Son Dakika Haberler
“width=“1293

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-63

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-63
Okunma : 1.241 views Yorum Yap

KİLYOS 75. YIL VE MAVİ SU PARKI: Kilyos’ta kale caddesi üzerindedir. 1.070,27 m²’lik bir alanı kapsamakta olup, 562,76 m²’lik yeşil alanı bulunmaktadır. 

KİLYOS ABDULLAH KAYA ÇOCUK PARKI PARKI: Kilyos’da Osman Görgün Sokak üzerindedir ve yeniden tanzim edilerkek hizmete açıldı.

KİLYOS ASTSUBAY GAZİNOSU BAHÇESİNDEKİ ÇINAR AĞACI: Astsubay Gazinosu olarak kullanılan Kilyos Kalesi içindedir. Gövde çevresi 5,40 m,  boyu 28 m, yaşı 549 dur (2009 itibariyle).

KİLYOS CADDESİ: Maden mahallesinden köylere giden caddeye“Kilyos Caddesi” ismi verilmiştir.

KİLYOS CAMİİ: Kilyos (Kumköy) Camii 1931 yılında inşa edilmiş olup tarihi bir özelliği yoktur.

KİLYOS DALYANI: Çok uzun yıllar kurulan bu dalyan son yıllarda kurulmamaktadır.

KİLYOS GÜVEN SOKAK PARKI: Kilyos’da yeni inşa edilen parklardan biridir. Güven sokak üzerindedir.

KİLYOS KALESİ: Kale, Kilyos köyünün denize çıkıntılı en uç noktasında ve kayalıklar üzerinde inşa edilmiştir. Kalenin 4. veya 5. yy. larda Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) tarafından yaptırıldığına inanılmaktadır. Bizansların zayıf düştüğü bir dönemde Cenevizliler kaleyi ele geçirmiş ve uzun yıllar burada kaldığı bazı eserlerde yer almaktadır. Kale Osmanlıların eline geçtikten sonra iki kez onarım Don Kazaklarının saldırısına uğradı ve büyük hasar gördü. Sultan I. Abdülhamid (1774-1789) ve Sultan II. Mahmut (1808-1839) dönemlerinde ve 1782 ile 1826’da iki kez büyük onarım gördü. 1833’da Hünkâr antlaşması ile Boğazlara yerleşen Ruslar, 1841’de Londra Antlaşması ile Boğazlardan çıkarılırken kaleyi Türk ve İngilizler birlikte kullandılar. O dönemde İngilizlerin kaleye getirdikleri toplar, hala kalenin arenasında teşhir edilmektedir. I. Dünya Savaşında Rusların Boğazlara girmelerini önlemek amacı ile kaleye Alman topları yerleştirildi. Kale Kırım Savaşı sırasında hastane olarak kullanıldı. Halen askeri gazino olarak kullanılmaktadır.

KİLYOS KUM ZAMBAKLARI VE FESTİVALİ: Sarıyer’in Karadeniz sahilşeridi kumullarında yetişen ve nesli tükenmekte olan bir çiçek türüdür. Latince adı Paneratium Maritumum’dur. Temmuz-Ekim aylarında beyaz renkli çiçek açar. İstanbul’dan başka Kırklareli, Çanakkale, Sinop, Samsun, Giresun, Muğla, Antalya, Mersin ve Hatay sahil şehirleri kumullarında yetişir. Nesli tehlike altında olan bu nadide çiçeği korumak amacı ile 1994 yılında Kilyos (Kumköy) Doğal Çevresini Koruma ve Çevre Kültürünü Geliştirme Derneği kuruldu. Toplumu bilinçleştirmek için 2010 yılında hazırlanan “Sarıyer’in kum zambaklarını koruyalım” adlı proje Avrupa Birliği tarafından kabul edildi. Bu projenin sürdürülebilmesi için 2014’de “Kilyos Kum Zambakları Festivali” düzenlenmeye Rotary Vakfı ve Rotary Kulübü ve Sarıyer Belediyesi destek vermektedir. Kum Zambakları festivali içinde ve ayrıca Sarıyer Belediye Başkanlığının tertiplediği “Kumda Sanat Şenliği” de yapılmaktadır. Kum Zambaklarının korunması amacı ile Orman ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Kum Zambaklarını koruma altına almış, koparıp tahrip edenlere maddi ceza uygulamasını başlatmıştır.

