Son Dakika Haberler
“width=“1293

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-21-

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-21-
Okunma : 1.908 views Yorum Yap

BEYAZ PARK GAZİNOSU VE PLAJI: Büyükdere, Piyasa Caddesi üzerindedir. 13.8.1926’da açıldı. Plajın açılışı bazı çevrelerce normal karşılanmadığından “Ahlak ve edep dışı” telakki edilerek devamlı şikâyet ediliyor ve kapatılmak isteniyordu. Şikâyetin nedeni erkeklerle hanımların birlikte bir arada denize girmeleriydi. Şikâyetlerin yoğunlaştığı bir sırada Atatürk Büyükdere’ye gelir gazinoyu ve plajı gezer ve plajın yerini ve suyunu beğendiğini söyler. Kapatılmak istendiği Atatürk’ü duyurulur. Mustafa Kemal “Kadın, erkek ayrımı da ne oluyor? Burada doğru olan şey, aradaki mesafenin azlığı değil, deniz hamamında hala haremlik ve selamlık aranmasıdır” diyerek, gazino ve plajın yıkılmasına mani oldu. Gazino ile plaj yan yana idi. Beyaz Park Gazinosu İstanbul’un en şöhretli ve önemli gazinolarından biriydi. Plajı da çok aranılan plajlardandır. 198l yılında hem gazino, hem de plaj yıkıldı.  

BEZMİ ÂLEM VALİDE SULTAN ÇEŞMESİ: Tarabya Hayat Çeşme Sokağında bulunan bu çeşme tek yüzlü duvar çeşmesidir. Çeşmeyi Sultan Abdülmecit’in annesi Bezmi Âlem Valide Sultan yaptırdığı için bu isimle anılmaktadır (H.1269, 1852).  Çeşmede memba suyu kullanılmaktadır. Çeşmenin çatısının ön cephesinin ortasında süslemeli bir padişah tuğrası, daha alt kısımda ise kitabesi yer alıyor. Kitabesinde şöyle yazıyor: “Saye’i Sultan Hamid Handa Oldu ma’mur Bezmi Âlem Çeşmesi” (Eddâi: 1319 Lütfi, 1903)” Bu Çeşme Bezmi Âlem Valide Sultan tarafından 1269 (1853) tarihinde yaptırılmış, Abdülhamit Han II. Tarafından da 1319 (1901)’de onarılmıştır.

BIYIKLI, Selçuk (İst. 1966): Karagümrük S.K. den transfer edildi (1991). Dört Sezon Sarıyer’de kaldı (1991-1995). 97 Lig 13 Kupa ve 4 Turnuva olmak üzere 114 resmi ve 32 özel maçla birlikte toplam olarak 146 kez forma giydi. Takımına 4 gol kazandırdı.

BİBEROĞLU, Osman; Ticaret adamı. Anavatan Partisinde siyasete atıldı. Teşkilatın çeşitli kademelerinde İlçe Başkanlığı gibi çeşitli görevler yaptı. 1994/1999 yerel seçimlerinde Anavatan Partisi listesinden Sarıyer Belediye Meclisine üye seçildi. 

BİL, Muzaffer ( ?-1949): Uzun yıllar Rumelihisarı’nda oturdu. Galatasaray Lisesinden sonra mimarlık okudu. Dolmabahçe’deki İnönü Stadının yapımını gerçekleştiren mimarlardan birisidir.  

BİLBAŞAR, Semiral (Sarıyer, 1932- 2017): İstanbul Erkek Lisesinden mezun oldu. Bir süre üniversite tahsili gördükten sonra gazeteciliği seçti ve genç yaşta haftalık “Hafta” ve “Ses” dergilerinde çalıştı. Daha sonra “Hayat” ve “Ses” dergilerinde görev yaptı. Hürriyet, Milliyet, Tercüman ve Akşam gazetelerinde spor ve magazin kısmında çalıştı. 1963 yılında reklamcılığa geçti. Basın Organizasyon Reklam Ajansını kurdu ve uzun yıllar hizmet verdi. Dünyanın ünlü firmalarının reklamlarını yaptı. Avrupa’da Rizolli Reklamcılık yarışmasında 2 kez birincilik ödülü aldı. Ayrıca üyesi olduğu Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin düzenlediği yarışmalarda Mizanpaj ve ayrıca Burhan Felek Basın Hizmet ödülüne lâyık görüldü. Avrupa’nın önemli reklam firmalarından eğitim aldı. İngiliz ITV, Granada TV kanallarında TV program yapımı üzerinde staj yaptı. Hobi olarak at yetiştiriciliği yaptı. Türkiye Jokey kulübünde yönetim kurullarında görev yaptı.

