Son Dakika Haberler
“width=“1293

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-11-

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-11-
Okunma : 2.339 views Yorum Yap

ATMACA, Cemre (Trabzon, 1985): Kartal’dan transfer edildi ve beş sezon Sarıyer’de tescilli kaldı (2011/2016). Bu süre içinde iki kez Sarıyer’den ayrıldı ise de devre aralarında tekrar transfer edildi. Sarıyer forması altında 112 lig, 1 özel maç olmak üzere 13 kez forma giydi. Lig maçlarında 39 ve özel maçlarda 1 olmak üzere takımına toplam olarak 37 gol kazandırdı. U18 milli takımında 2 kez oynadı ve 2015/2016 sezonu sonunda Sarıyer’den ayrıldı.

AVŞAR, Hülya (Edremit, 1963): Sinema ve ses sanatçısı. 1983 yılında Bulvar Gazetesinin tertiplediği Kainat Güzellik Yarışmasında birinci oldu ve yıldızı parladı. Sinemaya geçti. “Haram” filmi le sanat hayatı başladı. Sinema ile uğraşırken müzik eğitimi almayı ihmal etmedi. Müzikallerde oynadı albüm ve single yaptı. “Salkım Yarası”albümü ile şöhreti yakaladı. “Sessiz Kadın” şarkısı ile önemli bir şöhretin sahibi oldu. Bir Milyon yüz binin üzerinde satış yaparak rekor kırdı. Kral TV.’den En iyi Kadın şarkıcı ödülünü aldı. Sahne aldı, filmlerde oynadı, show programları yaptı. Uzun yıllardan beri Sarıyer’de ikamet etmektedir.

AYANOĞLU, Osman(İst. 1947-  ?): Armatör olarak iş hayatına devam ederken Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

AYBER, Adnan (Bitlis/Ahlat 1953): Eğitimci, sendikacı ve siyasetçi. 1972’de Gaziantep Öğretmen Okulundan mezun oldu.1 yıl Mardin Nusaybin Dibek Köyünde, 5 yıl Ahlat Taşharman köyünde, 19 yıl Sarıyer Ferahevler Mahallesi Hürriyet İlkokulunda öğretmen olarak görev yaptı ve buradan emekli oldu. TÖBDER Ahlat Şube Başkan Yardımcılığı yaptı. Siyasete Sarıyer CHP teşkilatında başladı. 2004/2009 ve 2009/2014 de olmak üzere iki dönem Sarıyer Belediye Meclisi üyesi seçildi. Aynı dönem içinde 2 yıl Belediye Meclis Başkan Yardımcılığı, 3 yıl Sarıyer Belediye Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu 2014/2017 yılları arasında Sarıyer Kızılay Şubesi yönetiminde görev yaptı. 2012 yılından beri İstanbul Ahlat Kültür Turizm Tanıtma ve Yardımlaşma Dernek Başkanı olarak görev yapmaktadır. 

AYDEMİR, Mustafa (Antalya, 1953): Antalya’da doğdu (1953), Uzun yıllardan beri Sarıyer/Yenimahalle’de ikamet etmektedir. Antalya Lisesini bitirdi (1972), İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu (1979). 1974 yılında kendi şirketini kurdu.1977 yılında Teksas Üniversitesi adına G. Bass ekibiyle Serçe Limanı Bizans Batığı Sualtı Kazısında çalıştı. Antik batıklara, 1. ve 2. Dünya savaşı batıklarına daldı. Uzun yıllar batıklar, balıklar, kıyılar ve amforalar hakkında makaleler yazdı. Kaptan Cousteau Ekibiyle daldı ve birlikte konferanslar verdi. 9 yıl boyunca araştırdığı Fransız Savaş Gemisi Paris- 2 batığından, 1. Dünya Savaşı’na ait unutulmuş bir tarihi ortaya çıkardı ve bunu 2004’de “Ben bir Türk Zabitiyim. Batıktan Çıkan Kahraman” isimli belgesel kitabıyla yayınladı. Arkeolojik Eser Koleksiyoncuları Derneği ve Marmara Adası Deniz Müzesi Kurucuları arasında yer aldı. Dernek üyelerinin eserlerini bir araya getirerek Deniz Müzesi projesi hazırladı. Atatürk portresini Erzincan dağlarının en iyi görünen bir yüzüne resmeden çalışmasını 2010 yılında “Dağdan Bakan Gözler” ismi ile kitaplaştırarak yayınladı. Son kitabı ise “Türkiye’nin Çınarları (2020)” kitabıdır. Çalışmalarını Sarıyer’de bir deniz müzesi açılması için sürdürmektedir.

AYDIN, Dr. İzzet. Tıp Fakültesinden mezun olarak iş hayatına atıldı. Serbest doktor olarak çalıştı. Siyasete Refah Partisinde başladı ve 1994/1999 döneminde Refah Partisi listesinden Sarıyer Belediye Meclisine üye seçilerek görev yaptı.

