Son Dakika Haberler
“width=“1293

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-60

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-60
Okunma : 1.622 views Yorum Yap

KAYALAR MEZARLIĞI: (Bkz. Aşiyan Mezarlığı)

KAYIKHANE: Kilyos tahlisiyesi tarafından kullanılan kayıkhane 18.yy.da yapılan tarihi eserlerden biridir.

KAYIKHANE SOKAK: Deniz sahil şeridinde yer alan ve halkı daha çok balıkçılıkla uğraşan bir mahalle olan Yenimahalle’ye yakışan bir sokak ismidir. Sahilde ve denizle iç içe olan kıyı şeridinde kayıklar çekilir. Ev ve yalıların önünde kayıkların çekildiği kayıkhaneler vardır. Bu sokak da Karakütük caddesinden denize inen dar bir sokak olupkayıkhanelere ulaşır. Sahildeki Kayıkhaleler nedeni ile sokağa “Kayıkhane Sokağı” adı verilmiştir.

KAYNAK, Hami (Anadolukavak/Beykoz, 1905…): İşadamı. İlk ve Ortaokulunu A. Kavak ve Beykoz’da okudu. Yüksek Denizcilik Okulundan Çarkçı olmarak mezun oldu. Bir süre Deniz İtfaiyesinde ve sonra da Gümrük İdaresinde çalıştı. Hasköy’de torna tesviye atölyesi kurarak kendi işini kurdu. Bu işini devam ettirirken yine deniz işine döndü ve Moda Deniz Kulübünün kayıkhanesinin işletmesini yönetti. 1944 yılında “Arma Deniz Kızakları” şirketini ortak olarak kurdu. Hasköy’deki torna, tefsiyle atölyesini Büyükdere’ye taşıyarak firma ile birleştirdi. Büyükdere’deki tersanesinde ahşap navlun teknelerinin çekek, bakım ve onarım işlerini yaptı. Bu arada gezi ve tekneleri ile çok yakından ilgilendi. 1950’de ortağından ayrıldı ve Beykoz’da kendi tersanesini faaliyete geçirdi. Burada küçük tonajlı kosterler ve fiber gezi tekneleri inşa ederek, bu dalda öncü oldu ve nihayet “Starboat” markasını yarattı. Cobra 9000 model bir starboat ile 1990’da Türkiyle’nin etrafını (1992 mil) Hopa’dan İskenderun’a 34 saat 37 dakikada dolaştı ve Dünya Açık Deniz sürat rekorunu kırdı.

KAYSERİLİYAN YALISI/VANLIOĞLU YALISI/GÜNYÜZ YALISI: Sarıyer’de Mesarburnu Caddesi üzerindedir. Boğaziçi’nde gayrimüslim binalarında görülen bir örnektir. Yalı 20.yy. başlarında inşa edilmiştir. Yalı el değiştirmiş ve Armatörlerden Cerrahoğlu ailesi yalıyı satın aldı. Bir süre sonra Mustafa Vanlıoğlu tarafından satın alındı. Tekrar el değiştirmiş olacak ki yalının duvarında Günyüz Yalısı levhası konuldu.

KAZAN, Abdullah (Eskişehir,1963): İlk ve Ortaokulu İstanbul’da tamamladı. Bir süre ticaretle uğraştı. Siyasete Refah Partisi saflarında başladı ve İlçe yönetim kurulunda başkan yardımcısı olarak görev aldı. Milli Gençlik Vakfı Sarıyer İlçe Başkanlığı görevinde bulundu. 1994 yerel seçimlerinde Sarıyer Belediye Meclisi üyeliğine seçildi ve Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

KAZANCI, Gürkan (Sarıyer, 1947):  Sarıyerlidir. İlk ve Ortaokulu Sarıyer’de okuduktan sonra Bebek’teki Amerikan Kolejine devam etti. Sınavları kazanınca İ.Ü. Tıp Fakültesine devam etti ve 1973’de Tıp Doktoru olarak mezun oldu. Askerlik hizmetinden sonra Amerikan Hastanesi ve Fransız Lape Hastanesinde çalıştı. Devlet Uzmanlık sınavını kazanarak İzmir Eşrefpaşa Hastanesinden Üroloji Uzmanı olarak mezun oldu. Sırasıyla Aydın SSK, Kastamonu SSK Hastaneleri, 19 Mayıs Tıp Fakültesi ve Bostancı PTT Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalıştı. 2004’de emekli olduktan sonra Özel Okmeydanı ve Kadıköy Üniversal Hastanesinde çalıştı.