BİLEZİKÇİ ÇİFTLİĞİ: Bilezikçi Çiftliği kuzeyde Belgrad Ormanı, güneydoğuda Elbe Ormanı (Tekel’e ait), Tekel Çay-Kur Tesisleri, güneyde Bahçeköy-Fatih Ormanı üst yolu, güney batıda Mehmet Akif Ersoy Dinlenme Tesisi ve Piknik alanı ve batıda Sultan II. Mahmut  (Bahçeköy) Kemeri ile sınırlıdır. Ermeni sarraf Bilezikçiyan’a ait olan ve av sahası olarak kullanılan çiftliği 1910’da Abraham Paşa (Dönme İbrahim Paşa) satın aldı. 1913’de çiftliğin mülkiyeti Enver Paşa’nın (1881-1922) eşi Naciye Sultan’ın mülkiyetine geçti. Daha sonraları Mısırlı Mahmut Paşanın eşi Nimetullah Hanım tarafından satın alındı. Bilahare de Çelepçi Ahmet Kara ve Mehmet Levent çiftliğe sahip oldular. 1945’de Çiftlik devletleştirildi ise de davası uzun yıllar devam etti ve kesin sonuç sağlanamadı. İ.Ü. Orman Fakültesinin ısrarlı takibi sonucunda 1980’de Orman Fakültesinin “Eğitim ve Araştırma Ormanı” olarak kamulaştırıldı. Bilezikçi Çiftliği 806 hektarlık büyük bir alanı kaplar, Bilezikçi Çiftliği ormanları yakacak odun üreten sürgünden yetişen ormanlardır. Bu ormanlar çiftliğin %82 sini kaplar. Açık alanları %11, koruluk alanı %5, tarım alanı ise %2 dir. Bilezikçi Çiftliğinin en yüksek tepesi 236 metre ile Büyükdoğan tepesidir. En alçak noktası ise 20 metre ile Fıstık suyudur.

BİLGE SOKAK PARKI: Fatih Sultan Mehmet (Armutlu) Mahallesinden bulunan parklardan biridir.

BİLGİN, Hüseyin (Rize, 1958): Sarıyer Demirciköylü’dür.İlköğretimini takiben iş hayatına atıldı. Müteahhit olarak hizmet vermektedir. Sarıyer İşadamları Derneği Başkanıdır.

BİLGİN, İbrahim(İst. 1897-1963): Ticaretle uğraştı. Sarıyer Spor Kulübü’nün 14 kurucusundan biridir. 3 dönem yönetim kurulunda bulundu.

BİLGİLİ, Hasan (Rize, 1922-2002) : Sarıyerli esnaf. İlk, orta ve lise öğrenimini iyi derecelerle tamamladı. İ.Ü. Hukuk Fakültesinde bir süre okumasına rağmen ailevi nedenlerden dolayı fakülteyi bitiremedi. Yedek Subay olarak askere gitti. Yedek Subay okulunu birincilikli bitirdi. Ödül olarak kendisine Kazım Karabekir Paşa tarafından bir kol saati verildi. Askerliğini takiben birçok sosyal dernekte görev aldı ve ticaret hayatını devam ettirdi

BİLGİNER, EMİN (İst.): Sarıyerlidir. Bakkaldı. Hacı Müezzin Mehmet Raci Efendi’nin vefatı üzerine bir süre muhtar olarak görev yaptı.

BİLSEL, İ. İlker(Ank. 1945): Lise öğreniminden sonra denizcilik alanında iş hayatına atıldı. Bilsel Denizcilik Şirketini kurdu. Sarıyer Spor Kulübü’nde 3 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Kemal Ulusu Başkanlığındaki Futbol Federasyonunda üye olarak bulundu.

BİNGÖL, Galip: İstanbul 6. noteriydi. Üyesi olduğu Sarıyer Spor Kulübünde bir dönem (1945-1946) Kulüp Başkanı olarak görev yaptı.

BİNGÖL, İsmail: Zekeriyaköylü’dür. 1927-1930 ve 1952 yılına kadar aralıklı olarak muhtarlık yaptı.

BİNGÖL, Mustafa: Zekeriyaköylü’dür. 1984-2009 yılları arasında 25 yıl süre ile muhtarlık yaptı.

BİNGÖL, Nihat: Zekeriyaköylü’dür. 1964-1968 ve 1973-1984 yılları arasında muhtar olarak 15 yıl görev yaptı.

