Son Dakika Haberler
“width=“1293

“Uzun vadede gıda ithalatı üretimi öldürür”

“Uzun vadede gıda ithalatı üretimi öldürür”
Okunma : 868 views Yorum Yap
image
Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan

Türkiye, başta iklim değişikliği olmak üzere birçok nedenden ötürü tarımda zor bir sene geçiriyor. Gıda fiyatları el yakıyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da geçtiğimiz günlerde, gıda fiyatlarındaki aşırı zamlara dikkat çekerek hükümetten gıda ithalatı yapmasını istedi. Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan ise stratejik olarak uzun vadede ithalatın sadece Batılı çiftçiyi desteklemek anlamına geleceğini kaydederek “Uzun vadede Türk üreticiyi yok eder” uyarısında bulundu.

Türkiye’nin bakliyat ve hububat sektörünün öncü şirketlerinden Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, ülkemizde giderek artan gıda fiyatlarına ilişkin ithalat yapılması yönündeki önlemlerle ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’deki gıda fiyatlarının üretici diğer ülkelere kıyasla yüksek olduğunu belirten Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, “Bunun en büyük nedeni üretim girdilerinin diğer ülkelerden çok daha yüksek olmasıdır” dedi. Girdi maliyetlerine bakıldığında, enerji ve suyun maliyetinin fazla olduğunu, gübrenin önemli bir kısmının ithal olması nedeniyle yüksek fiyat tuttuğunun altını çizen Mehmet Erdoğan, “Tohum zaten ithal ediliyor. Bu nedenle de bir maliyet çıkıyor. Verim ortalamasına baktığımızda Batı’dan düşük bir verimliliğimiz var. Üretici ürünü pahalıya mal ediyor” şeklinde anlattı.

“Araziler küçük, üreticiye destek yok”

Tüm bunların yanı sıra üreticiye verilen doğrudan gelir desteğinin de gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında hayli geride olduğunu söyleyen Mehmet Erdoğan, “Ayrıca büyük yatırımcının üretime girip teknolojiyi kullanacağı genişlikte araziler mevcut değil. ABD, Hollanda, Fransa, Almanya gibi ülkelerde araziler büyük. Ne yazık ki Türkiye’deki topraklar optimum verimlilik yapacak büyüklükte değil. Küçük arazilerde bireysel üretim var. İşletmeci bu denli küçük arazilerde teknolojiyi kullanamıyor. Dolayısıyla da arazinin verimi düşüyor. Bu da gıda fiyatını yükseltiyor” saptamasında bulundu.

“İthalata sığınarak gıda fiyatları terbiye edilmez”

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın enflasyonu düşürmek anlamındaki kaygılarına katıldığını belirten Mehmet Erdoğan, “Öncelikli hedef enflasyonu düşürmek yönünde ise içerdeki fiyatları düşürmek için ithalat yapılabilir. Prensip olarak doğru bulmasam da kısa dönemli olarak yapılabileceğine inanıyorum” dedi. Ancak uzun dönem için ithalatın stratejik olarak doğru olmadığını kaydeden Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, uzun vadede gıda ithalatı yapmanın Türkiye’nin kendi üretimini durduracağını söyledi.

İthalatın üreticiyi “öldüreceğini” belirten Mehmet Erdoğan şöyle devam etti: “Tüketici kısa dönemde avantaj elde etmiş gibi görünür. Ama üretici büyük zarar görmüş olur. Gıda ithalatı yapıldığında ithalat yapılan ülkenin üreticisi desteklenmiş olur ancak kendi üreticin zarar görür. İthalata sığınarak gıda fiyatlarını terbiye edemezsiniz.” İthalatın tüketiciye olan etkisinin de kısa vadeli olacağı uyarısında bulunan Mehmet Erdoğan, “Tüketici bir dönem mutlu olur ama uzun dönemde ülkede üretim kaybına yol açacağından zarara uğrar” dedi.
Mehmet Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarım artık milli güvenlik meselesi. 30-40 yıllık bir plan hazırlanması gerekir. Kısa vadeli değil, uzun vadeli çözümler getirilmeli. Özel olarak fiyata değil tarımsal politikalara odaklanılmalı. Ülkenin gıda anlamında kendine yetebilmesi için tüm potansiyelini kullanıp üretimi maksimize etmek gerekir. Esasen fiyatları dengeleyecek olan da budur.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)