü şiddet ve baskıların odak noktasını oluşturduğu panelin açılış konuşmasını Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç gerçekleştirdi. Çağdaş toplumlardan kopya edilen, köksüz ve göstermelik bazı uygulamaların, kadınların beklentilerinden uzakta kalacağına işaret ederek sözlerine başlayan Genç, “Kadınların yaşamın tüm alanlarında yer alması, yönetime katılması, sorumlulukları eşit oranda omuzlamasıyla gerçek anlamda eşitlik, demokrasi ve özgürlük ortamı sağlanmış olur. Yerel yönetimlerin bu noktada önemi çok büyük. Biz, belediye olarak SAKEM’i oluşturduk. Bu merkez bünyesinde çalışmalar sürdürülüyor.”
Genç: Kadınları yaşama katmak zorundayız
“Sarıyer’de çok acı bir tablo var: İlçemizde 10 binin üzerinde kadın okuma-yazma bilmiyor. Ülke genelinde de tablo oldukça kötü durumda. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşa yapmış olduğumuz projelerle okuma-yazma öğrenen kadınlar bize şunu söylüyor: ‘Siz bize ikinci bir kişilik kattınız.’ Bu toplum, ikinci bir kişilik kazanmayı, okuma-yazma öğrenme seviyesine kadar indirdiyse, o zaman biz aydınlara çok daha büyük görevler düşüyor demektir. Paylaşımda yer alması, istihdam sağlanması, sosyoekonomik yaşamın güçlü bir bireyi olması… Ve kadınların daha pek çok konuda olması gerektiği koşullarda yer alması için mücadele vermek, kadınları yaşama katmak zorundayız” dedi. Sarıyer Belediyesi’nin birimlerinde kadınlara 20 farklı dalda eğitim verildiğinin altını çizen Başkan Genç, bu eğitim programlarının yeteneksel gelişimin yanı sıra rehabilite edici etkisi olduğunu ifade etti.
sakemPa_2
Veriler iç karartıcı
Başkan Genç’in ardından, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şule Daldal, istatistiki verilerin yer aldığı slayt gösterimi eşliğinde bir sunum yaptı. Toplumdaki siyasi yapılanmaların altında iktisadi bir temel olduğunu ve bu iktisadi temel doğru analiz edilemediği sürece kadın sorunlarının anlaşılamayacağını, çözüm de üretilemeyeceğini vurgulayan Daldal, liberal iktisat modelinin yarattığı banka sermayesi canavarının işsizliği körüklediğini, bu durumun da başta kadınlar olmak üzere toplumun birçok kesimini derinden etkilediğini belirtti. Türkiye’nin muhafazakârlaşma sürecine girdiği son 10 yıllık dönemde, kadınların daha büyük baskılar altında ezildiğini; kadına yönelik şiddetin arttığını vurgulayarak konuşmasını sürdüren Daldal, kadınların emek piyasasına katılımının çok düşük sevilerde bulunmasının da bir başka büyük sorun olduğunu kaydetti. Daldal, gelinen noktada, bazı veriler açısından Arap ülkelerinden bile geride olduğumuzu aktardı.
CHP Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Gülseren Onanç ise öncelikle, kurucusu olduğu Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) çatısı altında, 2002 yılından beri gerçekleştirdikleri çalışmalara değindi. Türkiye’de kadın hareketinin bir türlü istenen düzeye erişemediğini belirten Onanç, mevcut kadın politikalarını eleştirerek, AKP dönemi Türkiye’sinde kadınların bir kaos döneminden geçtiğini dile getirdi.
skem_panel_1
Onur, eşit temsile dikkat çekti
Onanç’ın sonrasında  CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur bir konuşma gerçekleştirdi. Kadın sorunlarını parlamento cephesinden ele alan Onur, eşit temsil hakkının önemine dikkat çekti. Kadın kotasının bölgelere veya illere göre farklı şekillerde belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Onur, Meclis’teki temsil oranının yükseltilmesi için parti olarak yaptıkları çalışmaları aktardı. Panelin sonunda soru-cevap bölümüne geçildi. Son olarak, panelistlere katılımlarından ötürü çiçek takdim edildi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)