Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-66

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-66
Okunma : 1.751 views Yorum Yap

KOÇ, Rahmi (Ankara, 1930). Türkiye’nin en büyük ve sayılı işadamlarından biridir. İlköğretimini Ankara’da tamamladıktan sonra İstanbul’da Robert Kolej’de okudu ve buradan mezun oldu. Yüksek öğrenimini ABD de Johns Hopkins University B.A. Endüstriyel Sevk ve İdare Bölümü’nde okudu. 1958’de askerliğini tamamladıktan sonra Koç Şirketler Topluluğunda çalışmaya başladı. Ankara’da Otokoç Şirketi’nde görev aldı ve 1960 yılında da Koç Ticaret A.Ş. ye geçti. 1963’de kurulan Koç Holding’in şirket merkezinin 1964 yılında Ankara’dan İstanbul’a taşınmasının ardından Koç Holding A.Ş. Genel Koordinatörlüğüne başladı ve İstanbul’a (Büyükdere) yerleşti. 1970’de yedi kişiden oluşan İcra Komitesi’nin Başkanı oldu. 1975’de İdare Meclisi Başkan Yardımcılığına, 1980’de dört kişiden oluşan üst düzey yöneticilerden kurulu Koç Holding İdare Komitesi Başkanı oldu. Babası Vehbi Koç’un görevi devretmesi üzerine 1984 Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. 7 Kasım 1994’de yapılan Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) toplantısında 1995-1996 yılları için ICC Başkanı seçildi. 2003’den itibaren Yönetim Kurulu Başkanlığını oğlu Mustafa V. Koç’a devretti. Kendisi de daha önce babasının yaptığı gibi Koç Holding Şeref Başkanlığını üstlendi. Haliç’te Sanayi Müzesini kurdu. Alman Hükümeti tarafından verilen Grosses Verdienst Kreuz ödülünü aldı. 18.6.2001’de İtalya ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine  olan katkılarından dolayı İtalyan Cumhuriyeti Yüksek Liyakat Nişan’ına layık görüldü. Ayrıca; 21.5.1998’de Johns Hopkins Üniversitesi, 28.9.1998’de Anadolu Üniversitesi, 14.5.1999’da Ege Üniversitesi, 14.6.2000’de Bilkent Üniversitesi, 23.4.2001’de Köstence Ovidius Üniversiteleri kendisine fahri doktora unvanı verdiler. 27.10.1997’de ülkemizde eğitim, sağlık ve sosyal hizmet alanlarına yaptığı katkılardan dolayı Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirildi. Üyesi olduğu kuruluşlar: Uluslararası Ticaret Odası (Eski Başkanı), Güneydoğu Avrupa İşbirliği Girişimi (İş Danışma Kurulu Başkan Vekili), Vehbi Koç Vakfı (Yönetim Kurulu Üyesi), Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti (Başkan), Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı (Yönetim Kurulu Başkanı), Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi (İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı), TURMEPA/Deniz Temiz Derneği Kurucu Üyesi (Onursal Başkanı), Paris Amerikan Hastanesi Vakfı Onursal Başkanı, Türk Sanayici ve İşadamları (TÜSİAD) üyesi (Yüksek İstişare Konseyi Onursal Başkanı), Türkiye İşveren Sendikası Konfederasyonu Danışma Kurulu Üyesi, Dış İlişkiler Konseyi Uluslar arası Danışma Kurulu Üyesi,  Allianz Aktiengeseltscaft Uluslar arası Danışma Kurulu Üyesi, Eisehower Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi, İstanbul Açık Deniz Yat Kulübü ve New York Yat Kulübü’dür.

KOÇ ÜNİVERSİTESİ: Koç Üniversitesi 1991’e İstinye’de Türkay Kibrit (Kav) Fabrikası binalarında eğitime başladı. Koç Üniversitesi 1993 yılında İstinye’deki binasında eğitime başlamış olup, 2000-2001 ders yılında Rumelifeneri sınırları içinde ve ormanlık alanda inşa edilen yeni yerleşkesine taşınmıştır. Üniversite 250 dönümlük bir alan üzerinde 60 binadan oluşmakta ve yurt binalarında 1200 öğrenci kalmaktadır.

