Son Dakika Haberler
“width=“1293

Yeşil Öfke’den:Gürcistan’ın ‘Gezi İsyanı’: Vake Park

Yeşil Öfke’den:Gürcistan’ın ‘Gezi İsyanı’: Vake Park
Okunma : 722 views Yorum Yap

Vake Parkİstanbul’un tam göbeğinde Taksim Gezi Parkı’nda 31 Mayıs’la sembolize olan Gezi Direnişi yerel ve uluslararası arenada dosta düşmana örnek olacak dayanışma örneklerine sahne oldu. Brezilya’dan, Arjantin’e, ABD’den Hollanda ya, İsviçre’ye, İngiltere’ye kadar birçok dünya ülkesinde, parklarda toplanan yüzler, binler Gezi Direnişi’yle dayanışma eylemleri gerçekleştirdi. Gezi Direnişçileri de eylemlerinde dünya ülkelerindeki direnişleri selamladılar. Şimdi ise kapitalizmin saldırganlığına karşı direnen Gürcistan’ın başkenti Tiflis’li “Gezi Parkı” (Vake Park) isyancılarıyla dayanışma zamanı.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te parklarını çok katlı bir yapının imarından kurtarmak isteyen binlerce insan adına yazılmış bir mektup ulaştı elimize. Mektup’ta Tiflis yerel yönetiminin çok katlı binaların imarının yasalarca yasak olduğu, halka açık eğlence alanlarına bina imar izni vererek görevini kötüye kullandığı belirtiliyor. Bize ne kadar da tanıdık geliyor değil mi?

Mektup’ta Gezi Direnişi’ne neden olan, Tayyip’in ‘Gezi Parkı İşgal Girişimi’yle benzerlik gösteren Vake Park İşgal Girişimi şöyle anlatılıyor: “İnşaat alanı, Recreational Zone (eğelence/dinlenme alanı)’un ortasında, Landscape Zone (manzara alanı)’un bitişiğinde ve kültürel mirasın bir anıtı olarak nitelendirilen Vake Park’ın bir kısmını işgal ediyor. Maalesef ki Tiflis’in bu sembolü son on yılda küçülmeye başladı ve NGO Safe Space tarafından yapılan bir araştırmaya göre şu an orijinal boyutunun neredeyse yarısı Tiflis’in dünyanın doğaya en çok zarar veren başkentlerinden biri olarak tanındığına dikkat çekilen mektupta, Berlin’in kişi başına düşen 50 metrekare yeşil alanıyla övünürken, 2001’de kişi başına düşen yeşil alanın 5 metre kare olduğu Tiflis’te bu oranın şu an çok daha düşük olduğu vurgulanıyor.

Çevre bilincinin halk arasında gün geçtikçe yayıldığına ama yerel yönetimlerde bu bilincin eksik olduğuna ve yönetimlerin seçmenlerine karşı sorumsuzca davrandığına dikkat çekilen Mektup’ta, Gürcistan Anayasası’nın “Herkesin sağlıklı bir çevrede yaşamaya, kültürel ve doğal alanları kullanmaya hakkı vardır. Herkes doğal ve kültürel çevresini korumak zorundadır” şeklindeki 37 maddesi hatırlatılıyor. Son yıllarda, devlet kurumlarının özellikle çevreyle ilgili konularda kendi karlarını halkın iyi halinin üstünde tuttuklarına vurgu yapılan mektubun son bölümünde ise şu sözlerle dayanışma çağrısı yapılıyor, “Şu anda protesto ve imza kampanyalarıyla devam eden dinamik bir sivil uğraş var. Bu meseleyi mahkemeye de taşıdık, ama Tiflis yerel yönetimi layıkıyla cevap vermedi. Uluslararası kuruluşlara; bizi, Tiflis vatandaşlarını, Vake Park’ı kurtarma çabamızda desteklemeleri ve anayasal hakkımızı müdafa etmemize yardımcı olmaları için çağrı yapmak istedik. Vake Park hepimizin kullandığı ve sevdiği bir yer. Lütfen böyle kalmasını sağlamamıza yardım edin.”
Beril Erdem / YEŞİL ÖFKE

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)