KAZIM KARABEKİR İLKÖĞRETİM OKULU: Poligon İlkokulu adı ile 1983’de eğitim ve öğretime başladı. 1985’de ismi Kazım Karabekir İlkokulu olarak değiştirildi. Bilahare okul ilköğretim statüsüne alındı.

KAZIM KARABEKİR MAHALLESİ: İlçenin gecekondu mahallelerinden biri olup Dağevleri’nden 1989’da yapılan bir düzenleme ile ayrılarak Kazım Karabekir adıyla yeni bir mahalle oldu. Mahalle PTT Evleri, Çayırbaşı, Büyükdere ve Kocataş mahallelerinden sınır almaktadır. 1992 nüfus sayımına göre nüfusu 7.512’ dir.

KAZIM KOYUNCU PARKI: Sarıyer Belediyesi tarafından Kocataş Mahlesinde yeni yapılan parkı Karadeniz Müziğinin efase ismi Kazım Koyucu’nun adı verilerek hizmete açıldı. Çocuklar için oyun gurubu, fitness ve dilenme alanı bulunuyor.

KEÇECİ FUAT PAŞA YALISI: Büyükdere, Çayırbaşı Caddesi üzerinde ve vapur iskelesi bitişiğindedir. Yüzölçümü 606 m²’dir. Sultan II. Abdülhamid dönemi sadrazamlarından olan Keçecizade Fuat Paşa’nın yalısı birkaç kez el değiştirdikten sonra, son sahipleri tarafından “Fuat Paşa Hotel” olarak hizmete açıldı.

KEÇECİZADE FUAT PAŞA (İst. 1814-1868): Büyükdere’de ikamet etmiştir, halen aynı ismi taşıyan yalısı satılmasına karşın aynı isimle otel olarak kullanılmaktadır. Genç yaşta Babıali Tercüme Kalemine girdi. 1843’de Portekiz daha sonra Bükreş ve Petersburg elçiliklerinde bulundu. 1852’de Mısır’a gönderilerek reformla ilgili çalışmalarda bulundu. Kırım Savaşının en kritik dönemlerinde Dışişleri Bakanlığı yaptı. Paris Barış Antlaşması müzakerelerinde bulundu. 1854’ten itibaren Tanzimat reformlarını planlamakla görevli Meclis-i Ali-i Tanzimat üyeliğinde ve birkaç kez başkanlığında bulundu. İki kez Sadrazamlık (Başbakanlık) ve 12 yıl süre ile Hariciye Vekilliği (Diş İşleri Bakanlığı) yaptı. 1860’da çıkan Suriye ve Lübnan isyanını bastırmakla görevlendirilerek Şam Valiliğine atandı. Sultan Abdülaziz’in tahta geçişini izleyen sekiz yılda Sadrazamlık ve Dışişleri Bakanlığı, iki yakın müttefik ve dost olan Ali Paşa ile Fuat Paşa arasında birkaç kez el değiştirdi. Ayrıca seraskerlik (başkumandanlık) görevinde de bulundu. 1866’da Padişahın Mısır Hidivi Tevfik Paşa’nın kızı ile evlenmesine karşı çıktığı için sadrazamlıktan azledildi. Bir süre bekledikten sonra Dışişleri Bakanlığına atandı ve kışı geçirmek için gittiği Fransa’nın Nice şehrinde vefat etti. Hazır cevaplığı, nüktedanlığı, pervasızlığı ve kararlılığı ile tanınan bir Osmanlı Devlet adamıdır.

