Son Dakika Haberler

Aybar Bitti Derken Vortex Geliyor

Aybar Bitti Derken Vortex Geliyor
Okunma : 6.767 views 3 Yorum

Geçen hafta ülkemize gelen AYBAR kar fırtınası tam İstanbul’ u terk etti derken Meteoroloji yine uyardı. Dikkat VORTEX geliyor.

Malum ülkemiz soğuktan ne çekiyorsa Sibirya yüzünden çekiyor. Birçok soğuk hava Sibirya üzerinden ülkemize giriş yapıyor. AYBAR’ da öyle yaptı Sibirya üzerinden gelerek özellikle İstanbul ve çevresinde 3-4 günlük etkisini sürdürdü. AYBAR geliyor haberini ilk duyduğumda açıkçası ne anlama geldiğini bilmiyordum. Adını anmışken halen bilmeyenler varsa onlar için paylaşayım, AYBER bir isim, anlamı ise gösterişli, heybetli, görkemli ve korku veren. Gelen soğuklar ve kar yağışının çok büyük bir alanı etkisi altına alacağı ve son yıllarda hiç görmediğimiz bir kar bırakacağı öngörülünce bu soğuk hava ve kar fırtınasına AYBAR adı verilmiş.

VORTEX atmosfer içerisindeki dairesel veya kendi ekseni etrafında dönen hava akımına deniyor. Kar yağışları VORTEX ile birlikte geldiğinde ise kısa sürelerde çok miktarda kar yağması, ani ve kuvvetli fırtınalar oluşturması ile biliniyor.

Önümüzdeki 3-4 güne yine dikkat!

Meteoroloji uyarıyor, tüm kanallarda haberler yapılıyor, Şehrin Belediyesi tüm sosyal platformlarda, resmi internet sitesinde uyarıyor, ama eminim ki yine aynı görüntüleri göreceğiz. Kapanan bazı yollar, karda ilerleyemeyen araçlar, yaşanan kazalar ve isyan eden sürücüler…

İstanbul’da doğdum büyüdüm biraz etkili yağan her karda aynı durumları gördüm. Sizlerde hatırlarsınız elbette, kar yağarsa durum böyle, hangi mevsim olursa olsun biraz fazla yağış olduğu zamanlarda ise yanlış kentleşme ya da alt yapı sorunu nedenleri ile su basmaları!

Ama arada bir fark var!

Geçmişle arada bir fark var oda 5 ila 10 yıl arasında geri gidersek bu haberleri birçoğumuz sadece televizyon kanallarında izliyorduk. İstanbul’daki nüfus ve araç sayısı da şimdi ki kadar değildi, malum her gün trafiğe çıkan araç sayısı hiç azımsanmayacak kadar yüksek. Dolayısı ile her geçen gün nüfusun, araç sayısının, internet, sosyal ağlar kullanıcılarının ve ülkedeki internet haberciliğinin artması ile bu tür haberlere bu gün anında ve tamamına ulaşmamız mümkün olduğundan sanki geçmişte daha azdı da şimdilerde daha fazla yaşanıyor gibi algılıyoruz.

Fatih ALTAYLI’ya inanılmaz tepkiler verilmişti!

İnternet ve sosyal ağların algıda sorun yaşamamıza en son örneği sanırım geçen kar yağışında Fatih ALTAYLI’nın Beşiktaş Barbaros Bulvarından ‘’ burada tuzlama yok mu? ‘’ diye attığı tweetti. Fatih Bey’ in bu Tweeti onbinlerce kişi tarafından anında okundu ama Fatih Bey az ileride belediyeye ait tuzlama aracının tuzlama yaptığını görünce tweeti sildi ama geçmiş olsun görenler gördüğü ile kaldı onların kafasında Beşiktaş Barbaros Bulvarı bile tuzlanmamıştı, Fatih Bey’ in tweeti sildiğini fark edenlerse Fatih Bey’e tweeti neden sildiniz diye tepki gösterdiler ki Fatih Bey açıklama yaptı.

Demiyorum ki karda yağsa İstanbul’ da sorun olmuyor artık!

