Son Dakika Haberler

2. Pandemi Dalgası Denize mi Gelecek

2. Pandemi Dalgası Denize mi Gelecek
Okunma : 2.861 views Yorum Yap

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirdi.

Balıkçılık sezonuna sayılı günler kala Başkan Şükrü Genç’in ivedilikle yapılmasını istediği, tedbir alınmazsa ülkede büyük kaos yaratacak olan ve bugüne kadar düşünülmeyen, Pandemi döneminde Balıkçıların sağlığı ve halk sağlığı projesi kapsamında uygulamaları öncü oldu.

Sarıyer ilçesi Türkiye balıkçılığının %35 ini gerçekleştiriyor, Balıkçılar 1 Eylül itibarıyla sezon açılışı gerçekleştirecek ve vira bismillah diyecekler.

Balıkçı reisleri motorlarda çalışacak olan tayfalarının çoğunluğunu Giresun.Ordu, Sinop, Samsun gibi karadeniz illerinden temin etmekte motorlarda 25-30 tayfa bulunmakta, yaklaşık olarak 1000 kişi üzerinde nüfus Rumeli Feneri, Garipçe, Sarıyer, Rumeli Kavağı limanlarına gelecek, Pandemi nedeni ile tedbir alınmazsa memleketlerinden geldiklerinde sağlık durumları incelenmediğinden sorun oluşturacaktı.

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Rumeli Feneri’nde Covit-19 Pandemi’de Balıkçılık etkinliği düzenleyerek bilgilendirme çalışması yaptı. Reisleri dinleyerek, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi,
İBB Muhtarlıklar ve Gıda Daire Başkanı İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi, Cerrahapa Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bilim Dalı, İSYÖN AŞ, İBB Gürpınar Balık Hali İşletmesi, İstanbul Liman Başkanlığı Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı, İstanbul İl Tarım Müdürlüğü, Sarıyer İlçe Tarım Müdürlüğü, Sarıyer Belediyesi ARGE Müdürü Mahmut Evrensel, Sarıyer Belediyesi Su Ürünleri Mühendisi İrem Köse Reis ve  Sarıyer Su Ürünleri Kooperatif temsilcileri katıldığı bilglendirme toplantısında yapılan sunumlarda Balıkçılar Pandemi’nin gerçek yüzü ile karşılaştılar.

ACİL ÖNLEM ALINMASI GEREKİR

Başkan Şükrü Genç, “Tam sona geldik derken tekrar bir hareketlenmenin yaşandığı bir dönemdeyiz. Duyarlılığımızın ve hassasiyetimizin en yüksek seviyede olması gerekiyor. Birkaç gün sonra sezon başlayacak. Alanında uzman kişiler bugün burada. Bölgemiz en temiz yerlerden biri. Bu işle başa çıkmanın en kolay yolu önlemleri almaktır. Sorumluluk anlayışımızı gözden geçirmemiz gerekiyor. Ne kadar çok önlem alırsak riski o kadar azaltırız” diye konuştu.

PANDEMİ’DE UNUTULAN SEKTÖR

Balıkçılık sektörünü Bilim Kurulu nasıl unuttu?

Bilim Kurulu Balıkçılık sezonu açılırken 10 binlerce tayfa için tedbirler almakta gecikti, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in özellikle tedbir alınması gerektiğini belirtten ve bu konuda yapmış olduğu çalışma ile Rumeli Feneri limanında etkinlikte tüm yetkilileri çağırarak, çok önemli ve dikkatlerin bu mevsimde balıkçı tayfaları ve reislerinin sağlık önleminin alınması uyarısını yaptı.

Etkinlikte İstanbul Valiliğinde toplantı olduğunu belirten Şükrü Genç, gerekli bilgilendirmeyi yapacağını ve bugüne kadar bu konuda bir çalışma olmadığı, genelge çıkmadığını, bugünkü görüşme neticesinde Valilik genelge yayınlayabileceğini belirtti.

Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çoşkun, tedbir amacıyla tek kullanımlık çatal, kaşık, mümkün olabiliyorsa pakette yiyecek sağlanması iyi olur. Tekneden inenlerle – çıkanlar belirli kişiler olsun, sürekli ateşlerinin kontrol edilmesi, olası olumsuzlukta önemlidir. Covitle yatıp kalkıyoruz, bu etkinlikte yasal olarak bir açık çıktı, boşluğun olduğunu öğrendik. Turizm ve Balıkçılıkta Boğaz Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı denetiminden geçiyor, Hocalarımızla birlikte etkinlik sonuç bildirisini Valiliğe göndereceğiz. Balıkçılıkta Pandemi açığı var. İl Hıfzıssıha Kurulu bir karar alsın, bu teknelerin denetimi de ister limanda, ister denizde kimler tarafından yapılacaksa acil olarak tedbir olarak kararı alınsın, uygulanmaya geçilsin. Bütün balıkçı reislerinine tebliğ edilsin.

Sarıyer Belediyesi olarak yapılan çalışmada bütün teknelerin dezenfekte ve ilaçlaması ile ilgili çalışmalar yapıldı. Son güne kadar ilaçlama devam edecek, burda toplantıda gördükki İBB, Bakanlık ve Valiliğin bir eksikliği var, bu eksikliği görmek ve tamamlamak için yapıldı. Olası bir durumda limanda belediye doktorunu istihdam edebiliriz, alan açabiliriz, Ambulansımız var. Sağlık kuruluşlarına Covit testlerini göndermede lojistik desteği sağlayabiliriz.

İlçe Tarım Müdürlüğü bu denetimleri ile tekneler nasıl bir sağlık taramasında geçtiğini denetleyebilir. Burada öğrendik ki bir açık var. Nasıl ve kimlerler hareket edeceksek bunu oluşturalım. Belediye olarak elimizden gelen herseyi yapmaya hazırız. Teknelere dezenfekten, maske, hizmeti, limanda sağlık personeli bulundurabiliriz açıklaması yaptı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)