Son Dakika Haberler

Neden Tabutla Gömüyoruz. Vakit Namazı Beklenmiyor

Neden Tabutla Gömüyoruz. Vakit Namazı Beklenmiyor
Okunma : 1.129 views Yorum Yap

İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç, Sözcü gazetesine konuştu. Corona vakaları ile diğer ölümlerin gömülme işlemleri arasında çok büyük bir fark olmadığını söyledi. Koç, corona virüsünden hayatını kaybedenlerin farklı olarak tabutla gömüldüğünü, aile kabristanı yoksa Beykoz ve Kilyos’taki mezarlıkları kullandıklarını ve vakit namazını beklemeden cenaze namazlarının kılındığını anlattı.

Defin işleminde görev yapan personelin tulum ve maskeyi artık tüm cenazelerde standart haline getirdiklerini de belirten Koç “Trafik kazasından da olsa ölüm, taşıyıcı olma ihtimali nedeniyle personel bu şekilde görev yapıyor” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) corona virüsüne bağlı olarak hayatını kaybedenlerin defin işlemleri için özel bir düzenlemeye gitti. Definler, riski en aza indirmek üzere Avrupa Yakası’nda Kilyos Mezarlığı’na, Anadolu Yakası’nda Beykoz Yukarı Baklacı Mezarlığı’na yönlendirilmeye başlandı.

Neden Tabutla Gömüyoruz. Vakit Namazı Beklenmiyor
Neden Tabutla Gömüyoruz. Vakit Namazı Beklenmiyor

İSTEYEN BAŞKA YERE NAKLEDEBİLECEK

Gömü işlemi tabutlu şekilde gerçekleştiriliyor. Eğer aile mezarlığı varsa buraya da defin yapılabiliyor. Salgın sona erdiğinde isteyenler cenazelerini başka yerlere nakledebilecek.

VAKİT NAMAZI BEKLENMİYOR

Koç, cenaze sırasında vakit namazının da beklenmediğini aktararak “Daha önce genelde öğle ve ikindi vakti cenaze namazları kılınıyordu şimdi geldiği gibi cenaze namazı kılınıyor. Sosyal mesafeye uygun olarak kendi ailesinin katılımı ile cenaze namazı kılınıyor. Bizim katılım ile ilgili kısıtlamamıza gerek kalmıyor genelde aile dikkat ediyor ve çok katılım olmuyor” dedi. Koç, salgın nedeniyle cenaze aracına yakınlarından kimsenin alınmadığını da söyledi.

2 MEZARLIK YERİ BELİRLENDİ

Eğer aile mezarlığı varsa defin işleminin orada yapıldığını dile getiren Koç “Önceden alınmış mezar yoksa şu an açık olan Kilyos ve Beykoz Yukarı Baklacı mezarlıklarına defnediyoruz. Amaç, yaşayanlar için riski azaltmak” dedi.

NEDEN TABUTLA GÖMÜLÜYOR?

Corona vakalarından tek farkın tabutla gömü olduğunu ifade eden Koç nedenini şöyle anlattı;

“Çünkü o tabutu bulaşıcı hastalık riski nedeniyle tekrar kullanmayacağız. Sonrasında yakacağız. Tabuta dokunan kişilere bulaşma ihtimali olabilir. Toprağa karışma bulaşma riski söz konusu değil. Tahta koymak yerine tabutla gömüyoruz.”

EVDE ÖLÜM

Koç, evde meydana gelen ölümlerde cenazeyi almak için doktor raporu gerektiğini dile getirerek “Normal ölümde olduğu gibi ilçe belediyesine, kaymakamlık ya da emniyete haber veriliyor. Ölüm raporu oluşturuluyor ve bizim o noktada haberimiz oluyor. Ölüm raporu olmadan biz cenazeye alamıyoruz” dedi.

PERSONEL SAYISI ARTTIRILDI

Defin işlemlerinde görev yapan personel sayısının arttırıldığını da vurgulayan Koç şöyle devam etti:

“Salgından önceki hizmetin daha iyisi devam ediyor. Devam eden sistemde sıkıntımız yok. Acil eylem planlarımız hazır. Mezarlıklar Müdürlüğü’nün 2 bin 500 personeli var. Bir cenazenin başından sonuna kadar yazışmaları yapan büro görevlisinden, gassala, imama, taşıyıcıya, şoföre, kazı yapanlara kadar 10-15 personel görev yapıyor. “

NEDEN BİNLERCE TABUT GELDİ. RUTİN İŞLEM DEĞİLMİŞ.

CENAZELERİN TABUTLA GÖMÜLDÜĞÜ AÇIKLANDI 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)