Son Dakika Haberler

Serebral Palsi hastalığı tedavisinde kök hücre umudu…

Serebral Palsi hastalığı tedavisinde kök hücre umudu…
Okunma : 855 views Yorum Yap

imageİspanya’da Serebral Palsi hastası 4 yaşındaki çocuk kordon kanından elde edilen otolog kök hücreler nakledildi.
Cryo-Save Grup tarafından yapılan açıklamada, 10 Aralık 2013’te İspanya’da 4 yaşındaki bir kızın serebral palsi tedavisi için kendi kordon kanından elde edilen kök hücrelerini aldığı belirtildi.
Nakil İspanya, Madrid Nino Jesus Hastanesi Onkohematoloji Bölümü Şefi Dr. Luis Madero tarafından gerçekleştirildi. Bu, bebeklik çağı serebral palsi tedavisi için Dr. Madero tarafından bu şekilde gerçekleştirilmiş üçüncü nakil. Dr. Luis Madero “Bu tip tedavilerin çok erken araştırma aşamalarında olmalarına rağmen, kök hücrelerle yapılan rejeneratif terapilerin sinir dokusunu yenilemekte ve beyin hasarını tamir etmekte bir tedavi seçeneği olabildiğine inanılmaktadır.” diye konuştu. Bu tedavinin yapılması, çocuğun doğumu sırasında kordon kanının Cryo-Save tarafından dondurulup saklanması sayesinde mümkün oldu.
Cryo-Save’in geçici CCO ve CEO’su Evi Mattil “Bu tür işlemlerin başarılı olması için naklı yapacak olan doktorun, hastanın dondurularak saklanan kök hücrelerinin kalitesine güvenilmesi, çalışmanın başarısı açısından büyük önem taşır. Cryo-Save devamlı olarak bütün, kondon kanının saklanması için aranan gereklilikleri yerine getirmektedir. Müşterilerimizin ve aynı zamanda onları tedavi eden doktorların ihtiyaçlarını tekrar giderebilmekten çok memnunuz” dedi.
Serebral Palsi nedir?
Serebral palsi her 500 çocuktan birinde görülen bir nörolojik rahatsızlıklar tablosudur. Gerçek sebep çoğunlukla bilinmemektedir. Serebral palsi’nin doğumda oksijensiz kalmaktan kaynaklandığına inanılmasına rağmen, vakaların %70 ila %80’i gebelik sırasında, %10’u doğum anında, %10’u doğumdan sonra başlar.
Serebral palsi gelişen beyinde, özellikle vücut hareketlerini ve duruşu kontrol eden alanlardaki bir seri bozukluğun sonucudur. İlerlemediği ya da bulaşmadığı için bir hastalık değil bir beyin yaralanması olarak kabul edilir. İnsan gelişiminde fiziksel yetersizliğe sebep olur. Şu ana kadar uygulanan tedaviler rehabilitasyon ve komplikasyonların önlenmesi ile sınırlanmıştır.
Devam eden klinik çalışmalar
Halen serebral palsi tedavisinde kordon kanı kök hücrelerinin kullanımı üzerine devam eden birçok uluslararası klinik çalışma mevcuttur. Şu anda Duke Üniversitesi’nde (A.B.D.) 184 çocuk ile bir çalışma gerçekleştirilmiştir “Edinilmiş nörolojik rahatsızlıklara sahip çocuklarda otology kordon kanı nakli çalışması”. Bu hastaların büyük çoğunluğu (140) serebral palsilidir, geri kalanı ise konjenital hidrosefali ve diğer beyin hasarlarından muzdariptir. Hastalar nakilden sonra 12 ay boyunca takip edilmiştir. Başlangıç bulguları bunun güvenli bir tedavi olduğunu göstermektedir, şu ana kadar bildirilen bir yan etkisi olmamıştır. Çalışma bulgularının henüz tamamlanmış olmamasına rağmen, bazı aileler çocuklarındaki olumlu etkilerini bildirmişlerdir.
Bu konudaki bir başka çalışma Birleşik Devletler’deki Georgia Medical College’de devam etmektedir: “Serebral Palsili çocukların tedavisinde kordon kanı naklinin güvenliği ve etkisi”. Almanya, Tayvan, Kore ve Japonya gibi ülkelerde diyabet, miyokard enfarktüs ve multipl skleroz gibi hastalıkların tedavisinde kullanımına yönelik araştırmalar yapılmaktadır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)