Son Dakika Haberler

Üniversite –Sanayi İşbirliğinde İTÜ Farkı

Üniversite –Sanayi İşbirliğinde İTÜ Farkı
Okunma : 547 views Yorum Yap

imageİTÜ Rektör Yardımcısı Mehmet Sabri Çelik: “İTÜ-TÜGİAD arasında imzalanan protokolle, 10 firmanın katılımı ile kurulan Enerji Teknokenti 2014 yılında faaliyete geçmiştir. Bu sayede, üniversite sanayi işbirliğinin geliştirilmesine önemli katkı sağlayacak genç araştırmacı altyapısının hızlı bir şekilde artması hedeflenmektedir.”

İTÜ Vakfı Kurumsal İletişim Merkezi/

İTÜ Rektör Yardımcısı Mehmet Sabri Çelik, İTÜ Vakfı Dergisi 65. sayısında yer alan makalesinde İTÜ’de Ar-Ge yapılanması ve üniversite-sanayi işbirliğine önem verdiklerini dile getirdi. “Üniversite olarak biz üzerimize düşen görevi en iyi şartlarda gerçekleştirmek için çalışmalarımıza hız verdik”, diyen Çelik, Üniversite bünyesinde kurulu olan Enerji Enstitüsü, NANO, MOBGAM, MEMTEK, VLSI Lab, UHUZAM, Mekatronik, Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi gibi ileri teknoloji ile donatılmış birimler bünyesinde güncel teknolojiyi kullanarak öncü projelerin üretilmesi ve gerçekleştirilmesine zemin hazırladıklarını söyledi.

ENERJİ TEKNOKENTİ FAALİYETE GEÇTİ
Enerji Enstitüsü’nün teorik ve uygulamalı çalışmaların yapıldığı 10 ayrı araştırma grubunu bünyesinde barındırdığını hatırlatan Çelik, konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Enstitüde, ağırlıklı olarak endüstri destekli araştırma projeleri üretilmektedir. İTÜ-TÜGİAD arasında imzalanan protokolle, 10 firmanın katılımı ile kurulan Enerji Teknokenti de 2014 yılında faaliyete geçmiştir. Bu sayede, üniversite sanayi işbirliğinin geliştirilmesine önemli katkı sağlayacak genç araştırmacı altyapısının hızlı bir şekilde artması hedeflenmektedir.”

AR-GE’YE BÜYÜK ÖNEM VERİLİYOR
Üniversite sanayi işbirliği çerçevesinde, Ar-Ge’ye büyük önem verildiğine de dikkat çeken Çelik, İTÜ ARI Teknokent bünyesinde birçok firmanın yer aldığını ve Ar-Ge çalışması yaptığını belirtti. Çelik, açıklamasında şunları söyledi: “Teknokentimizde moleküler biyolojiden, yapay görme sistemleri üreten firmalara, özel platform çözümleri üreten mobil yayıncılık firmalarından, telekomünikasyonda küresel ihtiyaca yönelik yazılım ve donanım çözümleri üreten pek çok şirket Ar-Ge çalışması yapmaktadır. Bunlar içinde ülkemiz sanayisinin lokomotifi sayılabilecek şirketler mevcuttur. Türk Telekom, Ericsson, Defne, Biot, Sentromer, Vistek ve Sestek gibi pek çok firma bunlardan sadece birkaçıdır.”

BULUŞ VE PATENTLERİN SAYISI ARTACAK
Bugüne kadar diğer üniversitelerde olduğu gibi İTÜ’de genelde yayına dönük çalışmalar olduğunu belirten Çelik, bunda ülkemizdeki üniversitelerde geçerli olan YÖK atama ve yükseltme kriterlerinin de etkin olduğunu hatırlattı. Çelik, yakında İTÜ’de buluş ve patentlerin sayısının artacağına dikkat çekerek şunları söyledi: “Fikri mülkiyet hakkı oluşturan bir çalışma çıktısının kayda geçmesi hem zahmetli hem de zaman alıcı bir uğraş olarak algılanmaktadır. Bu işlemlerin başvuruları geçmişte, çoğu zaman akademisyenler tarafından yapılıyordu. Bundan sonra, bu tür projeler İTÜNOVA TTO ile ilişkilendirilecek ve başvuru aşamasından patent alımına kadar süregelen tüm işlemler, TTO bünyesindeki patent ofisi tarafından sonuçlandırılacaktır.

ULUSLARARASI ORTAK PROJELER
Üniversitemizin ismini daha sık duyurmak ve Ar-Ge çalışmalarının yeni merkezi haline getirebilmek için uluslararası büyük firmalarla çeşitli sponsorluk, proje geliştirme, eğitim ve karşılıklı burs gibi alanlarda farklı anlaşmalar yapılmaktadır, diyen Çelik, THY ve Boeing ile yapılan geniş kapsamlı sponsorluk, eğitim ve staj antlaşmasının yanı sıra İTÜ Kontrol ve Aviyonik Laboratuvarı Uçuş Simülatörü’nün İTÜ’de kurulduğunu ifade etti. Çelik,son olarak şunları dile getirdi: “Öncelikli olarak sektöre kalifiye eleman yetiştirmekle birlikte Havacılık ve sorunları ile ilgili hemen her konuda ortak çalışmamız olacak. Rolls Royce Nükleer İşbirliği antlaşması çerçevesinde İTÜ olarak, nükleer güç santralleri konusunda know-how geliştirmede öncü olacağız. Huwaei firması ile bilişim teknolojileri ve iletişim konusunda, donanım ve yazılıma dayalı çok geniş çerçeveli bir antlaşma gerçekleştirildi. Benzer bir yapılanma ile HP Bulut Bilişim Çözümleri Merkezi kuruldu.“

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)