Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-19-

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-19-
Okunma : 2.443 views Yorum Yap

BAYRAK, Hikmet(İst. 1931 – 1992). Büyükderelidir. 1965’de Babasının ölmesi ile devraldığı muhtarlığı, ara rejimler hariç, 29 Mart 2009 seçimlerine kadar 40 yıl devam ettirdi. Büyükdere Spor Kulübü’nde futbol oynadı ve yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Büyükdere’de ki derneklerin hemen hepsinde üyeliği bulunmaktadır. Muhtarlık görevini 29 Mart 2009 seçimlerinde aday olan Hanımına devretti. Adına Büyükdere’de Hikmet Bayrak Muhtar Park’ı açıldı.

BAYRAK, Nahide Gül (Çanakkale, 1956): Bebek Tevfik Fikret İlkokulu ve Beşiktaş Kız Lisesinden mezun oldu. Uzun yıllardan beri Büyükdere muhtarı olan eşi Muhtar Hikmet Bayrak’ın ofis işlerinin yürütülmesinde yardımcı oluyordu. Eşinin vefatı üzerine 2009 yerel seçimlerinde aday oldu ve muhtarlığı kazandı. Sonraki yerel seçimde aday olmadı. Böylece Büyükdere’de; Baba, oğul ve gelin olmak üzere üç kuşak aynı aile 75 – 80 yıl süre ile muhtarlık yaptılar.  

BAYRAKLI ÇEŞME: Rumelifeneri Köy içinden Dere Mahallesine inerken soldadır. Yaptıran ve yapılış tarihi belli değil. Kitabesinde bayrak resmedildiği için “Bayraklı Çeşme” olarak isimlendirilmiştir.

BAYRAKTAR: Heron tipiinsansız uzay aracı. Yenimahalle/Sarıyerli Makine Mühendisi Özdemir Bayraktar ile iki oğlu tarafından üretimine 2004’de başlanan insansız uzay aracı çeşitli deneme uçuşlarından sonra Efes 2010 tatbikatında kullanılarak Genel Kurmay Başkanlığından tam not aldı. 450 kilo ağırlığında olan bu uzay aracı, 12 saat havada kalabiliyor, üzerinde bulunan termal ve gündüz kameraları ile görüntüler alarak 120 km mesafedeki kontrol merkezine iletebiliyor. 

BAYRAKTAR, Cevdet: Rumelikavakta iki dönem muhtarlık yaptı. CHP saflarında siyaset yaptı.

BAYRAKTAR, Hacı Mehmet (Çarşamba/Samsun, 1953): 1962 yılından beri Sarıyer’de ikamet etmektedir. İlk ve ortaokulu Sarıyer’de bitirdi. Çeşitli işlerde çalıştı. Askerliğini Ankara Zırhlı Birlikler Okulunda yaptı. 1974 yılında Kıbrıs Barış harekâtına katıldı. Gazi oldu.  Milli mücadele devlet övünç madalyası ve beratı aldı. Askerlik sonrasında Sarıyer’de turistik eşya satan bir mağaza açtı. Bilâhare Emlakçılık yaptı, sonrasında Otobüs işletmeciliğinde bulundu, halen Metro firmasının acentesi olarak hizmet vermektedir. Sarıyer Turizm ve Güzelleştirme Derneği üyesi olarak Yönetim Kurulunda görev yaptı. 1978’den beri Sarıyer Spor Kulübü üyesidir. Ayrıca Sarıyerliler Derneği (SA-Der) (1992),Çağda Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD),THK Kurumu Sarıyer Şubesi üyesi ve Yönetim Kurulu üyesi ve Kurultay Delegesi. İstanbul Ticaret Odası Emlak Müşavirleri Meclis Üyeliği (üç dönem), Çarşambalılar Derneği (ÇA-DEF) üyesi, Samsun Dernekler Federasyonu Kurultay Delegesi CHP üyesidir. Ayrıca Sarıyer Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır. Sarıyer Belediye Meclisinde bir dönem (2009-2014) Belediye Meclis encümen üyesi olarak görev yaptı. Bu görevde iken Marmara Belediyeler Birliği Meclis üyesi olarak görev aldı. Sarıyer Kent Konseyi Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır. Türkiye muharip gaziler derneği İstanbul şubesi denetleme kurulu üyesi, Kurultay delegesi, Denetleme komisyonu üyeliği, İstanbul kent konseyi üyesi.

