Son Dakika Haberler
“width=“1293

4 X 4 FETHULLAH GÜLEN DERSHANE PROJESİDİR…Ahmet Nesin

4 X 4 FETHULLAH GÜLEN DERSHANE PROJESİDİR…Ahmet Nesin
Okunma : 864 views Yorum Yap

Eğitim sitemini 4 X 4 jipler gibi tartışacağımız hiç aklıma gelmemişti. Artık Türkiye’de kimi şeyleri ciddiye mi almamaya başladım yoksa tartışmalar çok komik oluyor da ciddiye almam engelleniyor tam bilemiyorum. Ama bir ülkenin en önemli konusu tartışılırken benim aklıma jipler geliyor.

Her zaman olduğu gibi yine tartışan tartışana, yazan yazana… Tartışmanın nedeni ilk 4 yıl mecburiydi sonraki yıllar evde… Türkiye gibi okuma ortalamasının düşük olan bir ülke için bu tasarının tek anlamı vardır, o da “Okumayın çocuklar” demektir. Doğal olarak bu tasarı kızların 4.sınıftan sonra hiç okumamasını getirir ki bu hükümetle bana hiç şaşırtıcı gelmiyor. Gerçi konuya bu açıdan yaklaşanlara Taraf Gazetesi yazarı Ahmet Altan çok bozulmuş ve bir yazı yazmış ama bana göre kendisi hâlâ hem Türkiye gerçeğini hem de AKP gerçeğini anlamıyor.

Anlamıyor derken AKP’yi iki açıdan değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum. Biri Erdoğan’ın işine gelen AKP, diğeri de Fethullah Gülen’in çıkarlarına göre kullanılan AKP. Ahmet Altan AKP’yi demokrat olarak değerlendirirken Gülen’in çıkarlarına uygun olan bölümünü demokrat olarak değerlendiriyor, Erdoğan’ın çıkarlarına göre AKP’deyse Erdoğan’ı kıyasıya eleştiriyor.

Bu yasa tasarısı ilk olarak 4 X 4 X 4 olarak tartışıldı ve ilk 4 yıldan sonra velilerin istemine göre eğitimini evde yapılması önerildi. Türkiye’nin istatik gerçekleri var, onlardan biri de 25 yaş grubu üstünün büyük bir çoğunluğunun 6. Sınıfa yani eski sistemle orta 1’e kadar okuduğudur. Doğal olarak da böyle bir çoğunluğun çocuğunu okulda okutması olanaksızdır. Türkiye bırakın evde okuyan çocuğa, lisede okuyan çocuğa yardım edemeyen aileler diyarı.

Sonra tepkilerden dolayı bu öneriyi değiştirdiler ve ilk 8 yıl sonrası için evde eğitim sistemini önerdiler. Yazı bittiğinde öneri yeniden değişmezse şimdilik durum böyle.

Peki bu sistem çalışır mı? İlk aklıma gelen bu sistemin ciddi bir vergi kaçırma sistemi olacağıydı. Çocuğunu evde okutmak isteyen aileler kendileri çocuklarını çalıştıramayacağından doğal olarak evde öğretmen tutacaklar. Bu öğretmenler gereksinime karşın hâlâ öğretmen olamayan üniversite mezunu olacaklar. Kimse bunları takip etmeyecek, doğal olarak bu kişiler vergi vermeyecekler ve kendileri de sigortalı olmayacaklar. Zaten sigortalı olmadıklarından onlar için değişen tek şey harçlıklarını çıkarmak olacak…

Bu işin sadece bir yanı, bu eğitim sistemindeki esas amaç zaten çok olan Fethullah Gülen dershanelerinin iyice çoğalması ve çocukların oralarda eğitim almasına neden olacak. Maddi durumu ve eğitimi iyi olan aileler için zaten evde eğitim diye bir sorun olmayacak, onlar bildiğimiz sistem içinde yine okullarına gidecekler ve üniversitelere girecekler.

Ancak yazılarımı takip edenler anımsarlar, ben bikaç kez İmam Hatip Lisesine giden çocukların hem İmam Hatip Lisesi müfredatını okuyup mezun olmalarının hem de çok az okudukları derslerden sınava girip üniversite kazanmalarının olanaksız olduğunu yazmıştım. Buna örnek olarak da AKP genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı örnek verdi çünkü Erdoğan İmam Hatip’ten mezun olduktan sonra 1 yıl ara verir ve diğer dersleri çalışıp düz liseden de mezun olur.

İşte AKP’nin Fethullah Gülen kanadı Erdoğan’ın da işine gelen bu sistemi getirecek. İmam Hatip Liselerine giden çocukların büyük çoğunluğu okul yerine dershanelere gidecekler ve orada sadece normal dersleri görerek sınava hazırlanıp, ek ders olarak dini dersler görecekler. Böylece bu çocukların 2 değişik müfredat okumalarına gerek kalmayacak. Bu neyi getirecek, üniversiteye giren çocukların büyük bir çoğunluğu Erdoğan’ın geçen gün açıkladığı dini bütün çocuklar halinde her yanımızı kaplayacak.

Yazmadı demeyin, bu yasa 8 artı ev olarak çıktığında binlerce çocuk kaydını İmam Hatip Liseleri’nden alacaklar ve dershanelere gidecekler.

 

Ahmet Nesin Blog’s

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)