Sadece geçmişte daha sıkıntılı birçok durumlar yaşandı. Yollarda saatlerce esaret yaşayan sürücüleri de çok gördük, temizlenmeyen ıslah edilmeyen dere yüzünden 10’na yakın insanın sel felaketinde ne acı ki boğularak hayatlarını kaybettiğini de, ayrıca malum uzun bir süredir de İstanbul’ a son iki kar gibi kar yağmayınca geçmişte yaşananları hatırlamıyoruz. Bu son yağan 2 kar ve şimdi gelecek olan VORTEX fırtınasını duyunca kendi kendime Sayın Ekrem İmamoğlu İstanbul’a Belediye Başkanı oldu İstanbul’a bereket geldi diyorum gülüyorum.

Sayın İmamoğlu demişken! Yediği balık hazımsızlık yapmıştı!

Ocak ayının son haftasında bir ay öncesinden üstelik bir yabancı başkonsolosa verilmiş olan randevu üzerine kar yağarken gittiği görüşmede yediği balık kendisinden başka birçok kişide hazımsızlık yapmıştı. Kar vardı ama neden Sn.İmamoğlu görevinin başında değildi!

Mobese kameralarından izledik!

Öyle ki İmamoğlu’nun balık yemeğe gitmesini mobese kameralarından anında alınan görüntülerle izledik. Konvoyunun önünde de kar küreme aracı varmış! Komik! o bölgede zaten bir kar küreme aracı vardı ve o yol sürekli olarak açık tutuluyordu halbuki onun da ötesinde Sn. İmamoğlu Belediyenin patronu, altında bir çok gurup, ekip ve personeller var bunların tamamının görev tanımları belli Sn. İmamoğlu gerekli talimatları verir ve Belediyeden ayrılır 10 gün kar yağışı olsa 10 gün Belediyede yatmasını bekleyemezsiniz. Geçmişte de ben hiç öyle Belediye Başkanı görmedim. Kimse kendini kandırmamalı.

Amacım övmek değil!

Şimdi bu yazdıklarımdan İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kar yağdığı günlerde kusursuz çalıştığını düşündüğümü, belediyeyi ve dolayısı ile Sn. İmamoğlu’nu övdüğümü düşünmeyin lütfen, sadece objektif olarak gördüğümü paylaşmak istedim.

İstanbul Büyükşehir karla mücadele birimlerine tavsiyelerim;

  • Toplu taşıma araçlarına güzergahlarına göre zincir takılabilir.
  • Ara yollar ve kaldırımlar konusunda da sıkıntılar yaşandığını gördük, ara yollara ve kaldırımlara daha fazla hassasiyet gösterilmesi gerekir.
  • Uyarıları dikkate alalım,
  • Mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayalım,
  • Çıkmak zorunda kalırsak toplu ulaşımı tercih edelim,
  • Aracınızda kar tipi lastik yoksa kesinlikle aracımızı kullanmayalım,
  • Gereksiz özgüvenli olmayalım,

Sadece kendimize değil diğer insanlara da zaman, mal ve can güvenliği konusunda sıkıntıya neden olabileceğimizi unutmayalım.

Umudum!

Bu kar yağışında bu fırtına da minimum sıkıntı yaşayalım.

Sağlıcakla kalın.

Mustafa GÜLLÜ

17 Mart 2022

YORUMLAR (3)

  1. Tunç Akkaya diyorki:

    Mustafa Bey hayırlı olsun. Başarılar dileriz. Yazılarınızı ilgi ile takip edeceğiz.

  2. Şuayip Yılmaz diyorki:

    Mustafa Bey hayırlı olsun. Güzel yazılarınızı bekliyoruz. Soğuklar zorluyor ama barajlarımızın doluluk oranları süper oldu bu sene bunlarda son soğuklar olur heralde…

  3. Burcu Albayrak diyorki:

    Bu kış Mart kapıdan baktırdı gerçekten. Hayırlısı olur inşallah Mustafa Bey Size de yeni gazetenizde başarılar dilerim.