KEFELİKÖY: Kefeliköy eski bir yerleşim bölgesidir. Öteden beri ayrı bir mahalle olarak algılanan Kefeliköy önceleri Büyükdere’ye, daha sonra Çayırbaşı’na, 1984’de Cumhuriyet Mahallesi ayrı bir muhtarlık olunca buraya bağlandı. Kefeliköy’ün Bizans öncesi dönemdeki ismi Dionysos bir efsane nedeni ile Dikata Petra idi. Kefeliköy halkını Osmanlılar döneminde 1475 yılında fethedilen Kefe’den getirilen göçmenler oluşturduğundan semtin isminin buradan geldiği düşünülebilir. Bilahare Kırım Savaşı (1853-1856) nedeni ile getirilen göçmenler de burada iskan edildiler.

KEFELİKÖY DALYANI: Kefeliköy koruluğunun önünde kurulan bu dalyan şira dalyanıydı. 1950’li yıllardan beri dalyan kurulmuyor.

KEFELİKÖY SUYU: Kefeliköy’ün üst kısımlarından çıkan bu memba suyu, çok içildiğinde ku dökme özelliği olduğundan çok aranan ve beğenilen bir sudur. Sertlik derecesi 3 olan su, yörenin gecekondulaşması nedeniyle özelliğini kaybettiğinden kullanılmaktan vazgeçildi ve kapatıldı.

KEFELİKÖY’DEKİ ÇINAR AĞACI: Kefeliköy yerleşim yerinin iç kısmındaki sokak/cadde üzerinde olup çok sağlıklı bir ağaçtır. Göğüs çevresi 5.10 m dir. 180-200 yaşında olduğu sanılmaktadır.

KEFELİOĞLU, N. Lütfi (Karabük, 1955): Sanayici ve ithalatçı olarak iş hayatına atıldı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 2 dönem yönetim kurul üyesi olarak görev yaptı.

KEKİK SOKAK: Merkez Sarıyer’deDereboyu caddesinin/sokağının sağında yer alır. Bu sokağın daha önceki ismi Melek Girmez Sokak’tı. Sonraları Kekik Sokak oldu. Eski yıllarda burada Ermeni yerleşim bölgesi varmış ve bir kilise buluyordu. Bir binanın temeli kazılırken bir Haç bulunmuş ve bunun Ermenilere mahsus haç olduğu anlaşılmış. Demekki Osmanlı döneminde, burada Ermeni kilisesi olduğu,  Ermenilerin Sarıyer’den ayrılmalarından sonra kilisenin de ortadan kalktığı, sokakta Ermenilerin otarması ve kilisenin bulunması nedeni ile sokağa “Melek Girmez Sokak” denildiği ileri sürülmektedir.1950’li yıllarda sokağın ismi Kekik Sokak olarak değiştirildi. Kekik denilmesinin nedeni alanda kekik bitkisinin fazlaca bulunmasındandır.

KELPETEN, Yusuf (İst. 1947): Kuruçeşme Spor Kulübünden transfer edildi ve üç sezon (1970-1972 ve 1978-1979) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 34 lig, 3 kupa olmak üzere 38 resmi ve 12 özel maçla birlikte 50 maçta Sarıyer forması giydi. Lig maçlarında 3, kupa maçlarında 1 ve özel maçlarda 5 olmak üzere 9 gol kaydetti.

KEMAL ATATÜRK LİSESİ: Tarabya’da İstek Vakfı tarafından 1987/1988 öğretim ve eğitim döneminde açıldı. 1997/1998 ders döneminde Güzel Sanatlar Lisesi, İlköğretim Okulu ile Ana Okulu açıldı.

KEMAL SUNAL PARKI: Taraya Mahallesindedir. 4.556,00 m²’lik bir alan üzerindedir. 2.593,00 m²’lik yeşil alanı, 190 m²’lik çocuk oyun alanı ve 425,00 m²’lik spor alanı bulunmaktadır.

KEMER MAHALLESİ: Bahçeköy Belde Belediyesinin yeni mahallelerinden biridir. Kemerden Bahçeköy’e girişte sol taraftaki yerleşim bölgesidir. Önceleri Karadeniz Mahallesi gecekondu bölgesi iken, Bahçeköy’e bağlı muhtarlık olunca ismi de Kemer Mahallesi oldu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)