Son Dakika Haberler

Gökan Zeybek. YENİ METRO HATTI İÇİN ÖNERGE VERDİ

Gökan Zeybek. YENİ METRO HATTI İÇİN ÖNERGE VERDİ
Okunma : 784 views Yorum Yap

CHP PM Üyesi, İstanbul Milletvekili ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Mimar Gökan ZEYBEK, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit TURHAN  tarafından yazılı olarak cevaplanması isteği ile bir soru önergesi ile konuyu Meclis gündemine taşıdı.

 

İstanbul’da yapımı devam eden Göztepe – Ataşehir – Ümraniye Metro hattı ile ilgili  yoğun şikayetler bulunmaktadır. Halkın, esnafın ve bazı kurum ve kuruluşların şikayetlerinin en yoğun olduğu konular ulaşım, sağlık ve güvenlik gibi temel haklarıdır. 13 km uzunluğunda olan ve 11 istasyondan oluşan Göztepe – Ataşehir – Ümraniye Metro hattı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılında yapılan imar planları neticesinde bu hat güzergahında bulunan ve olumsuz etkilenen kurum ve kuruluşların İBB’ ye ilettiği itirazlar, 2016 yılının aralık ayında değerlendirilmek üzere Ulaşım Planlama Müdürlüğü’ ne iade edilmişti. Ulaşım Planlama Müdürlüğü de 8 Ocak 2018 tarihinde itirazlara ilişkin değerlendirmesini tamamlayarak İBB’ ye tekrar geri iade etti. Ulaşım Planlama Müdürlüğü ise tüm itirazları reddetti.

 

Gelinen son noktada Göztepe – Ataşehir – Ümraniye Metro hattı, bir çok soru işaretini bünyesinde barındırmaktadır.

Bu bağlamda;

1-      İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün itirazında olduğu gibi, bu Metro hattı, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ nin üzerinde bulunmaktadır. Maliye hazinesine ait olan ve Sağlık Bakanlığı’na tahsisli 96 bin metrekarelik araziden geçen bu hat, plan yapılırken kendilerinden görüş alınmadan hayata geçirilmiştir. İleriki yıllarda Hastane tarafından ek binalar yapılması halinde metro hattı Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi için sorunlar yaratacaktır. Bu nedenle hastanenin bulunduğu parselin “sağlık tesisi” olarak korunması ve  hastanenin bulunduğu parselin metro hattının dışına çıkarılması mümkün müdür?

 

2-      Kadıköy Belediyesinin itirazında yer aldığı gibi, Metro planının 60.Yıl Göztepe Parkı içinde yer almasının, parkın bütünlüğünü ve niteliğini bozduğu görülmektedir. Ayrıca bu plan, Kaptan İhsan Sokak üzerinde de çıkmaz sokak oluşturmaktadır. Planlama esnasında bu hususlara dikkat  dikkat edilmiş midir?

 

3-      Metro hattının “Soyak Yenişehir Durağı“ nın kendi arazisinin üzerinden geçen bir firmanın ise metro istasyonu nedeniyle arsanın zaten düşük olan ticari imar haklarının kullanımının büyük ölçüde engellenerek azaltacağı, Metro istasyonunun yaratacağı transfer otoparkı ihtiyacının, arsa önünde ve onu etkileyen yol ve kaldırımlarda gelişigüzel giderileceğinden arsanın ticari değerinin düşeceği görülmektedir . Bu değer eksilmesinin gerek yol yapımında fiilen işgal edilmiş olan arsa alanı ve gerekse istasyon girişi için işgal edilecek alanların kamulaştırma bedelleriyle de telafi edilmesinin mümkün olmayacağı ortadadır. Sizin tasarruflarınıza göre nasıl bir yöntem ile bu mağduriyetler telafi edilecektir?

 

4-      Ataşehir’ deki 2665 ada 10 parselin yaklaşık üçte biri hat ve koruma alanı sınırları içindedir. Bu parsel üzerinde yakın zamanda kesinleşmesi beklenen revizyon imar planı çerçevesinde yüksek katlı ofis blokları, çok katlı otopark ve perakende mağazalarının yer alacağı karma kullanımlı proje yapılması planlanmaktadır. Raylı sistem hattına ilişkin imar planı değişikliğinin, plan notlarında yerüstü yapı alanı olarak tanımlanan çevre düzenleme alanları ile inşaat kazı alanlarının, arazi üzerindeki gerek mevcut tasarrufları gerekse ileride yapılması planlanan geliştirme projelerini olumsuz etkileyebileceği ortadadır. Yürürlükteki plana göre yapılaşma hakları kısıtlanacaktır. Söz konusu parselin 1.1.2000 yılından günümüze imar planı değişmiş midir? Kaç kez değişmiştir? Değişiklikler nelerdir? Yapılaşma haklarının telafisinde uygulayacağınız çözümler nelerdir?

 

5-      Söz konusu Göztepe – Ataşehir – Ümraniye Metro hattı ilk planlandığı günden günümüze  kadar geçen sürede plan değişikliğine uğramış mıdır? Kaç kez uğramıştır? Değişikliklerin gerekçeleri ve ayrıntıları nelerdir?

 

6-      Hak mağduriyetlerine yol açmamak için Göztepe – Ataşehir – Ümraniye Metro hattı üzerinde bulunan arazilerdeki hak sahipleri ile görüşmeler yapılmış mıdır?

 

7-      Hak sahipleri ile önümüzdeki süreçte oluşabilecek hukuki problemler, hattın imalini, hizmete alınmasını etkileyecek bir soruna yol açabilecek ölçüde midir? Hukuki problemlere karşı önlemleriniz nelerdir?

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)