Son Dakika Haberler

Anıtkabir’in Karşısına Din Öğretimi Okulu. Mahiye MORGÜL

Anıtkabir’in Karşısına Din Öğretimi Okulu. Mahiye MORGÜL
Okunma : 863 views Yorum Yap

Anıtkabir’in karşısındaki Alparslan İlköğretim Okulunun velileri okulun önünde toplanarak okulun Din Okuluna dönüştürülmesini ikinci kez protesto etti. Öğrenciler kendi yazdıkları pankartlarla protestoya katıldı. Protesto eylemini kalabalık bir gazeteci ve sivil emniyetçi grubu izledi.

Veliler, öğrenciler, Sendikacılar, CHP’liler, TKP’liler, TGB’liler, Ulusal Eğitim Derneği ve Vardiya Bizde’nin anneleri oradaydı. Ben de oradaydım. Üzerimdeki giyside “Kabile Anayasasına Hayır”, “Parçalı Müfredata Hayır”, “Müzik Dersi Kalkamaz, Birlikte Şarkı Söylemek Yasaklanamaz” yazıyordu.   Beşevler Milli Eğitim Müdürlüğüne kadar yürüdük. Yazmış olduğum duyuru metnini yol boyunca arabaların sileceklerine taktım.

Bakanlıktan tam bir açıklama yok. Sadece bilinen buranın İmam Hatip Lisesi olacağıdır. Bunda bir yanlışlık olmalı, çünkü bütün liseler kapatılırken bu bina İmam Hatip Lisesi olamaz. Olsa olsa, dairesi yeni kurulan Din Öğretimi Genel Müdürlüğü binası olur, o da tüm dinlerin öğretildiği yer olur. İhtimal yatakhanesi de olur, zikir sesleri Atatürk’e kadar gider.

Okulun 2 katlı eski binası 2007 yılında yıkıldı, yerine 4 yıl sonra 6 katlı bu bina yapıldı. Ortaya çıkan yeni yapı, bildik okul binası hiç değildir. Bu mahallenin okula giden çocuk sayısıyla orantılı da değildir. Buraya 800 metre mesafedeki Ankara İlahiyat Fakültesinden çok daha büyük ve görkemli bir binadır.  Ayrıca buraya yürüme mesafesinde bir de İmam Hatip Lisesi vardır. Demek ki bu bina bunlardan farklı bir işlevde olacaktır ki, ona göre özel bir inşaat yapılmıştır. Bakanlıkta bile bu kadar lüks bina yok, çok zengin birileri buna sponsorluk yapmış olmalı.

Binanın Anıtkabir’e bakan yüzünde Selçuklu tarzı yüksekçe bir mihrap, tepesinde ay-yıldız ve mavili çini süslemeler göze çarpıyor. Binanın bakanlıkta yeni kurulan Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı olarak kullanılacağını tahmin etmek zor değil. Böyle bir binaya yer olarak buranın seçilmesi de çok düşündürücüdür.

Atatürk’ün açtığı, İmamlık diploması veren, kültür derslerinin de okutulduğu İmam Hatip Okulları artık tarihe karışıyor. Kanuni’nin medreselerden matematik ve fen derslerini kaldırıp sadece ibadeti bıraktığı gibi olacak. Atatürk’e inat, matematiğin fen derslerinin olmadığı İmamlık diploması vermeyen Din Okulu yapacaklar burayı. Hem de Alparslan adını silecekler.

Veliler binanın İmam Hatip Lisesi yapılacağını söylüyor.  Oysa bu kadar özel yapılmış bir binaya bakan göz, burada diğer İmam Hatiplerden farklı bir şey olacağını hemen anlar.  Burada “Kim olursan ol, gel” diyen bir imaj var. Burada başka dinlerin de öğretileceği izlenimi veriyor bina.

Tüm liseler kaldırılırken zaten burası lise olamaz. Meslek liseleri bile artık diploma vermeyecek, “ustalık belgesi” verecekken, yani tüm diplomalar kaldırılmışken buradan İmam Diploması verileceğini düşünmek ham hayal olur. Burada sadece sertifikalı Din Öğretimi kursları olabilir. Belediyeye bağlı İncil ve Kuran derslerinin verildiği okul olur burası.

Yeni seçmeli derslerden biri olan KÜLTÜREL DEĞERLER dersi de burada verilebilir.  Halk Kültürü dersi de böyle olacak; sertifikalı, kim tarafından verileceği belirsiz.  Seçmeli derslerin okulların dışında, belediyelerde, “bilgi evleri”nde, spor kulüplerinde, eğitim şirketlerinde, sivil toplum örgütlerinde vb verileceğini, üstelik paralı kurslar şeklinde olacağını yetkililer henüz açıklamadığı için halkımız olan biteni anlamakta zorlanıyor.

Alparslan İlköğretim Okulunun velileri her pazartesi okulun önünde toplanıp seslerini duyurmaya çalışacaklarını karar aldılar, Ankara Bahçelievler ve Yücetepe sakinlerinin kendilerine destek vermesini bekliyorlar.

Her yurttaş bilgi edinme hakkını kullanarak, bakanlığa bu binayla ilgili e-posta soru sorabilir, bu şekilde de onlara destek verebiliriz.

Çanlar Darüşşafaka için çalıyor…

Fatih’teki Darüşşafaka Lisesi bir süre önce Boğaz’a taşınmıştı, boş bekletilen o bina da şimdi Din Okulu oluyor. Mezunlarının derneği vardı, bundan haberleri olmayabilir, duyuralım.

Ziraat Bankasının da bütün tabelaları, logosu, başak sembolleri değiştirilmek üzeredir. Bankadaki çalışma ortamında yeni düzenlemeler geliyor, memurlar birbirini göremeyecek şekilde tek kişilik bölmeler yapılacağı konuşuluyor. Banka satışa hazırlanıyor diye duyumlar var.

Mithat Paşaların, Hüseyin Avni Paşaların vatansever ruhla açtıkları bu kurumlar şimdi küresel çetelerin emrine veriliyor.

8.5.2012

M.Morgül

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)