KOÇ, Vehbi (Ank. 1901 – 1996):  Türkiye’nin en büyük ve en önemli işadamlarından biridir. Beş yaşında mahalle mektebine başladı. Hacı Bayram Camii yanındaki “Topal Hoca’nın Mektebi”nde ilk tedrisini aldı. Mahalle mektebinden sonra yine Hacı Bayram Camii yanındaki bir evde ilkokula başladı. Bu okulu “Birincilik” le bitirdikten sonra “Taş Mektep” denilen Ankara İdadi’sine (Lise) devam ettiyse de lise hayatı uzun sürmedi. 1917’de oturdukları evin altını bakkal dükkânı haline getirip esnaflığa başladı. 1928’de Ford ve şimdiki Mobil’in distribütörlüğünü aldı. Ankara Başkent olunca yapı malzemeleri işine girdi. Her geçen gün işlerini ileri götürdü ve 1937’de İstanbul’da ilk şubesini Fermeneciler’de Vehbi Koç ve Ortakları Kolektif Şirketi adıyla açtı. Ortakları arasında Emin Göraç, İsrail Anastasyan  ve İsak Altabef’i vardı. 1948’de General Electric şirketi ile anlaşarak ilk elektrik lambası fabrikasını kurdu. 1954 Bozkurt Mensucat, Kavel, Türk Demirdöküm ve Türkay Kibrit Fabrikalarını kurdu. Daha sonra Arçelik, Aygaz ve Türk Otomobil Fabrikasını (Tofaş) kurdu. Siemens Türk, Uniroyal, Otosan Ford şirketleriyle Koç Holding’i kurarak Türkiye’nin en büyük kuruluşları arasında yer aldı. Büyükdere Piyasa Caddesinde hanımının adını taşıyan “Sadberg Hanım” isimli ilk özel Müzeyi açtı. Birçok yerde okullar ve yurtlar açtı. Açtığı okullardan İstanbul’da olanı özel (Koç Üniversitesi), diğerleri devlet okuludur. Sarıyer Lisesi de yenilenerek Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Lisesi adını aldı. 1987’de Uluslararası Ticaret Örgütü tarafından “Yılın İşadamı” seçildi ve plaketini Yeni Delhi’de dönemin Hindistan Başbakanı Rajiv Gandhi’nin elinden aldı. 1994’de Birleşmiş Milletler Başkanı Boutros Boutros-Ghali kendisine, yaptığı katkılardan dolayı “Dünya Aile Planlama Ödülü” verdi. Hayat Hikâyem (1973, Türkçe ve İngilizce) ve Hatıralarım, Görüşlerim, Öğütlerim (1987, Türkçe ve İngilizce) kitapları yayımlandı. Hakkında pek çok yayın yapıldı. Başlıcaları: Özel Arşivinden Belgeler ve Anılarıyla Vehbi Koç (Can Dündar, 2006 ve 2008), İmparator (1973, Erol Toy). Büyükdere Piyasa Caddesindeki yalıda ikamet ediyordu.   

KOÇALİ, Süleyman: Rumelikavata Muhtar olarak 17 yıl görev yaptı görev yaptı.

KOÇOĞLU, Bayramali: İstinyeli. Anavatan Partisi saçlarında siyasete atıldı ve Anavatan listesinden 1994-1999 prel seçimlerinde Sarıyer Belediye Meçlisine üye seçildi.

KOÇOĞLU, Vehbi (İst. 1968): Vücut Geliştirme Sporcusu ve Antrenör, Genç yaşta vücut geliştirme sporuna başladı ve 1988’de profesyonelliğe geçti, Değişik yıllarda Türkiye birincilikleri gibi üstün dereceler yaptı. 2001’de Balkan ve Akdeniz Ülkeleri Şampiyonluğu, 2008’de Almanya’da Dünya Üçüncülüğü, Kıbrıs’ta Şampiyonlar Şampiyonluğu, 2010 da NAC Hamburg’da 85 kiloda Dünya Şampiyonluklarını kazandı. Antrenör olarak genç sporcuları yetiştirmektedir.

KOEN, Jak (İst. 1956): Şişli Terakki Lisesini bitirdikten sonra mesleği ile ilgili olarak İngiltere’de iki yıl öğrenim gördü. SAMO Matbaa Mürekkepleri Fabrikası sahibi olarak iş hayatına devam etmektedir. Sarıyer Spor Kulübü’nde 5 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Kulübün Divan Kurulu üyesi olup, uzun Zaman Yıldırımspor’da Basketbol oynadı ve bu kulübün başkanı ve yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı.

