Son Dakika Haberler
“width=“1293

ZEYBEK : YANLIŞ YAPTIĞINI KABUL EDEN, SORUMLULUĞUNU DA ÜSTLENMELİDİR.

ZEYBEK : YANLIŞ YAPTIĞINI KABUL EDEN, SORUMLULUĞUNU DA ÜSTLENMELİDİR.
Okunma : 785 views Yorum Yap

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ GÖKAN ZEYBEK’İN SORU ÖNERGESİNE BAKANLIĞIN CEVABININ 2 AY GECİKME İLE GELMESİNİN SEBEBİ BELLİ OLDU!

ZEYBEK : YANLIŞ YAPTIĞINI KABUL EDEN, SORUMLULUĞUNU DA ÜSTLENMELİDİR.

Bilindiği üzere;

8 Temmuz 2018 günü saat 17:00 sularında Tekirdağ ili Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi mevkiinde, Uzunköprü – Halkalı seferini yapan 12703 sefer sayılı TCDD yolcu treni, içinde biletli 362 yolcusu, 6 personeli ile raydan çıkmış ve arkadaki beş vagonu devrilmişti. Ne yazık ki faciada 25 yurttaşımız yaşamını yitirmiş, 341’ i de yaralanmıştı. Olayın ardından geçen sürede demiryolu üst yapısı bir şekilde yenilenerek, tren hattı 10 Temmuz akşamı tekrar trafiğe açılmıştı.

Peki, tekrar trafiğe açılan demiryolu hattında yapılan onarım işlemleri ne kadar doğru yapıldı?

Yaptığımız incelemeler ve araştırmalar neticesinde kaza sonrası 10 Temmuz akşamı tekrar trafiğe açılan hat tekrar büyük tehlike arz etmekte idi. Dolgu için kullanılan malzeme yakından incelendiğinde, içinde kırık mermer, fayans ve beton parçaları bulunduğu görülmekte idi. Dolgunun stabilitesini sağlamak için oluşturulan eğimli yüzeyin üzerine, inşaat molozları atılmıştı. Şiddetli yağış altında bu molozların hareket etmesi neticesinde oluşabilecek kaymalar sonucunda uzun süre hizmet verebilmesi olanaklı değildi. Bu durum 8 Temmuz 2018 günü yaşanan facia ile benzer bir olayın tekrar yaşanma olasılığının azımsanmayacak kadar yüksek olduğunu göstermekte idi.

Üstteki 3 fotoğraf, 8 Temmuz’daki kaza sonrası yapılan onarım işlemlerini gösteren fotoğraflardır. Bu hat, bu haliyle 10 Temmuz günü tekrar trafiğe açılmıştır.

Yukarıdaki fotoğraflardan da görüldüğü üzere bu yanlış uygulamalar sonrasıyenilenen! ve 10 Temmuzda tekrardan hizmete açılan demiryolu hattında bulunan menfez dolgusunda; kırık mermer, fayans ve mermer parçaları bulunmakta olduğu ve oluşturulan dolgunun tekniğe uygun oluşturulmadığı tespitlerimiz neticesinde;

CHP İstanbul Milletvekili, PM Üyesi ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Mimar Gökan ZEYBEK, 10 EYLÜL 2018 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit TURHAN tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesinde bulunmuştur.

1- Yeniden oluşturulan menfez dolgusu, dolgu oluşturma tekniğine uygun şekilde yapılmış mıdır?

2- Dolgu için hangi malzeme kullanılmıştır? Kullanılan malzemelerin içeriğinde inşaat molozları, kırık mermer, fayans ve beton parçaları bulunmakta mıdır?

3- Dolgunun stabilitesini (dengesini) sağlamak için oluşturulan dolgu şevinin (eğimli yüzeyin) üzerine, inşaatmolozu beton bloklar atılmış mıdır?.

4- 8 Temmuz 2018 tarihindeki kazanın yapılan onarım sonrasında; yeniden oluşturulan menfez dolgusu, dolgu oluşturma tekniği ve kullanılan malzemeler, 10 Temmuz günü tekrar trafiğe açılan demiryolu hattı için riskleri tamamen ortadan kaldırmış mıdır?

Yukarıdaki soruları sorduğumuz Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit TURHAN, “süresi geçtikten sonra” 2 ay gecikmeli olarak sorularımıza cevap vermiş bulunmaktadır.

Geçmişte Bakanlıklara yönelttiğimiz bir çok soru önergemiz her hangi  bir sebep dahi gösterilmeden cevaplandırılmamış ve halkın sorunlarına değindiğimiz, çözümlerini aradığımız soru önergelerimiz muhatapsız ve cevapsız kalmıştır.

Ancak Çorlu Ten Kazası ile ilgili soru önergemize Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit TURHAN, “süresi geçtikten sonra” 2 ay gecikmeli olarak cevap vermiş bulunmaktadır. Bunun sebebi ne olabilirdi?

Geçmişte Bakanlıklara yönelttiğimiz bir çok soru önergemiz her hangi  bir sebep dahi gösterilmeden cevaplandırılmamış ve halkın sorunlarına değindiğimiz, çözümlerini aradığımız soru önergelerimiz muhatapsız ve cevapsız kalmıştır.

Ancak Çorlu Ten Kazası ile ilgili soru önergemize Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit TURHAN, “süresi geçtikten sonra” 2 ay gecikmeli olarak cevap vermiş bulunmaktadır. Bunun sebebi ne olabilirdi?

Geçtiğimiz günlerde elimize ulaşan fotoğraflar neticesinde;

Soru önergemizin cevabının neden zamanında verilmediği?
Neden bu zamana kadar bekletildiği?

ortaya çıkmıştır.

Sorduğumuz sorular, meslek odalarının yaptığı analizler, kamuoyundan gelen tepkiler ve sosyal medyanın gücü neticesinde geri adım atan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı önce, 10 Temmuz akşamı tekrar trafiğe açılan hattın onarımı için kullanılan inşaat molozları, kırık mermerleri, fayansları ve beton parçalarını yanlış onarım teknikleri, malzemeleri kullanıldığını kabul edercesine ortadan kaldırmış, sonrasında menfez onarımının doğru bir şekilde yapılması sağlamış ve en son olarak da 10 Eylül 2018 tarihinde cevap veremeyeceği, Bakanlıkta 2 aydır cevaplanmayı bekleyen soru önergemize “Demiryolu altyapısında ve dere mecrasında gerekli iyileştirme çalışmaları tekniğe ve standartlara uygun yapılmıştır” denilerek 16 Kasım 2018 tarihinde cevap vermiştir.

 

Bu 2 fotoğraf, yine 8 Temmuz’daki kaza yerinde ancak soru önergemize 16 Kasım 2018’de verilen cevap sonrası çekilmiştir.

Peki tekrar soruyoruz;

1- Madem menfez dolgusu ve onarım işlemlerinin layıkıyla yapılabilmesi mümkündü; ihmal önceden tespit edilip ve kaza önlenemez miydi?
2- Madem menfez dolgusu ve onarım işlemlerinin layıkıyla yapılabilmesi mümkündü; Bakım ve kontrol yükümlülüğünün yerine getirilmemesinden kaynaklı ağır ihmal var mıdır?
3- Madem menfez dolgusu ve onarım işlemlerinin layıkıyla yapılabilmesi mümkündü; 25 yurttaşımızın yaşamını yitirdiği, 341’ inin de yaralandığı kazada bakım ve kontrol yükümlülüğünün yerine getirilmemesinden kaynaklı ağır ihmalde sorumluluğu bulunanlarla ilgili nasıl bir işlem yapılacaktır?

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)