BİNGÖL PARK: Ortaçeşme Caddesi üzerinde ve Zümrütevler’e giderken soldu bulunan yerleşim bölgesi Bingöl Park adını taşıyan bir mesireydi. Asırlık ağaçlarla geniş alanı kapsayan çay bahçesi olarak 1945 yılından 1955 yıllarına kadar çay bahçesi olarak kullanıldı. Zamanla imara açılarak inşaat yapıldı ve mesire ortaan kalktı.

BİNGÖL PARK SİNEMASI: Sarıyer’de Ortaçeşme caddesi üzerinde ve Hidayetinbağı Parkının karşısında Bingöl Park isimli büyük bahçe içinde bulunuyordu. Bingöl Park Sineması 1970-1978 yılları arasında faaliyet gösterdi. Sahipleri Erol – Erdal Aksoy kardeşlerdi.

BİRİNCİOĞLU, Dursun (Doğancalı, 1926): “Baba Dursun” olarak tanınır. Uzun yıllar amatör takımda oynadıktan sonra profesyonel oldu ve 1956/57 sezonunda kaptan olarak Sarıyer’in 6 maçında forma giydi.

BİRLİKEVLER CAMİİ: Tarabya’da Birlikevler yerleşim bölgesinde yapılan bir cami olup, tarihi bir özelliği yoktur.

BİROL, Şenol (Rize, 1936): Rize Güneşspor’dan transfer edildi. 21 lig ve 4 özel maçta oynadı. Lig maçlarında 20, özel maçlarda 3 gol attı. Maç başı en çok gol atan futbolcudur. Sarıyer’den Beşiktaş’a transfer etti.9 kez A, 2 kez B olmak üzere 11 kez Milli takım forması giydi. Değişik kulüplerde antrenör futbolcu ve teknik direktör olarak çalıştı.  

BLEDA, Mehmet Gayur (Sarıyer, 1887-1941). Gazeteci-yazardır. Sarıyer’de doğdu. Sultan II, Abdülhamit’in piyano hocası Mehmet Emin Bey’in oğludur. Soğuksu Rüştiyesini ve Vefa İdadisini bitirdikten sonra, sınavları kazanarak Danton Nizami, Yeniköylü Ekrem ve Said Hikmet Beylerle Sorbon Üniversitesine (Fransa) gönderildi. Burada tarih ve felsefe bölümlerini pekiyi derece ile bitirdi. I. Dünya Savaşı’na katıldı ve Araplara esir düştü. Müterake yıllarında Çanakkale’ye yerleşti. Burada Numune Mektebinde (İlkokul) ve bilahare Çanakkale Sultanisi’nde (Lise) Fransızca dersleri okuttu. Sahil Sihhiye İdaresinde de görevliyken, fırtınalı bir havada gemi kontrolü sırasında bacaklarından sakatlandı ve sakatlığı hayat boyu devam etti. Malulen emekli olduktan sonra İstanbul’a döndü ve gazeteciliğe başladı (1925). Vakit, Son Saat ve Haber Gazetelerinde çalıştı. Yazılarında Neriman, Zehra, G. M. Ve Suflor gibi takma isimler kullandı. Tiyatro ve Müzi Mecmuasında Yazı İşleri Müdürlüğü yaptı. Bir ara Sirkeci’de bulunan Şark Şimendiferleri İdaresinde mütercim olarak görev yaptı. Bir süre Matbuat Genel Müdürlüğünde de çalıştı. Yazdığı günlerce tefrikaları ile ünlüdür. Marsel Rouf, Vilson Rıhtımı Üzerinde, Nefsi Emmare, Pardiyanın Sonu, Fausto’nun Sonu, On Beş Yaşında Bir Tayyareci, Fığrfırı Çelebi Neler Görüyor gibi pek çok eser vermiştir. Ayrıca Tiyatro ve Musiki Mecmuasında Kadın Avukat isimli tercüme piyesi yayınlınmış ve bu eser Darülbedayi de oynanmıştır.

BODUR, Taner (Gümüşhane, 1971): Lüleburgazspor’dan transfer edildi ve dört sezon (1995-1999) Sarıyer’de tescilli kaldı. 84 Lig, 9 Kupa ve 1 Turnuva olmak üzere 94 resmi ve 30 özel olmak üzere 124 kez forma giydi. Lig maçlarında 18, Kupa maçlarında 6, Turnuva maçlarında 1 ve özel maçlarda 10 olmak üzere takımına 35 gol kazandırdı.

BOĞAZ’IN İNCİSİ SARIYER GAZETESİ: Aydın Ünsal tarafından 2001’de yayın hayatına başladı ve aralıklı olarak çıkmasına devamlılık gösteremedi 2004’de yayın hayatından çekildi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)