AYDIN, Erol (İst. 1966): Sarıyerli, Sarıyer Lisesini bitirdi. İ.Ü. İktisat Faktültesinden mezun oldu ve ABD. Southern Üniversitesine lisans ve lisansüstü eğitim için gitti ama çeşitli nedenlerle tamamlayamadı. Siyasete DSP saflarında atıldı. 1999 yerel seçimlerinde DSP’den Sarıyer Belediye Başkan adayı oldu, kazanamadı. 2009 yerel seçimlerinde CHP’den Belediye Meclis Üyesi seçildi ve Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Üyesi olduğu Sarıyer Spor Kulübünde bir dönem (2009/2010) Yönetim Kurulu Üyesi Asbaşkan olarak görev yaptı. Spor olarak futbolu seçti ve Beşiktaş, Galatasaray, Sarıyer (PAF) alt yapı takımlarında ve Rumelihisar Kulübünde futbol oynadı.

AYDIN, Hüseyin(Sürmene, 1931-1985): Bir yıl İstanbul Tıp Fakültesinde okuduktan sonra İ.Ü. Diş Hekimliği Fakültesine geçti ve bu fakülteyi bitirdi. Askerlik görevini Karadeniz Ereğli’de yaptı. Diş Hekimi olarak iş hayatına atıldı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

AYDIN, Nuri Fatih (Üsküdar, 1996): UTAŞ Uşakspor’dan orta saha elemanı olarak transfer edildi bir sezon (2018/2019) tescilli kaldı. Bu süre içerisinde takımının 33 lig ve 2 özel olmak 37 maçında forma giydi ve takımına lig maçlarında 5 gol kazandırdı. Gebze Karadenizspor, İstanbulspor A.Ş. Ofspor A.Ş. UTAŞ Uşakspor ve Sarıyer’de oynayan bu futbolcu sezon sonunda serbest kaldı.

AYDIN, Oğuz Konuk (Aslanköy, 1954): Fenerbahçe’den transfer edildi (1978) 9 sezon Sarıyer’de kaldı. 232 Lig, 4 B Takımlar ligi, 20 Kupa ve 6 Turnuva maçı olmak üzere 262 resmi, 66 özel olmak üzere 328 maçta Sarıyer forması giydi. Lig maçlarında 14, özel maçlarda 4 olmak üzere 18 gol kaydetti.

AYDIN, Şakir (…….): Çayırbaşı Mahallesinde muhtarlık yaptı.

AYDIN, Varol : (Rumelikavak, 1964) : Rumlikavaklı işadamı ve dernekçi. Rumelikavağı Spor Kulübü üyesi ve başkanı, Rumelikavağı Güzelleştirme Derneği Üyesi ve Başkanı. Sarıyer Spor Kulübü Üyesi olup iki dönem (2015/2016 ve 216/2017) Yönetim kurulunda bulundu. 

AYDIN, Yekta (Yeşilce/Ordu, 1950): İstinyeli, eğitimci, yazar ve siyasetçi. İlk ve ortaokulu Yeşilce ve Mesudiye’de, öğretmen okulunu Perşembe’de, Gazi Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilimler Bölümünü Ankara’da, lisansını Eskişehir Anadolu Üniversitesi Tarih Bölümünde tamamladı. Memuriyete öğretmen olarak başladı. Mesudiye Lisesi ve Mesudiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yaptı. İstanbul Yeni Levent Lisesi ve sonrasında Şişli Çağlayan Lisesinde Müdür olarak atandı. 2000‘de emekli oldu ve Beşiktaş Özel Yıldız Kolejinde Müdür olarak görev yaptı. Siyasete CHP saflarında başladı ve Yeşilce Belediye Başkanı seçildi (2004-2009). CHP İstanbul İl Yönetim Kurulunda üye olarak görev yaptı. İstanbul ikinci bölgeden milletvekilliğine aday oldu kazanamadı. Çeşitli vakıf, dernek ve diğer sivil toplum kuruluşlarında üye ve yönetici alarak çalıştı. Aynı zamanda saz sanatçısı ve bestekâr olarak da eserler verdi. Yazın hayatını da devam ettirdi ve uzun yıllar Mesudiye’nin Sesi ve Mora Dergilerinde yazıları yayınlandı. Ayrıca Gül Dalı, Yayla Yeli, İnsan İlişkilerimiz, Işıksız Köyler, Gökten Sevgi Yağsın Yere,  Dostun Yolu İnce Uzun adlı şiir kitapları ile Göle Düşen Damla, Dünden Bugüne İzlenimlerim isimlerini taşıyan kitapları var.

