Son Dakika Haberler

KISIRLIK KABUS DEĞİL

KISIRLIK KABUS DEĞİL
Okunma : 652 views Yorum Yap

KısırlıkKadınlarda kısırlık, ilişkinin hamile kalma ihtimalinin çok az olduğu zamanlarda olması, fallop borularının tıkalı olması, döl yatağında görülen hastalıklar, hormon salgılarının yetersiz olması, rahim veya dış üretim organlarında görülen şekil bozuklukları, şeker hastalığı veya tiroid bozuklukları, beden yorgunluğu, sinir bozukluğu en önemli nedenler arasında yer alıyor.

Kısırlık problemi ile başvuran çiftlerde, kısırlık nedenini açıklamaya yönelik bazı tetkikler yapılması gerekiyor. Bunlardan ilki erkekte yapılan sperm analizi ve kadında rahim tüplerin geçirgenliğini değerlendirmek amacıyla rahim filmi (histerosalpingografi) çekimidir. Ayrıca yine kadının hormonal durumu ve yumurtalıklarının kapasitesini değerlendirmeye yönelik hormon testleri de adet kanamasının üçüncü gününde yapılıyor.

Kadın hastalıkları ve kadın doğum uzmanı Jinekolog Op. Dr. Faruk Demir, kısırlıkta aşılama yöntemi tedavisiyle ilgili ‘’İnseminasyon daha çok rahim ağzına ait problemlerin bulunduğu, sperm sayısından ve hareketliliğinden hafif bozuklukların bulunduğu veya çifte ait hiçbir problemin bulunmadığı, açıklanamayan kısırlık durumlarında uygulanır. İnseminasyon için erkekten alınan sperm sayısı laboratuar koşullarında çeşitli yıkama işlemlerine tabi tutularak sperm hücreleri dışındaki tüm sıvılardan arındırılır, sperm hücreleri çok az bir sıvı içinde konsantre edilip, sayı hareketlilik oranı arttırılır. Daha sonra bu sıvı ince bir kateter yardımı ile rahim ağzından geçirilerek doğrudan rahim içine verilir. Bu tedavi rahim ağzından salgılanan mukusun spermin rahim içine geçişini engellediği durumlarda en iyi sonucu verir. En yüksek gebelik oranlarının ilk üç uygulamada olduğu, altı uygulamadan sonra gebelik şansının çok düşük olduğu gösterilmiştir. Uygun koşullarda yapılmış üç inseminasyon sonrası yardımcı üreme tekniklerine geçilmesi düşünülebilir. Özellikle nedeni açıklanamayan kısırlık olgularında çiftlerin yaklaşık %25’inde tüp bebek uygulamasında spermden veya yumurtadan kaynaklanan büyük döllenme bozukluğu görülür. İnseminasyon tedavisiyle gebelik şansı altı uygulama sonucu yaklaşık olarak %30 civarındadır.’’ Dedi

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)