Son Dakika Haberler

SARIYER BELEDİYESİ TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ'NE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

SARIYER BELEDİYESİ TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ'NE EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Okunma : 746 views Yorum Yap

Sariyertarihikentler (13)
SARIYER BELEDİYESİ BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Sarıyer Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı Tarihi Kentler Birliği 2016 yılı ilk toplantısına birçok kentin belediye başkanının yanı sıra; Milletvekilleri, Kaymakamlar, İstanbul Valisi temcilcileri, Belediye Meclis Üyeleri, Muhtarlar, Sanat Tarihçileri, Arkeologlar ve bir çok sivil toplum kuruluşu ve Vakıf katıldı.
 
SARIYER MEDENİYETİ
“Sarıyer Medeniyeti” adlı tanıtım filmi ile başlayan toplantısının açılış konuşmasını yapan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç; “Tarihi Kentler Birliği Bölge Toplantısının Sayın katılımcıları, birliğimizin 15 yıllık geleneği doğrultusunda sizlere hitap etmenin ve ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyorum” diyen Genç, sözü Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda da Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’a bıraktı. Katılımcılara teşekkür ederek söze başlayan Yılmaz, bu çalışmaya maddi manevi en büyük desteği veren Sarıyer Belediyesi Başkanı Şükrü Genç’e ayrıca teşekkürlerini sunduktan sonra kendisine bir plaket takdim etti.
 
“İleriye Dönük Hedeflerimiz Olmazsa Ortak Bir Alandan Söz Edilemez”
 
Tarihi Kentler Birliği toplantısında ilk konuşmayı Prof. Dr. Metin Sözen yaptı. Sözen, İstanbul gibi medeniyetlere beşiklik yapmış bir yerde böyle bir toplantı yapmanın mutluluğunu dile getirdi. Ortak deneyimlerle 2016-2023 çalışmalarını bitirmek üzere olduklarını dile getiren Sözen, “İleriye dönük hedeflerimiz olmazsa, ortak bir alan yaratmazsak toplumun bütünlüğünü sağlamamız zorlaşacaktır. Böyle bir ortamda tarihten, kültürden söz etmek mümkün olmayacaktır. Biz kimiz, nelere sahibiz bilmek istedik ve Tarihi Kentler Birliğini oluşturduk. Bu kapıdan içeri girdikleri anda partilerinin isimlerini unutan ve bizimle birlikte Tarihi Kentler Birliği bünyesinde canı gönülden çalışan herkese teşekkürü bir borç bilirim” diyerek sözlerini tamamladı.
 
“Tarihi Eserlere Yeni Fonksiyonlar Yüklenmeli”
Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf  ZiyaYılmaz ise Türkiye’de ihmal edilmiş olan tarihi eserlere değinerek bu durumun hızlı bir şekilde giderilmesi gerektiğini ifade ederek sözlerine başladı. 2016 yılının ilk toplantısının neden Marmara bölgesinde gerçekleştirildiğine değinen Yılmaz,”Marmara bölgesi yoğun göç alan, sanayileşmenin en yoğun olduğu ve bunlarla birlikte kültürel ve tarihi eserlerinde tahribatına maruz kalan bir bölge olduğu için ilk buluşmamızı bu bölgede yapmayı uygun gördük. Tarihi Kentler Birliği’nin ‘nerede bir tarihi eser var bu eseri restore edelim’ mantığının çok ötesine gittik” dedi.Yılmaz ayrıca, tarihi eserleri korumak önemli elbette ama bu tarihi eserlere yeni fonksiyonlar yükleyerek gelecek kuşağa taşımamızın da çok önemli olacağını aktardı. Yılmaz, kişiliksiz, kimliksiz bir yapılaşmayla karşı karşıya olduğumuza değindi ve ekledi: “Sıvası, boyası olmayan evler sıvası olan ya da boyanmış evlerden ne yazık ki daha fazla. Bu noktada iş başa düşüyor” Tarihi Kentler Birliğinin iki seminer ve iki buluşmayla devam edeceğini söyleyen Yılmaz, bugüne kadar yapılmış hataları yapmadan ilerlemek istiyoruz, çalışmamızın en önemli amaçlarından biri budur, diyerek tamamladığı konuşmasını Şükrü Genç’e yaptığı ev sahipliğinden dolayı teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.
 
“8 Bin 500 Yıllık Bir Tarihi Olan Bu Şehirde Olmaktan Çok Mutluyum”
Tarihi Kentler Birliği Başkanı Yusuf  ZiyaYılmaz’ dan sonra kürsüye çıkan isim Büyükşehir Belediyesi Turizmden sorumlu Başkan Danışmanı Tülin Ersöz oldu. Ersöz katılımdan dolayı memnuniyetini dile getirerek başladığı konuşmasına, 8 bin 500 yıllık tarihi olan bir yerde buluşmuş olmaktan çok büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek devam etti. Ersöz, “Ulusal ve uluslararası bir dolu çalışmamız oluyor, bu çalışmalara katılan katkısı olan herkese çok teşekkür ederim” dedi.
 
“Burası tarihi yönden kardeşlik şehridir”
 
Kürsüye çıkan İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin ise sözlerine Marmara Bölgesi Tarihi Kentler Birliği toplantısına hoş geldiniz diyerek başladı. Gültekin, “Burası tarihi yönden kardeşlik şehridir, ekonomik potansiyeli en yüksek olan bölgelerdendir. Doğu ve Batı arasında geçiş noktası olmasının yanı sıra barındırdığı tarihi eserler ile ayrıcalıklıdır aynı zamanda. İstanbul ‘Dünya Kentleri’ arısında önemli bir noktadadır. Bu özelliklerinin yanı sıra İstanbul, mistik durumundan dolayı ayrıcalıklı bir kenttir. Camileri ve Kiliseleri ile bir çok dini inanca geçmişte olduğu gibi bugünde ev sahipliği yapmaktadır. Bu noktada İstanbul Kudüs kadar değerlidir benim gözümde. Kültürel değerlerimize sahip çıkmak hepimizin ortak görevidir. Tarihi Kentler Birliği geleceğe ışık tutarak ilerlemeli, İstanbul’un kalkınması ve gelişmesi yönünde hareket etmelidir” dedi. Gültekin sözlerini bu değerli çalışmada katkısı bulunan herkese teşekkür ederek tamamladı.
Şerifler Yalısı’nda günün anısına pasta kesildi
 
Farklı belediyelerden örneklerin sunulması ve kapsamlı bir değerlendirme yapılmasının ardından heyet,  İstanbul Boğaziçi kültürünün en eski sivil mimarlık örneklerinden olan Şerifler Yalısı’nı ziyaret etti. Günün anısına hep birlikte pasta kesildi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)