AYDINALP, Ali (……. ): Sarıyer Kaymakamı olarak hayli iz bıraktı. Bilhassa halkın içine girmesi, derneklerle yakın ilişki kurması ve Sarıyer Spor Kulübü’nün I. Türkiye Ligine yükseldiği sezon, kulübe verdiği destek ve diğer amatör kulüplere gösterdiği yakın ilgi ile iz bıraktı. Sarıyer’den Tekirdağ Vali Yardımcısı olarak ayrıldı.

AYDOĞDU, Oğuz (İst. 1960): Sarıyer altyapısından yetişti. Profesyonel kadroya alındı (1976). 70 Lig,  3 Kupa, 28 Amatör lig olmak üzere 101 resmi ve 20 özel maçla birlikte toplam 121 maçta forma giydi. Prof. Lig maçlarında 7 olmak üzere 134 gol kaydetti. 9 kez Amatör ve 4 kez de A Genç olmak üzere 13 kez milli oldu.

AYKOL, İzzet (İst. 1916-   ): Sarıyerlidir.Uzun yıllar çeşitli gazetelerde çalıştı. Sarıyer Gençlik Mahfili mensuplarından biridir. Üyesi olduğu Sarıyer Spor kulübünde bir dönem (1957-1958) yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

AYKUT, Prof. Dr. İsmail Turgay (Ankara, 1938): Üniversite Öğretim Üyesi. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. İ.Ü. Orman Fakültesinden 1960’da mezun oldu. Askerliğini tamamladıktan sonra 1963’de sınavları kazanarak Orman İnşaatı Kürsüsüne asistan atandı. “Bolu Mıntıkasında Orman Nakliyatının Tekniği Bakımından Araştırılması” tezi ile 1970’de “Pekiyi” derece ile “Ormancılık Doktoru Unvanı”nı aldı. 1976’da “Kastamonu Mıntıkasında Üst Yapı Tekniği Üzerine Araştırmalar” konulu tezi ile  “Üniversite Doçenti” unvanını aldı. “Orman Ürünleri Taşımacılığında Araç ve Teknikler”  konulu tezini tamamlayarak 1984’de Profesör oldu. 1997-2004 yılları arasında İ.Ü.Orman İnşaatı ve Transportu Anabilim Dalı Başkanlığı görevini emekli olduğu 2004 yılına kadar sürdürdü. Yayınlanmış üç kitabı ve pek çok bilimsel makalesi var.

AYTAÇ, Ali Çetin (İst. 1989): Sarıyerlidir. İlk, orta ve Lise öğrenimini tamamladıktan sonra İ.Ü. İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden mezun oldu. Arel Üniversitesinde Sosyoloji üzerine yüksek lisans tezi yaptı. CHP üyesidir. Gençlik kollarında çeşitli görevler üstlendi.  Son Baskı isimli yerel gazetesinin genel yayın yönetmenidir ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Sarıyer Şubesi üyesidir.

AYTUĞ, Prof. Dr. Burhan (Erzurum, 1929 – 2016): İ.Ü. Orman Fakültesi öğretim üyesidir. İlk ve orta öğrenimini Erzurum’da tamamladıktan sonra, 1949’da İ.Ü. Orman Fakültesini bitirdi. Askerliğini takiben 1953 yılında İ.Ü. Orman Fakültesi Orman Botaniği Kürsüsünde asistan oldu. 1958’de “Ormancılık bilimleri Doktoru”, 1964’de aynı kürsüde “Doçent” unvanlarını aldı. 1972 yılında profesörlüğe yükseldi. Değişik ülkelerde mesleği ile ilgili araştırma ve incelemelerde bulundu. Yirmi Avrupa ülkesini kapsayan “Atlas Europeen des Pollens Allergistants” da “Calendrier Polliniquesen Turquie” araştırmalarıyla Türkiye’yi temsil etti. Montreal ve New York Üniversiteleriyle Türkiye’de yapılan ortak bir araştırmadan ötürü Dr. J. Bordaz ve Dr. D. Perkins ile birlikte “Canada Council’in 1968 yılı “Bilim Ödülü” nü kazandı. Kitap, atlas, bilimsel araştırma ve bilimsel makale olarak 89 yayım gerçekleştirdi. Bunların 20’si yurtdışında yayınlandı.1975-1980 yıllarında İ.Ü. Orman Fakültesinde iki kez dekanlık görevi üstlendi. İ.Ü. Orman Fakültesinin en büyük ihtiyacı olan bir araştırma ormanı kazandırmak için büyük mücadele verdi ve başardı. Kazandırdığı “Araştırma Ormanı” (Bilezikçi Çiftliği), kendisinden sonra YÖK’cü tutumlarla yitirilme aşamasına gelen Bilezikçi Çiftliği’ni geri alabilmek için yargı yolu ile verdiği onurlu kavgayı kazanarak çok büyük bir başarı elde etti.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)