Son Dakika Haberler

Başı Öne Eğik Gençlik. Oya Engin

Başı Öne Eğik Gençlik. Oya Engin
Okunma : 700 views Yorum Yap

Oya Engin
Oya Engin

Ülkeleri genç nüfusları ileriye taşır. Gençlik umuttur, gelecektir. Bazı ülkeler doğum oranları çok düşük olmasından dolayı daha fazla çocuk sahibi olabilmeleri için aileleri teşvik ediyorlar. Hani …
oralarda insanlar neredeyse devamlı çocuk doğurarak yapılan yardımlarla yaşamlarını belli bir seviyede sürdürebilirler.. Ülkemizde şimdilik böyle bir ciddi sorun görünmüyor. Şehir kökenli genç evliler ile kırsal kökenli genç evliler arasında bu dengede bazı bozulmalar olsa da yeni nesil fazla doğum yapmıyor. Kadının sosyal yaşamın içinde olması, çalışması, üretimde daha fazla yer alması gibi sebeplerle bizim ülkemizde de yavaş yavaş doğum oranı düşüş gösterdiğinden hükümetimiz bu konu ile ilgili bazı teşvik önlemleri almaya başladı. Neyse ki şimdilik bizim genç nüfusumuz yerinde. Ama bu gençlerin hali nicedir dersek biraz durup düşünmemiz gerekecek.
Gençlik dedik; bizim ülkemizin gelenekleri, aile yapıları dolayısıyla özellikle okul çağındaki gençler bir zamanlar büyüklerine saygılı, ahlaklı, güvenilir, çalışkan öğrencilerdi… Di diyorum; maalesef teknoloji fırtınası artık gençleri avucuna almış ,kıstırmış ve bırakmıyor. Sokaklarda, toplu taşım araçlarında, evlerde, okullarda kısaca yaşamın olduğu her yerde ayakta, otururken, hatta uyurken bile teknoloji yanı başlarında adeta bir parçaları olmuş durumda. Öncelikle cep telefonundan bahsediyorum. Zaten bence adı artık “cep telefonu” değil “el telefonu” olmalı … Ebatı yüzünden cep telefonu denebilir ama devamlı elde taşınmasından dolayı adının el telefonu olarak değiştirilmesini öneriyorum.
İnsan, artık elinin doğal bir uzantısı gibi olan bu telefonu hiç mi elinden bırakmaz? Yolda yürürken, caddede karşıdan karşıya geçerken (artık kaderiniz şoförlerin insafına kalmış) araçlarda otururken, yemek yerken, araba kullanırken her an her yerde bu telefonlar elde ve faal durumda. Telefon operatörlerinin birbirleriyle yapacakları rekabetin bence tek kurbanları bu gençler. Konuşmayıp, bilmem kaç tane bedava mesajla anlamsız geyik tabir edilen içi boş sohbetlere mahkum edilmiş durumdalar. Bu mahkumiyetleri neticesi hepsinin başı öne eğik , gözleri devamlı telefonlarında… Yani kısaca başı öne eğik , önünü, geleceğini göremeyen sadece anı yaşayıp 30 cm lik bir bakış uzaklığına saplanıp kalmışlar ve üstüne de para ödeyerek bu esaretin gönüllü mahkumları olmuşlar. Ebeveynler ise çaresiz. Artık evlatlarına istedikleri an ulaşabilsinler, onları rahatça kontrol edebilsinler diye satın aldıkları bu teknolojik mahkumiyetten çocuklarını kurtarma çabaları sonuç vermiyor.
Toplu taşıma araçlarında yaşlı insanlar ayakta, ortaokul ve lise öğrencileri oturuyor ve başları öne eğik… Çünkü meşguller. Mahkumiyetleri onları birey olmaktan çıkarmış durumda. Oysa bir zamanlar büyüklerine yer vermek isteyen, caddeden karşıya geçemeyen yaşlılara yardım eden, pazar poşetini taşıyamayan teyzelere , amcalara yardım eden gençlerin yaşadığı bir toplumduk.
Şimdilerde yeni gelişen sanal alem diliyle konuşan , birbirlerine markalaşma yolunda hızla ilerleyip her cümlenin sonuna eklenmezse olmayan üç harfli kısaltılmış küfürle hitap eden bir gençlik yetişiyor. Bazen anne ve babasıyla konuştuğunu unutup onlara o.ç. diye hitap edenlere dahi rastladım. Üstelik bu gençlerin hepsinin başı öne eğik. Mesaj çekmekten başlarını kaldırıp yaşadıkları evde, mahallede, ülkede, dünyada neler olup bittiğinin farkına bile varamayan bir gençliğin eline kalmaya mahkumuz. Oysa bizler gençliğimizde ülkemizin, dünyanın gündemini yakından takip eder, yorumlar yapar hatta ülkenin siyasi geleceğine yön verir durumdaydık.. Şu an yetişen gençlik ise başını cep telefonlarından kaldırıp yanı başında ne olup bittiğinin farkında bile değil. Zira en yeni cep telefonu modelini, en yeni teknolojik gelişmeleri ve en fazla konuşturan cep operatörlerini takip etmeyi tercih ediyorlar.
Oya ENGİN

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)