BAYRAKTAR, Haluk (İstanbul, 1978): Sarıyer Yenimahalleli’dir. Endüstri Mühendisidir. 2000 yılında ODTÜ Endüstri Mühendisliği’nden lisans derecesini almış olup, 2002 yılında Columbia Üniversitesi’nde aynı alanda yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde İşletme alanında doktora çalışmalarına başlamıştır. Aynı dönemde aile şirketi bünyesinde, Milli ve Özgün İnsansız Hava Aracı Sistemleri geliştirilmesine yönelik çalışmaların projelendirme aşamalarında mühendislik yöneticiliği görevini yürütmüştür. Bu süreç içerisinde kavramsal tasarımdan, prototip, test, üretim ve eğitim aşamaları vb. ürün yaşam döngüsü kapsamında devam eden iş süreçlerinde görev almıştır. Aile Şirketi olan Baykar Makine San. Tic. A.Ş. de görev yaparken Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu (TUBİTAK) yönetim kuruluna atandı.

BAYRAKTAR, İzzet: (Sarıyer 1952): Sarıyerli. Pertevniyal İlkokulunu Sarıyer’de okuduktan sonra Ortaokulu ile liseyi İstanbul Erkek Lisesinde okudu. İ.Ü. İktisat Fakültesine devam etti ama bitirmedi. Siyasete CHP saflarında başladı. Sarıyer İlçesi Gençlik Kolu Başkanlığı, uzun yıllar İlçe Yönetim Kurulu üyeliği ve CHP Sarıyer İlçe Başkanlığı gibi görevlerde bulundu. CHP nin kapatılması üzerine SODEP’te siyaset yaptı ve 1984-1989 dönemi yerel seçimlerinde Sarıyer İlçesini temsilen SODEP’ ten İstanbul İl Genel Meclisi üyeliğine seçildi.

BAYRAKTAR, Mehmet (Sarıyer, 1936): Sarıyer’de futbola başladı. Profesyonelliğin kabulü ile kadroya alındı (1956/57). Beylerbeyi ile oynanan maçta hakemi dövdüğü için ömür boyu hak mahrumiyeti aldı. 27 Mayıs 1960 ihtilalini takiben çıkarılan Af Yasasından yararlanarak tekrar sahalara döndü. İlk lig maçında karşısına dövdüğü hakem (Semih Zoroğlu) çıktı. Saha ortasında barıştılar. 1966/67 sezonu sonunda futbolu bıraktı. Sarıyer forması altında 97 Lig, 5 Kupa olmak üzere 102 resmi ve 34 özel maç olmak üzere toplam 136 maçta yer aldı, özel maçlarda 3 gol attı. “Deli Mehmet” olarak tanınır. Takım kaptanı olarak görev yaptı, Sarıyer S.K. nün üyesidir.

BAYRAKTAR, Mehmet Dr. (Garipçe/Sarıyer, 1954): Tıp doktorudur. Sarıyer/Yenimahalle’de ikamet eder. İlkokul, Ortaokul ve Lise öğrenimini Sarıyer’de tamamladı. Üniversite öğrenime İ.Ü. İktisat Fakültesinde başladı ancak İ.Ü. Çapa Tıp Fakültesine geçti (1974) ve bu fakülteden Tıp Doktoru olarak mezun oldu (1980). Bir süre Kandıra’da Hükümet Tabipliği yaptıktan sonra askere giderek vatani görevini yaptı. Askerliğini takiben iki yıl süre ile İstanbul Esnaf Hastanesinde çalıştı. Daha sonra İstinye Tersanesi doktorluğunu yaptı. Uzmanlık sınavını kazanarak (1985) SSK Samatya Hastanesinde ihtisas yaptı ve 1989’da ihtisasını tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olarak Sarıyer İsmail Akgün Devlet Hastanesinde göreve başladı. İki yıl süre ile İstinye Devlet Hastanesi Başhakemliği görevini yürüttükten sonra tekrar Sarıyer İsmail Akgün Devlet Hastanesine döndü ve buradan emekli oldu (2012). Bir süre Sarıyer Spor Kulübünde futbol oynadı. Mesleki dernekler ve Sarıyer Spor Kulübünde üyelikleri vardır.

