Son Dakika Haberler
“width=“1293

Tutuklu Vekiller Çıkabilir.Fezlekeler Düştü

Tutuklu Vekiller Çıkabilir.Fezlekeler Düştü
Okunma : 723 views Yorum Yap

Mecliste-neler-tartışılacakAnayasa Uzlaşma Komisyonu, tutuklu milletvekillerinin tahliyesine imkan tanıyacak düzenlemeyi kabul etti.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, tutuklu milletvekillerinin tahliyesini sağlayacak düzenlemede uzlaştı. Düzenlemeyle birlikte milletvekilleri ancak Meclis kararı olması durumunda tutuklanabilecek.
Bugün’den Çetin Çiftçi’nin haberine göre, Yasama Sorumsuzluğu ve Dokunulmazlığı başlıklı maddeye göre seçimden önce veya sonra suç işlediği ileri sürülen milletvekili Meclis’in gizli oyla vereceği izin kararı olmadıkça yakalanamayacak, gözaltına alınamayacak, sorgulanamayacak ve tutuklanamayacak. AKP ve BDP, milletvekili yargılanmalarının da Meclis’in iznine tabi olmasını talep ederken, CHP ise milletvekillerinin yasama işlevini aksatmayacak biçimde tutuksuz olarak yargılanmasını istedi.
MHP de Ağır Ceza Mahkemeleri’nin yetki alanına giren suçlar ve terör dosyalarının dokunulmazlık kapsamı dışında olmasını istedi. BDP bunlara ilave olarak cinsel istismar, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet ve zimmet gibi suçlar için de Meclis iznine gerek duyulmamasını önerdi.
MHP ve CHP suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili hakkındaki soruşturmanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı; kovuşturmanın ise Yargıtay tarafından yapılmasını istedi. AK Parti ve BDP ise vekillerin genel hükümlere tabi olarak yargılanmasını talep etti.
Mevcut anayasa, seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasa’nın 14.maddesindeki durumları (devletin bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler ile ağır cezayı gerektiren suçüstü hali) dokunulmazlık kapsamı dışında tutuyor.
Komisyonda kabul edilen maddenin Anayasa’ya girmesi halinde mevcut tutuklu vekillerin serbest kalması gündeme gelecek. Ayrıca kasten birini öldürürken suçüstü yakalanmayan hiçbir milletvekiline Meclis kararı olmadan dokunulamayacak.
Komisyonda kabul edilen bir başka düzenlemeye göre Anayasa’ya “Milletvekilleri Meclis çalışmaları ile ilgili oy, söz ve düşüncelerinden dolayı sorumlu tutulamaz” hükmü konulacak. Bu hüküm milletvekillerinin Meclis içinde veya dışındaki sözlerini dokunulmazlık kapsamına alacak.
MHP kürsü dokunulmazlığı eliyle cezai sorumsuzluk alanının genişletildiğini belirterek bu düzenlemeye karşı çıktı. Dört partinin uzlaştığı metne göre dokunulmazlığın kaldırılması fezlekeleri 90 gün içinde Meclis tarafından karara bağlanmamışsa reddedilmiş sayılacak. Meclis’te bekleyen 900 civarındaki fezleke düşecek.

 
 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)