Son Dakika Haberler
“width=“1293

“Simas’ın Arka Sokakları” Terzi Agop, Basmacı Vartanuş.(1)

“Simas’ın Arka Sokakları” Terzi Agop, Basmacı Vartanuş.(1)
Okunma : 1.422 views Yorum Yap

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Fadalyalı Vartanuş, Kommaros’lu Agop, Simaslı Dikran,Büyükdereli Nubar ve Mayranuş, Simas tarihinin içinden birkaç yaşam dizisi..

Fadalya deniz kenarında, uzun sahil şeridi boyunca ıhlamur ağaçlarını yoğunluğunda, bostanların yoğun olduğu, ahalinin tarımla uğraştığı bir ermeni köyü, balıkçılık yok denecek kadar az, uzun derenin kenarında kurulan halk pazarında mahallenin ihtiyaçları karşılanmaktadır.

Faytonların, Arnavut kaldırımlarında çıkardığı sesler, sahilde yürüyen genç kızların kalbini tetikler, her biri ellerinde eldivenleri, şemsiyeleri ile deniz kenarında yürürlerken tarihi çınar altına gelirler, bir yudum tavşan kanı çay, etrafta tavla oynayan gençler ellerinde nargileleri ile göğüsleri yarıya kadar açık. İbrişim bağlı pantolonlar, tapuklarına basılmış makosenler, ellerinde katalin kehribarları sallarken Fadalyalı Vartanuş sahilden geçmektedir.

Kammaros’lu Agop baba mesleğini devam ettirmektedir, Babası Ohannik yıllarca Ciğalaoğlu mahallesinde terziliği sürdürmüş, Agop babasının yanında çıraklık, kalfalık derken usta olmuştur. babasını kaybettiğinde Kommaros da  Küd Dıpo Surp Asdvadzadzni kilisesinden defin edilmiştir.

Agop, Kommaros’da kendi dükkanını açmış baba mesleğini sürdürmektedir, dostların yardımı ile Fadalyalı Vatrtanuş ile karşılaşmış ve mutlu evlilikleri uzun yıllar sürmüş. Babasından aldığı iş ahlakı ve terbiye ile iş disiplinini elden bırakmamış bu arada evini ihmal eder olmuştur.

Vartanuş yerine duramayan, alımlı, güzel, adına destanlar yazılan bir kadındır, öyle ki Faralya da sahilde yürürken onu gören delikanlılar heyecandan tek nefeste nargileyi bitirirlermiş.

Terzi Agop mutlu evliliği fazla uzun sürmemiş ve Faralyalı Vartanuş dul kalmıştır. Geçim zorluğu çekmemek için Vartanuş, kocasından kalan mesleği devam ettirmektedir.

Hükümet işleri ile uğraşmaktan zevk alan mahallenin orta yaş delikanlısı, güçlü kuvveti, üçgen vücutlu, tek eli ile yüz kiloyu kardırmaktan pazıları bir vücut kadar geniş Demirci Agop gönlünü Vartanuş’a kaptırmıştır.

Vartanuş, fazla dul kalmak istememektedir. Bir gün Demirci Agop’un evlilik teklifini kabul eder ve Küd Dıpo Surp Asdvadzadzni kilisesinde evlenirler, faytonun Arnavut kaldırımlarında tıkırdayan sesleri Fadalya sahilinden duyulmaktadır, evlerine gelirler, ilk gerdek gecesi yaşanacaktır.

Gerdek gecesi Demirci Agop geçmiş Vartanuş’un karşısına, yavaş yavaş soyunmaya baslamış ve önce pazularını göstemiş:

-Bunlar Terzi Agop’ta var mıydı?

Vartanuş cevap vermiş:

-Yoktu.

Sonra üstünü çıkaran Demirci Agop, geniş göğsünü göstermiş:

-Böyle göğüs Terzi Agop’ta var mıydı?

-Yoktu.

Demirci Agop pantolonunu indirmiş, bacak kaslarını göstermiş:

-Bunlar Terzi Agop’ta var mıydı?

-Yoktu.

Demirci Agop, en sonunda külodunu indirmiş:

-Böylesi Terzi Agop’ta var mıydı?

Vartanuş’un sabrı taşmış:

-Yoktu, yoktu, ama bu kadar zamanda Terzi Agop seni de hallederdi, beni de hallederdi, üstüne iki de pantolon dikerdi! demiş.

Siyasetle yakından ilgilenen Demirci Agop mutsuz geçen ilk gecenin hırsı içinde sabaha kadar uyumamış ve yakın dostu meclisten Simaslı Dikran ve Büyükdereli Nubar ile buluşmaya gitmek için yola çıkar.

Yoldan geçen ilk faytona biner Büyükdere’ye yol almaktadır.

Nubar ise o sıralar Büyükdere de Surp Hırisimyants Kilisesi arka sokağında oturan Mayranuş’ a aşıktır, Mayranuş semtin önemli resmi dairesinde çalışmaktadır.

Demirci Agop Büyükdere’ye yaklaşır ve bir ciğara sarar….

Devamı…” Love The Scorpion” ( Akrep’in Aşkı)

Mustafa Balcı

 

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)