BAYRAKTAR, Mustafa (İstanbul, 1966): Yenimahallelidir. İlk, orta ve lise öğrenimini Sarıyer’de tamamladı. Yıldız Teknik Üniversitesinden İnşaat Mühendisi olarak mezun oldu. Müteahhitlik yaptı. 1997’de KİPTAŞ da göreve başladı ve 6 yıl çalıştı. Siyasi hayata AKP saflarında başladı. Sarıyer İlçe yönetim kurulu üyeliği, İlçe Başkan Yardımcılığı ve yerel yönetimler birim başkanlığı görevlerinde bulundu. Ayrıca AKP Siyaset Akademisi’ni bitirdi. Sarıyer Belediye Meclisi Üyesidir.

BAYRAKTAR, Selçuk (İstanbul/Sarıyer. 1979): Sarıyerli İşadamı. İlkokulu Sarıyer İlköğretim okulunda okudu. Robert Kolejden mezun oldu (1997). İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümünde (1997-2002 yılları arasında) lisans eğitimine devam etti. Eğitim sırasında Üniversity of Pennsylvania (UPenn) GRASP Laboratuvarında staj kabulü aldı. Yüksek lisans Eğitimini 2002-2004 arasında Elektrik Mühendisliği Bölümünde UPenn’de sürdürdü. Dünyada ilk kez İHA’ların formasyon uçuşu deneyleri, hava-yer robot takımlarının koordinasyonu uçuş kontrol ve güdüm sistemleri konularında bilimsel yayınlara konu olan çalışmalar gerçekleştirdi. ABD’deki doktora çalışmasını yarım bırakarak Türkiye’ye döndü ve BAYKAR bünyesinde başlayan milli ve özgün insansız hava aracı teknolojileri geliştirme faaliyetlerine destek vermek amacı ile 2007 yılından bu yana BAYKAR bünyesinde teknik müdürlük (CTO) görevini yürütüyor. BAYKAR bünyesinde milli ve özgün olarak geliştirilen İnsansız Hava Aracı Sistemlerinin Aviyonik Sistem Mimarisi, Uçuş kontrol, seyrüsefer algoritmalarının geliştirilmesi, sistem kinematiği ve dinamikleri, elektronik donanım ve gömülü yazılım geliştirme vb. konularda çalışıyor. Ayrıca kurucusu olduğu Türkiye Teknoloji takımı Vakfında  (T3), yetenekli gençlerin yetiştirilmesine katkı veriyor. Bu vakfın Mütevelli Heyet Başkanlığını yürütüyor. Milli Havacılık rekorlarına imza atan Bayraktar TB2 İnsansız Hava Aracı Sistemi’nin güdüm ve kontrol sistemi tasarımı. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ilk Milli İHA unvanına sahip Bayrakttar Mini İHA’nın tasarımı; Bayraktar TB2 İHA Sistemi ile Milli Füze atışının başarı ile tamamlama ve Türkiye’nin ilk döner kanat İHA Sistemi Malazgirt İHA’nın tasarımlarını gerçekleştirme başarısının mimarıdır. 

