Son Dakika Haberler

SESSİZ ÇIĞLIKLAR – OTİZM. Aysın GÜNEN

SESSİZ ÇIĞLIKLAR –  OTİZM. Aysın GÜNEN
Okunma : 2.242 views Yorum Yap

Geçen gün Emirgan rehabilitasyon merkezi ‘zencefil’e konuk olduğumuz bahar şenliğine katıldık. Burada izlenimlerim oradaki ortamı izlerken toplumdan soyutlanmış çocuklar olarak nitelendirdiğimiz aslında rehabilite edildiğinde otizmli çocukların sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen gelişim bozukluğu çocukta nasıl anlaşılır diye sordum.

Emirgan rehabilitasyon merkezi kurucusu Nurten hanım ve Özel eğitim uzmanı  Özgü hanım açıklamasında genellikle çocukta ilk 2. yılında ortaya çıktığı ve otizm zeka seviyeleri normal çocuklar  sadece sosyal ilişkilerde güçlük, konuşmada zorlanma, oyun oynamada ve hayal gücünde zorlanma, değişikliklere karşı tepki en büyük belirti başkalarına karşı ilgisiz ve göz temasından kaçınması olarak açıklanıyor.

Otizm nedir diye sorduğumda kelime anlamı olarak ‘kendine dönük’ demektir.Bu çocukların en çok ailelerinin sorunlarını orda bulunan annelerin özveri ile yeni doğmuş bir bebek gibi hergün yeniden güne sevgi ile evlatlarına büyük bir sabırla yaklaşımlarını takdir ile karşıladım.Onlarla görüştüğümde bu hastalıkla mücadele etmede yorulmadan yaklaşsalarda toplumun yaklaşımından şikayetçiler.Toplum bizi soyutlamadan gelecekte çocuğumuzu bu terapilerle bir yere getirsekte malesef toplumda kaynaşma sorunu bizi üzüyor.Bu konuda bize bir köşe yazısıyla bir köprü olursanız yaklaşım yanlışlarının farkına varmalarında katkınız olur diye düşünüyoruz bu bize en büyük ışık olacaktır.

Bu gazete köşemde yazım umarım otizmli ailelerin sorunlarına azda olsa derman olmuşumdur. Geçen yıl kızımın okulunda otizmli bir öğrenci kaynaştırma programında okula katıldı. Çocuklar sınıf içinde otizmli bir öğrenciyi aralarına almaya çalışsa da çocuğun uyum sorunundan kendini ifade edememesinden zorlandığını gördük.Bu çocukların tek başına bir birey gibi yaşamasından korkan bireyler acı olanda bu ya bu korkunun getirdiği koruyup kollama ne yazikki otizmli çocuğun annesiz birşey yapamamasına sebep olmakta.Aslında eğitilirse erken tanı ile gelişimsel düzeyine acıyarak değil sağlıklı programlar ile uygun olur.

Araştırmalar sonucu Türkiyede 0-14 yaş arası otizmli 81.000 olduğu tahmin edilmekte bu rakama her yıl 5.000 çocuk eklendiği.Ülkemizde ne yazikki otistik eğitim merkezi 61 tane eğitimci yetersizliği yüzünden 650 çocuk bu merkezlerde eğitim alabiliyor olması.Bu konuda en büyük yardımı TOHUM(Türkiye otizm erken tanı ve eğitim vakfı) VAKFI yaptı; geçen yıl eylül ayında otistik çocuklar için bir çalışma başlattı.

2003 yılından beri bu misyonu görev almış bu çocukları eğitmek için verdikleri mücadeleyi canı gönülden kutluyorum. Türkiye de otistik çocukların eğitimi için öğretmen eksikliğinden dolayı birçok çocuk yıllarca eğitilmeyi beklemek zorunda.Özel eğitim fakültesinin bu güne kadar mezun sayısının 2000 olduğunu duyunca iç açıcı bir durum olmadığı bu 2000 kişi zihinsel otistik çocukların ulaşması,hizmet etmesini beklemek imkansız gibi görünse de bazı özel rehabilitasyon merkezleri imdada yetişmektedir.

Devletin ne yaptığına baktığımızda 1-2 ay eğitim kursu ile bu çocuklara öğretmenlik hakkı eğitimden çok bakım evine dönüşmesidir. Bu kadar kısa bir eğitimle bu çocuklarımızı hayata kazandırmasını nasıl bekleriz? gelişmiş ülkelerde durum nasıl diye baktığımda arada dağlar kadar fark olduğunu gördüm.

Haftada 40 saat eğitim verildiğini görünce aradaki uçurumu görmemek imkansız. Türkiye de bu sayı 6 saat bireysel ders ayda 4 saat 4 saatte grup terapileridir.18 mayıs resmi gazetede yayımlanan yürürlüğe giren özel eğitim kurumlarına devlet eğitimde gerekli ilgi bulamayınca özel eğitim desteğini 70.000 engelli çocuğun destek eğitimi kesilmesiyle zorunlu eğitimine bir darbe olmuştur. Bu konuda özel eğitim kurumları genel başkanının feryadı bu iptal edilen madde 1700 kurumu ve 70.000 engelli çocuğu yangına sürükledi demesi bir isyandır.Yazımı bir otizmli çocuğun seslenişiyle bitirmek istiyorum diyorki:

*Ben otizmliyim somut düşünürüm
*Sınırlı sözcük dağarcığıma karşı anlayışlı olun
*Otizmin yapamadıkları yerine yapabildiklerime odaklanın
*Sosyalleşme konusunda yardım edin
*Öfke nöbetlerimi tetikleyen şeyi bulmaya çalışın
*Sizden bana acımanızı değil sevgiyle yaklaşmanızı istiyorum
*Arkadaşlarımın arasında hile yapmayı beceremediğim için en çok arkadaşlarımla olmak istesemde beni çocuk gibi oyalamayın aranıza alın.
*İnsanlara önyargı ile yaklaşmadığımı farketmedinizmi?
*Einstein,mozart,van gogh gibi olabilirim eğitilmeme izin verildiğinde onlarda bir otizmli mücadelede eğitildiğinde bir dahi olarak bu topluma kazandırıldı ben neden mahrum olayım?
_______________________________________________________________________
Bu sessiz çığlıklara ses olalım, kulaklarımızı tıkayarak değil.Otistik çocukların eğitimine yardımcı olan İZEV(İstanbul Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı),Emirgan rehabilitasyon merkezi ZENCEFİL,TODEV(Türkiye otistiklere destek ve eğitim vakfı)’na teşekkür ediyoruz.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)