Son Dakika Haberler

Kanadoğlu,‘AKP’yi kapatacak şartlar çoktan oluştu’

Kanadoğlu,‘AKP’yi kapatacak şartlar çoktan oluştu’
Okunma : 712 views Yorum Yap

kanadogluKanadoğlu, AKP Hükümetinin bir çok faaliyeti kapatma davası için şartları oluşturmuş durumda dedi

Frankfurt’ta bir konferans veren Yargıtay Cumhuriyet Eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, SÖZCÜ’nün sorusu üzerine, “AKP’yi kapatacak şartlar oluşmuş durumda” dedi.

Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, pazar akşamı Frankfurt’ta bir konferans verdi.

“Türkiye’de demokrasi ve seçimler” konulu konferansta, SÖZCÜ’nün, “AKP’nin üçüncü kuvvet olan Yargıyı ele geçirmesi, bağımsız yargıyı yok etmesi, etkisizleştirmesi ya da yandaşlaştırması olayı artık biliniyor. Bu bir kapatma davası için gerekçe oluşturur mu?” sorusuna çok ilginç bir yanıt verdi.
Kanadoğlu, “Bu soru, kısıtlanmış bir soru ama bu haliyle bile ‘evet’ diyebilirim. Zaten AKP hükümeti, bir çok faaliyeti ile kapatma davası için şartları oluşturmuş durumda” dedi.

ANAYASAYI KÜRSÜDEN OKUDU

Anayasanın Siyasi Partilerin Uyacakları Esaslar başlıklı 68. maddesindeki, “Siyasî partilerin tüzük ve programları ile eylemleri, Devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, insan haklarına, eşitlik ve hukuk devleti ilkelerine, millet egemenliğine, demokratik ve lâik Cumhuriyet ilkelerine aykırı olamaz; sınıf veya zümre diktatörlüğünü veya herhangi bir tür diktatörlüğü savunmayı ve yerleştirmeyi amaçlayamaz; suç işlenmesini teşvik edemez” hükmünü kürsüden okudu.

BİR ÇOK NOKTADAN AYKIRILIK

Ardından da, “Bu şartların bir çoğuna aykırılık çoktan oluşmuş durumda. Ama bugün bir partiyi kapatsanız, ertesi gün yöneticileri oturur yeni bir adla başka parti kurar. Çünkü, Anayasa Mahkemesi, siyasilerin eylemlerinden partinin sorumluluğunu düzenleyen 108. maddeyi iptal etti. Anayasanın 69. maddesi gereği, partiyi kapattıranlar bir siyasi partinin kurucusu olamaz ayrıca bu siyasi parti başka bir adla da kurulamaz. Ancak Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’nin son kararı ile kapatmanın önü fiilen kesilmiştir” diye ekledi.

REJİMİ DEĞİŞTİRME GİRİŞİMİ

Kanadoğlu, devletin bölünmesine, laik cumhuriyet rejiminin değiştirilmesine yönelik eylemlerde bulunan bir partinin kabul görmesinin mümkün olmayacağını da belirterek, şöyle konuştu:

“Mücadeleci demokrasi, diye bir tanım vardır. Rejim, sistem, demokrasi kendisini bu sistem içinde korumalıdır. Bu BM sözleşmeleri ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmeleri’ne de uygundur.”

Eski Başsavcı Kanadoğlu, ayrıca Türkiye’de en önemli sorunun “Seçim güvenliği” sorunu olduğunu ve iktidarın, seçimler öncesi tüm sistemi kendine göre kurup seçimlere girdiğini, bunun da eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savundu.

YENİ BAŞSAVCININ TARİHİ GÖREVİ

Kanadoğlu, Balyoz Davası kararının bozulması gerektiğini de belirterek, “Bunun yeniden ele alınmasını istemek, şu anki Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın tarihi sorumluluğudur. Çünkü, ortadaki durum, adil yargılanma hakkına tamamen aykırıdır” dedi.

Kanadoğlu ayrıca, izleyicilerden gelen çok sayıda soruyu da tek tek yanıtladı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)