BAYRAKTAR, SELİM; (Sürmene, 1942). Sarıyer/Yenimahallelidir. Sarıyer Pertevniyal İlk ve ortaokulunu bitirdikten sonra Sultanahmet Erkek Sanat Enstitüsünden mezun oldu. İstanbul Belediyesinde memuriyet hayatına atıldı ancak dört yıl (1965-1968) çalıştıktan sonra ayrıldı ve kendi işi olan Akaryakıt Ticareti ve Nakliyesi Şirketini kurdu. Şirketini 2002’de oğluna devrederek ticaret hayatından çekildi. Yenimahalle’nin aktif insanlarından biri olan Selim, 1930’lu yıllardan beri yazları faaliyet gösteren Yenimahalle Spor Kulübünün tescilini gerçekleştirenlerden biri oldu. Kulübün ilk resmi başkanı Eyüp Odabaşı’ndan sonra tekrar başkanlık görevini üstlendi ve kulübün faaliyetlerinin üst düzeye çıkmasına katkı verdi. Her türlü sosyal ve sportif çalışmaların içinde olduğu gibi siyasi çalışmaların içine de girdi. Adalet Partisinde siyasete atıldı Gençlik Kolu Başkanı ve İlçe Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Bilahare Doğru Yol Partisinin kurulması üzerine Sarıyer İlçesi kurucularından biri olarak DYP’nin İlçe Yönetim Kurulunda bulundu. Yenimahalle Spor Kulübü, Sarıyer Spor Kulübü, Sarıyerliler Derneği (SA-DER) üyesi olup, uzun yıllar SA-DER de Yönetimi Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Sarıyer Spor Kulübü’nün Divan Kurulu Üyesi olup, Yenimahalle Cami Yaptırma ve Onarma Derneği Yönetim kurulu üyeliği görevini devam ettirmektedir.

BAYRAKTAROĞLU, Prof. Dr. Hayri (Rize,1921): Rize Çamlıhemşin doğumlu olup, İlkokul, ortaokul ve Liseyi Erzurum’da tamamlamıştır. 1943 yılında Orman Fakültesinden, daha sonra da İstanbul Huluk Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1948 yılında Orman Fakültesinde asistan, 1953 yılında DR. 1960 yılında Doçent ve 1968 yılında Profesörlüğe yükseltilmiştir. Çeşitli zamanlarda Fransa, İngiltere ve İsviçre’de bilimsel makaleler yayınlamıştır. İ.Ü. Orman Fakültesi ve KTÜ Orman Fakültesinde dekanlık görevinde bulunmuştur. Türkiye Kağıt Sanayii (Doktora Tezi, 1953), Doğu Karadeniz Orman İçi İskan Problemleri (Doçentlik Tezi, 1960), Ekonomi Ders Kitabı (Prof. Dr. İlhan Gülen’le beraber) 1978, Türkiye’de Toprak Reformunun Hukuksal Dayanakları (Prof.Dr. Sedat Ayanoğlu ile beraber) 1987 eserleri bulunmaktadır.

BAYRAM, Esat (Şahinler, 1964): Bursaspor’dan transfer edildi (1988). Dokuz sezon Sarıyer’de futbol oynadı. 239 Lig, 22 Kupa, 4 Balkan Kupası ve 3 Turnuva maçı olmak üzere 268 resmi ve 104 özel maç olmak üzere 372 maçta oynadı. Takımına lig maçlarında 10, kupa maçlarında 7 ve özel maçlarda 4 olmak üzere 21 gol kazandırdı. En çok oynayan on futbolcular arasındadır. 2 kez Ordu Milli oldu. Futbolu Sarıyer’de bıraktı. Antrenörlük lisansı var.

BAYRAM KAPTAN (HACI) ÇEŞMESİ: İstinye sahil yolundaki Mahmut Çavuş Camii yakınındaki bahçe duvarına bitişiktir (H.1318-M.1900). Çeşmenin kitabesi şöyledir: “Sahib-ül hayrat vel hasenat/ Rizeli Hacı Bayram Kaptanın Vakfıdır. Ruhu için rizaen feale el-fatiha (Sene 1318, sene 1316).

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)