KOLLEKSİYON ÜSTÜ PARKI: Cumhuriyet Mahallesindedir. 310,00 m²’lik bir alan üzerindedir. 120,00 m²’lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır. 

KONSTANTİNOS KAVAFİS: (İst. 1863-1933): Yeniköylü bir şair olan Kavafis, şöhretini Yunanistan da yakalamış ve sadece Yunanistan’ın değil, dünyanın önemli şairlerinden biri olarak kendini kabul ettirmiştir.

KOOPERATİF EVLERİ KARŞISI PARK: Ayazağa Mahllesindedir. 1.391,22 m²’lik bir alanı kapsan, 961,41 m²’yeşil alanı ve 106,80 m² çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

KORAY, Erkin (İst. 1941): Kadıköy’de doğdu ama Büyükdere’de büyüdü.Ses ve gitar sanatçısıdır. Anadolu Rock türünün kurucu üyelerindendir. Anadolu Rocktan hard rocka kadar pek çok özgün eserler verdi. Türk sanat müziğinin Nihansın dideden, kıskanırım gibi parçaları Türk rock müziği tarzında yorumladı. Şaşkın, Estarabim, Çöpçüler ve Fesuphanallah gibi hit olmuş arabesk rock parçaları vardır. Mesafeler yağmur gibi ve Krallar gibi önemli çalışmalara imza attı. 1960’larda elektro bağlamayı icat etti.

KORKMAZ, Yusuf (Erzurum, 1971): Bağımsız mali müşavir, dernekçi, siyasetçi. Sarıyer Zekeriyaköy’de ikamet etmektedir. Fatih İlköğretim Okulu, Sarıyer Ortaokulu ve Bahçet Kemal Çağlar Lisesinden mezun oldu. Yüksek Öğrenimini Bursa Uludağ Üniversitesinde Maliye Bölümünü Ekonomist olarak tamamladı. Siyasete Doğru Yol Partisinde atıldı. Bu partide Gençlik Kolu Yönetim Kurulu üyesi ve bir dönemde Gençlik Kolu Başkanı olarak görev yaptı. AKP Parti Sarıyer teşkilatında kurucu Yönetim Kurulu Üyeliği ve İlçe Başkan Yardımcılığı yaptı. AKP tarafından düzenlenen Siyaset Akademisi Yerel Yönetimler Okulunu bitirdi. 2004 yerel seçimlerinde AKP de yerel Belediye Meclis üyesi adayı oldu. AKP, İl Çalışma Komisyonunda görev aldı. AKP Sarıyer İlçesi ikinci olağan kongresinde İlçe Yönetim Kuruluna seçildi ve Başkan yardımcılığı görevini üstlendi. 2007 genel seçimlerinde Milletvekili adayı olmak için istifa eden Ali Turan’ın yerine Belediye Meclis üyesi oldu. 2009’de Yerel seçimlerde Belediye Mecylis Üyeliğine aday oldu ama seçilemedi. Perpa Ticaret Merkezi Temsilciler Üst Kurul Denetçiliği (2015-2017, bu görevi devam ediyor, Perpa Kooperatif Denetçiliği (2017), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinde Üye, İlişkiler Komisyonu Yönetim kurulu Üyesi (devam ediyor, 2018), Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Genel Merkez Teşkilat Komisyonu Yönetim Kurulu Üyeliği (2018), Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (Kendi ofisinde serbest muhasebeci ve mali müşavirlik yapıyor, Bağımsız Denetçi), Kamu Gözetim Kurumu tarafından yetkilendirilmiş. Üyesi olduğu kuruluşlar/dernekler: Müstakil Sanayici ve İşadakmları Derneği, İstanbul Meslekte Birlik Derneği, İSMMMO, Sarıyer Erzurumlular Derneği, Sarıyerliler Derneği, Türk Diyabet Cemiyeti, Genç Diyabet Kulübü, Sarıyer Spor Kulübü üyesidir. Erzurumlular Deneğinde Yönetim Kurulu Üyesi ve Denetim Kurulu Başkanı (2000-2008), Sarıyer Spor Kulübünde Yönetim Kurulu Üyesi Asbaşkan (2007/2008) görev yaptı. 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)