Son Dakika Haberler

…….Erkekler. Oya ENGİN

…….Erkekler. Oya ENGİN
Okunma : 856 views Yorum Yap
Oya Engin
Oya Engin

Çocukken çok sevdiğim bir oyun vardı. Kelimelerle oynanırdı. Boşluk doldurmaca. Bir cümle bir kelimenin yerini noktalayarak boş bırakırdık.Buraya oyuncular artık kendi akılları fikirleri neyi uygun görürse yazarlar eğlenceli bir oyun ortaya çıkar vakit geçirirdik.

Bu oyun nerden aklına geldi diyebilirsiniz. Günümüzda böyle oyunların hala oynanıp oynanmadığını bilmiyorum. Ama pek sanmıyorum, çünkü teknolojik bir öge içermiyor, dijital değil, bilgisayarlı hiç değil v.s. v.s. v.s…Kral ve Ben filmi gibi oldu burası biraz ama ne güzel bir filmdi o da….

 

Bugün bindiğim belediye halk otobüsündeki bizzat şahit olduğum bir olay bu oyunu aklıma getirdi birden. Bende bu oyunu okuyucularla oynamak istedim. Toplu taşıma aracı olan halk otobüsünde geçen olayın kahramanları iki cinsten oluşuyor. Bir kadın ve birkaç erkek. Kadın’ın en belirgin özelliği ve olaya dahil olmasının sebebi yaklaşık 8 aylıktan fazla bir gebe olması ve anne olan kadınlarımız gayet iyi bilir dışardan da bakıldığı zaman dahi anlaşılabiliyor ki bebek aşağı inmiş durumda.

Konumuza dahil olan bir kaç erkekten bahsederken ise onların tanımlama yerini bilhassa boş bırakarak …………..böyle yazıyorum ve buraya okuyucu arzu ettiği, düşüncesine , olayı değerlendirmesine göre ne isterse yazabilir. Bu boşluğa kendinizce uygun gördüğünüz tanımlamayı yerleştirerek hem geçmişteki bu oyunu hatırlayacağız hem de böylece bu yazımızı beraber yazmış olacağız.

Yağmurlu bir Cumartesi akşamı midibüs tipindeki hınçahınç dolu bir halk otobüsünde geçiyor olay. Şoför arkası ve karşısına denk düşen koltuklarda genç sayılabilecek ……… erkekler, arkasındaki koltuklarda da genç bir anne kucağında çocuğu ile yanında ise orta yaşlı bir kadın oturuyordu.

Araç alış veriş mekanlarının bol olduğu merkezi bir durakta durdu ve zaten dolu olan araca birsürü insan daha bindi. Yolcuların itiş kakış binişi sırasında birden araç içinde bir bağırış bir tartışma çıktı ki şoför yerinden ayağa kalkarak duruma müdahale etmek zorunda kaldı.

Bağıran bir ………. erkekti. Kendisi kalabalık içinde görünmüyordu. Ses aracın arkasıdan bir yerden geliyordu. Bağırdığı kişi de olayın kahramanı genç karısıydı. ……… koca karısına ”neden araca çabucak binemediğini, otobüsün en arkasına doğru ilerleyebilmiş olmasından ve karısının gerilerde kalmasından dolayı sinirlendiği için bağırarak tartışma modunda soruyor , karısı ise kapıdan araca yeni girdiği için henüz sadece başını görebiliyordum ”beni beklemeden sen nereye gidiyorsun ki zaten ” diye bağırarak çok sinirli bir şekilde cevap veriyordu.

Sonra …….koca, karısına ”millete yol veriyorsun, sen atlasana arabaya, bak sıkışık zaten, gel yanıma hadi çabuk” diye bağırarak talimat veriyordu. Karısı ise , ……kocasına ” ne halin varsa gör ”diye son kez bağırdı ve ilerlemeye başladı. Tam yanıma geldiğinde farkettim ki kadın ilerlemiş bir gebeydi. Karnı burnunda kadın o sıkışıklık içinde araca binmek için çabalarken ………..kocası, karısını beklemeden çeviklikle araca atlayıvermiş, o kalabalığın arasında karnı burnunda karısını bırakmış ve sonra da otobüsün en arkasından araca yeni binebilen karısını azarlıyor, talimatlar veriyordu.

Bu arada şoförün arkasında oturan ………. erkekler kadının hamile olduğunu farkettikleri ana kadar cin gibi otururlarken birden üzerlerine uyku gazı sıkılmış gibi derin bir uykuya dalıverdiler.

Ne çabuk uyudular ne çabuk kendilerinden geçtiler anlayamadım. Bende bu yolculukta ayakta olduğumdan yapacak bir şeyim yoktu. İlk kez hiç bir şeye müdahale etmeden sessizce olayın doğal sürecini izlemek istedim.

Ben toplu taşıma araçlarında düzeni sağlayıcı gibi hissediyorum kendimi. Yaşlıların, çocuklu bayanların, hamilelerin oturmaları için genellikle öğrenci olduğunu tahmin ettiğim çocuklara rica ediyorum ve büyüklerine yer vermelerini sağlıyorum. Ancak burada uyuyan ………. erkekler derin rüyada oldukları için ricacı olamayacaktım. Maalesef hamile bayan ayakta sıkışık bir vaziyette doğmamış bebeği ezilme tehlikesi içinde bir kaç durak yolculuk yaptı.

Derken sağ taraftaki 60 yaş civarında olduğunu tahmin ettiğim bir bayan ”Gel yavrum. İçim rahat etmedi, gel otur kızım ”diyerek yerini gebe genç kadına bıraktı. Genç kadın oturur oturmaz bizim uyuyan …………. erkeklerimiz hemen uyandılar ve kendi aralarında kulaktan kulağa yaptıkları fısıldaşmadan şunu anladım.. Ayakta kaldıkları için bu otobüsün ana durağında geldikleri araçtan aktarma yapmak için inmişler, oturabilmek için de bu araca binmişler. Ancak pişman olmuşlar çünkü bu araç ta çok kalabalıkmış…

Bu arada oturacak yer bulan genç kadın tam önümde olduğu için çok net gözlemleyebildim. Gözleriyle ……….. kocasını arıyor, devamlı otobüsün arkasına bakıyor ama o kalabalıkta bir türlü ……….. kocasını göremiyordu.

………koca da ne karısıyla ilgilendi, ne de yanına geldi.

Ben ineceğim durağa geldiğimde …………. koca hala meydanda yoktu. Eminim eve gittiklerinde kadıncağız o haliyle ………….. kocasına hizmette kusur etmeyecektir.

 

 

Oya ENGİN

02/12/2012

 

yazardık. O cümlede bir kelimenin yerini noktalayarak boş bırakırdık.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)