KİLYOS MAHALLESİ KAMİL İNAN PARKI: Eski park bütünü ile yenilene, köyde muhtarlık yapan ve bir süne önce vefat eden Kamil İlhan adının verildiği parkta çocuk oyu grupları ve fitness alanı da bulunuyor.

KİLYOS METEOROLOJİ İSTASYONU: Kilyos da eski caminin karşısında olup 1951’de açıldı. 1964 yılında dört katlı binasına taşındı. Burada faaliyetine devam ediyor.

KİLYOS MEZARLIĞI: Kilyos mezarlığı ile bilinen mezarlık aslında Uskumruköy sınırları içindedir. Bu mezarlık İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Mezarlıklar Müdürlüğüne bağlı olup, Türkiye’nin en büyük mezarlığıdır. Mezarlıkta sadece Müslümanlara değil Yehova Şahitlerine, Batinilere, Ateistlere, kimsesizlere ve daha değişik dini inanca sahip olanlara da ayrılmış gömü yerleri bulunmaktadır.

KİLYOS PLAJI: Kilyos burnu başından Kısırkaya’ya kadar uzanan birkaç kilometrelik mükemmel bir plajdır. 1956’da Turizm Bakanlığınca kurulan Turban Tatil Köyü Tesisleri uzun yıllar turizme hizmet verdikten sonra Sarıyer Belediyesine devredildi. Plaj, tahlisiye önünden başlar, Gümüşdereköyü plajına kadar uzanan, mükemmel kumu ile göz kamaştıran bir plajdır. Deniz sörfünün en iyi yapıldığı yerlerden biri olan Kilyos plajında ihtiyaca cevap verecek her türlü tesis bulunmaktadır.

KİLYOS SAĞLIK OCAĞI: Köyde, Sarıyer Sağlık Grup Başkanlığına bağlı Kilyos (Kumköy) sağlık ocağı bulunmakta ve hizmet vermektedir.

KİLYOS SEYMEN AĞA PARKI: Kilyos Seymen Ağa Sokak üzerinde inşa edilen yeni bir parktır.

KİLYOS SİNEMALARI: Kilyos’da ilk sinema eski camiin yanında Muhtar Almi Biçer tarafından 1975 yılında yazlık sinema olarak açıldı ve 1978 yılında kapandı. İkinci sinema Ford Mustafa Lakaplı İlhan Bey tarafından 1978’de işletmeye açıldı ise de bu sinemada 1980 yılında faaliyetine son verdi.

KİLYOS SOSYAL TESİSLER PARKI: Kilyos mahallesinde bulunan Sarıyer Belediyesi sosyal tesisleri içinde bulunan büyük bir parktır.

KİLYOS SPOR KULÜBÜ: Fuat Bostan, Şevki Bezeroğlu, Selahattin Örs, Hasan Şenocak, Kamil İlhan ve Ethem Özgönül tarafından kuruldu. Futbol dalında faaliyet göstermekte olup, İstanbul Amatör Liginde yer almaktadır.

KİLYOS STADI: Kilyos Mahallesindedir. Önceleri Gençlik Spor İl Müdürlügü tarafından inşa edilmişse de yeteri kadar yararlanılamadığından Sarıyer belediyesi tarafından yeniden ele alanırak eksikler giderilmiştir. Kilyos Spor Kulübü ile ilçenin diğer kulüpleri buradan yararlanmaktadır. Zemin halıdır, Stadın otoparkı vardır.

KİLYOS YENİ CAMİ: Kilyos köy meydanındadır. Osmanlı tarzında yapılan camiin tarihi özelliği yoktur.

KİMON PALAMİDİS EVYANİDİS YALISI: Tarabya, Yeniköy Caddesi üzerinde bulunan tarihi yalılardan biridir. 1950’li yıllarda Kimon Palamidis Evyanidis Yalısının arka tarafında sarnıcı ve arkada tepede bir yel değirmeni bulunuyordu. Yalı mirasçıları tarafından kullanılmaktadır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)