Son Dakika Haberler

DİDEM ENGİN KAPALIÇARŞI'DA KAPANAN DÜKKÂNLARI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

DİDEM ENGİN KAPALIÇARŞI'DA KAPANAN DÜKKÂNLARI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
Okunma : 524 views Yorum Yap

img_8320-didemenginsoru
 
İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen İstanbul’un en eski ticaret merkezlerinden olan Kapalıçarşı’nın, gerek ülke ekonomisine sunduğu katkılar gerekse tarihi, mimari ve kültürel dokusu ile dünyaca tanınan ve Türkiye ile özdeşleşmiş önemli bir yapı olduğunu vurgulayan Didem ENGİN, 30,000 metrekareden büyük bir alanı kaplayan Kapalıçarşı’nın, 4,000 civarında dükkân ile ortalama 25,000 kişilik istihdam sağladığını belirtti. Ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin görmek istediği tarihi yapıların başında gelen Kapalıçarşı’nın son yıllarda turizmde yaşanan olumsuz gelişmelerden ve artan terör olaylarından ciddi bir şekilde etkilendiğine değinen Didem ENGİN, geçtiğimiz günlerde ulusal ve yerel basına yansıyan çeşitli haberleri hatırlattı. “Kapalıçarşı’da 600’e yakın dükkânın kapandığı, ay sonunda bu rakamın 1000’i, gerekli tedbirler alınmazsa kapanan dükkân sayısının yılbaşına dek 1500’ü geçebileceği belirtilmektedir. Kapalıçarşı gibi açıldığı günden bu yana tarihin her döneminde canlılığını ve hareketli yapısını koruyan bir ticaret merkezinin bu noktaya gelmesinde AKP’nin başarısız dış politikası, terörle mücadeledeki başarısızlığı ve turizm sektöründeki sorunlara sürdürülebilir çözümler bulamamış olması etkili olmuştur” diyen Didem ENGİN, Kapalıçarşı’daki çöküşün önlenememesinin dünyada Türkiye’nin turizm imajını çok ciddi şekilde zedeleyeceğini ve domino etkisiyle turizm sektörüne olumsuz etkisinin uzun yıllar devam edeceğini belirtti.
Başbakan Binali Yıldırım’a 2016 yılı Ekim ayı itibariyle Kapalıçarşı’da kapanan dükkân sayısını soran Didem ENGİN, “Kapalıçarşı özelinde kapanan dükkânların kepenk indirme gerekçesi nedir? Bu konunun araştırılarak, krizin boyutlarının daha da büyümesinin önüne geçmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan herhangi bir çalışma var mıdır?” diyerek merkezi ve yerel idareleri gerekli çalışmaları yapmak üzere göreve çağırdı.
“Kapalıçarşı’da yaşananlar ülkemizde yaşanan ekonomik sorunların küçük bir kesiti ancak önemli bir yansımasıdır” diyen Didem ENGİN, yaşanan ekonomik sorunların kalıcı hale gelmemesi ve 2016 yılında yaşanan turizm krizinin gelecek yıllarda da devam etmemesi için AKP Hükümeti’nin bir an evvel kalıcı ve çözüm odaklı önlem ve tedbirler alması gerektiğini belirtti. Didem ENGİN önergesinde Kapalıçarşı esnafı gibi ekonomik darboğaza girmiş olan esnaflarımıza destek olmak ve ekonomiyi canlandırmak için Hükümet tarafından başlatılan çalışmaları da sordu.
CHP İstanbul Millet Vekili Didem ENGİN soru önergesi verdi.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıda yer alan soruların Başbakan Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Didem ENGİN
CHP İstanbul Milletvekili
İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen İstanbul’un en eski ticaret merkezlerinden olan Kapalıçarşı, gerek ülke ekonomisine sunduğu katkılar gerekse tarihi, mimari ve kültürel dokusu ile dünyaca tanınan ve Türkiye ile özdeşleşmiş önemli bir yapıdır. 30,000 metrekareden büyük bir alanı kaplayan Kapalıçarşı, 4,000 civarında dükkân ile ortalama 25,000 kişilik istihdam sağlamaktadır. Ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin görmek istediği tarihi yapıların başında gelen Kapalıçarşı, ne yazık ki son yıllarda turizmde yaşanan olumsuz gelişmelerden ve artan terör olaylarından ciddi bir şekilde etkilenmiştir. Ulusal ve yerel basına da yansıyan çeşitli haberlerde, Kapalıçarşı’da 600’e yakın dükkânın kapandığı, ay sonunda bu rakamın 1,000’i, gerekli tedbirler alınmazsa kapanan dükkân sayısının yılbaşına dek 1,500’ü geçebileceği belirtilmektedir. Kapalıçarşı gibi açıldığı günden bu yana tarihin her döneminde canlılığını ve hareketli yapısını koruyan bir ticaret merkezinin bu noktaya gelmesinde AKP’nin başarısız dış politikası, terörle mücadeledeki başarısızlığı ve turizm sektöründeki sorunlara sürdürülebilir çözümler bulamamış olması etkili olmuştur. Kapalıçarşı’daki çöküşün önlenememesi dünyada Türkiye’nin turizm imajını çok ciddi şekilde zedeleyecek ve domino etkisiyle turizm sektörüne olumsuz etkisi uzun yıllar devam edecektir. Bu çerçevede;
1. 2016 yılı Ekim ayı itibariyle Kapalıçarşı’da kaç adet dükkân bulunmaktadır? Bu dükkânların kaçı faal, kaçı kapalıdır?
2. Kapalıçarşı özelinde kapanan dükkânların kepenk indirme gerekçesi nedir? Bu konunun araştırılarak, krizin boyutlarının daha da büyümesinin önüne geçmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan herhangi bir çalışma var mıdır?
3. Kapalıçarşı’da yaşananlar ülkemizde yaşanan ekonomik sorunların küçük bir kesiti ancak önemli bir yansımasıdır. Yaşanan ekonomik sorunların kalıcı hale gelmemesi ve 2016 yılında yaşanan turizm krizinin gelecek yıllarda da devam etmemesi için ne gibi önlem ve tedbirlerin alınması düşünülmektedir?
4. Kapalıçarşı esnafı gibi ekonomik darboğaza girmiş olan esnaflarımıza destek olmak ve ekonomiyi canlandırmak için ne gibi çalışmalar yapılacaktır?

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)