Son Dakika Haberler
“width=“1293

Ünlü Tarihçi İlber Ortaylı ‘’Tarih Diye Bildiğimiz Yanlışlar’’ı Anlattı

Ünlü Tarihçi İlber Ortaylı ‘’Tarih Diye Bildiğimiz Yanlışlar’’ı Anlattı
Okunma : 588 views Yorum Yap

img_8672
Edebiyattan bilime, sağlıktan eğitime birbirinden farklı konu ve konukların yer aldığı Boğaziçi Üniversitesi ‘’BÜ’yülü Bir Gün’’ bu yıl üçüncü kez düzenlendi. Son üç yıldır Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüste Boğaziçi mezunlarını birbirinden renkli konuklarla buluşturan ‘’BÜ’yülü Bir Gün’’ün ilk dersini mezunlara tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı verdi.
Prof. Dr. İlber Ortaylı; “KİMSE OLMAYAN TARİHLERİ YAZMAYA KALKMASIN”…
‘BÜ’yülü Bir Gün’de mezunlar ilk derslerini tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’dan aldı. ‘Tarih Diye Bildiğimiz Yanlışlar’, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de yaklaşık 400 mezunla bir araya gelen Prof. Dr. Ortaylı’nın dersinin konusu oldu. Dersine “zamane ortaokul çocuğu öyle söylendiği gibi Aristoteles’ten fazlasını bilmez” saptaması ile başlayan İlber Ortaylı, tarih diye bildiğimiz yanlışların beşeriyetin gelişmesi açısından son derece engelleyici olduğunu söyledi.
Bu bakış açısı ile insanlığın çok yanlış bir yere gittiğini belirten Ortaylı; sözlerine şöyle devam etti; “Bakınız seçim sonuçları. İnsanların bilgi kullanımı yönünden çok büyük problemler var, doğru veriye sahip değil ve maalesef sahip olma endişesi taşımıyor. O nedenle tarih üzerindeki değerlendirmelerde çok dikkatli olmalı. Sosyal medyayı bırakın, ansiklopedi kullanın”. İlber Ortaylı’nın Tarih Diye Bildiğimiz Yanlışlar dersi sırasında verdiği çarpıcı örneklerden bazıları şöyle;
– İstanbul Üniversitesi’nin tarihini 700-800 yıla çıkartmak komik bir çabadır. 1900 yılında kurulmuştur. Böyle tarih yaratmaların bir anlamı yoktur. Böyle şeyleri Türkler çok kolay yapıyorlar. Örnek Türkiye’yi İyonya’ya bağlamak, çok hoş geliyor ama alakamız yok. Biz bir kere aynı dili konuşmuyoruz. Biz bu topraklara geldiğimizde o adamlar çoktan yok olmuşlar. Nasıl ki o medeniyeti yıkanlar biz değilsek, yapan da biz olamayız.
– 12 adaları Lozan verdi. Saçma, daha evvel verildi. Çok sevdiğimiz bir padişah devrinde donanmanın çökmesi nedeni ile verildi.
– Musul’u vermedik çünkü bizim elimizde değildi. Tarih bilgisinin çok soyut olarak götürülmesi hiçbir şey ifade etmez. Kimse olmayan tarihleri yazmaya kalkmasın.
’BÜ’yülü Bir Gün’’ün bu yılki konukları arasında tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yanı sıra, kalp ve iç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, oyuncu ve yazar Gülriz Sururi, Hürriyet Gazetesi Eğitim Servis Müdürü ve köşe yazarı gazeteci Nuran Çakmakçı, Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Köşe Yazarı Şeref Oğuz, Pegasus Hava Yolları CEO’su Mehmet Nane (BÜ ’90), akademisyen, ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, inovasyon ve girişimcilik danışmanı Alphan Manas, akademisyen Doç. Dr. Ayşen Candaş (BÜ’ 92), CNN TÜRK Ekonomi Müdürü, televizyon programcısı Emin Çapa, Prof. Dr. Aytül Erçil ( BÜ ’79), psikiyatrist Dr. Gülcan Özer, akademisyen Doç. Dr. Serra Müderrisoğlu ve akademisyen Yalın Alpay (BÜ ’07) olmak üzere sanat, iş dünyası, medya, sağlık, psikiyatri, akademi gibi çok farklı alanlarda mesleki başarılarıyla tanınmış birbirinden seçkin ve renkli isimler yer alıyor.
Güney Kampüs’ün tarihi tünelleri ilk kez mezunlara ziyarete açıldı
Büyülü Bir Gün’ün en ilgi çekici etkinliklerinden biri de Boğaziçi Üniversitesi Kültür ve Sanat Komisyonu BUKAL rehberliğinde gün boyu düzenlenen olan geziler oldu. Güney Kampüste tarihi binaları yeraltından birbirine bağlayan tüneller Boğaziçi mezunları için özel olarak ilk defa ziyarete açıldı. Rehberli bir tur olarak gerçekleştirilen gezide yapımı 1800’lere uzanan tarihi tüneller gezildi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)