Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-67

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-67
Okunma : 1.401 views Yorum Yap

KORKMAZLAR, Nazmiye(Sarıyer, 1916-2014): Demircioğlu ailesinin bir ferdi olarak Sarıyer’de doğdu ve Anadoluhisarı’na gelin gitti. 56 yaşına kadar ev işleri ile birlikte balıkçılık gibi işlerde çalıştı. 1972 yılında Anadoluhisar Muhtarlığına adaylığını koydu ve kazandı. Bu tarihten sonra ölene kadar hiç seçim kaybetmedi. 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde ve 93 yaşın içinde sekizinci kez muhtar seçildi. Muhtarlığı süresince üniversite okuyan fakir öğrencilere yardımı prensip edindi. Çöp konteynerlerinden topladığı geri dönüşüme uygun karton ve kağıtları toplayıp değerlendirerek, bu işten gelen paraları burs için kullandı. Yaşlılık nedeni ile olagelen hastalıklarına aldırmadan görevine devam etti. Sağlığında heykeli yapılarak Anadoluhisarı’na dikilen ilk muhtardır. 

KORU MAHALLESİ: Merkez Sarıyer’de Orta Çeşme caddesinin sağ üst kısmında, Yenimahalle Caddesinin de sol üst kısmında yer alan bir yerleşim bölgesidir. Yerleşik halkı 93 göçmenlerinden oluşuyordu. Zamanla değişikliğe uğradı, gecekondulaşma ile büyüdükçe büyüdü.

KORU MANDRA SOKAK: Merkez Sarıyer’de bir sokaktır. Orta Çeşme üzerinde bulunan Çukurçeşme’nin sağından başlar ve Yeni Sarıyer Merkez Camii arkasınan Hamam Sokakta son bulur. Bu sokağın karşısında eskiden Mandra vardı, bu mandraya izafeten sokağa “Koru Mandra Sokağı” adı verildiği düşünülmektedir.

KORUGANLAR: Kilyos Köyü sınırları içinde bulunan koruganlar (Korgan) II. Dünya Savaşı sırasında savunma amaçlı yapılmıştır. Uzun bir zamandan beri kullanılmıyorlar.

KORYÜREK, Cüneyt (1931-2008): Boyacıköylüdür. Liseyi TED Ankara Kolejinde, üniversiteyi Fresno State College, Kaliforniya’da tamamladı. Gazetecilik, Halkla İlişkiler, Yakın Çağlar tarihi okudu. Askerliği döneminde tercüman olarak görev yaptı. İş hayatına muhabir ve basın danışmanı (1960 Roma Olimpiyatları ve 1960 ABD seçimlerini) olarak başladı. Ankara’da Türkish Daily News’de yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1962’de Ankara’da Delta Ajansını kurdu v e sahibi olarak yönetti. Reklam ve Halkla İlişkiler üzerinde faaliyet gösteren Delta Ajansı 1973’de İstanbul’a taşıdı.A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Yüksek Gazetecilik Okulunda Reklamcılık; A.Ü. İktisat Fakültesi Yüksek Gazetecilik Okulunda Halkla İlişkiler ve İstanbul Marmara Üniversitesi Yüksek Gazetecilik Okulunda Gazetecilik dersi verdi. Halkla İlişkiler Derneğinin kurucuları arasında yer aldı. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’ın Basın Müşavirliğini yaptı. “Avrasya Kıtalararası Maratonu” Yarış ve Organizasyon Direktörlüğü yaptı. Yedi olimpiyatı gazeteci olarak izledi. TRT de programlar yaptı. “Lider ve Liderlik” ve “Harf İnkılabı” adıyla iki eseri yayımlandı. ABD iken okulun atletizm takımında yarıştı, okul takımının menajerliğini yaptı ve antrenör kurslarına katıldı. Yetiştirdiği atletler Türkiye ve Balkan rekorları kırdılar, Avrupa derecelerine yakın dereceler yaptılar. AIPS kartına sahip oldu. Cumhuriyet, Hürriyet, Yeni Yüzyıl, Radikal ve Sabah gazetelerinde atletizm ve genel konularda yazılar yazdı. Amerikan Atletizm Yazarları Derneği, Uluslararası Olimpiyat Tarihçiler Birliği ve Atletizm İstatistikçileri Birliği üyesiydi. Türkiye Atletizm Federasyonunda çeşitli dönemlerde Genel Sekreter, Asbaşkan ve Başkan olarak görev yaptı.

KOSTANTİNOS (AYİOS) ELENİ (AYİA) KİLİSESİ: Tarabya’daki Kostantinos (Ayios) Elyeni (Ayia) Kilisesi Rum Ortodoks mezarlığı içindedir. 1875’de Banker Zarifi tarafından yaptırıldı. Kilise önceleri İoar-nnes Prodoomas’a ithaf edilmiş iken 1868’de Yeorgios Zarifidis’in katkıları ile Ayia Paraskevi’ye izafeten yeniden yaptırıldı.

KOSTARİKA (TURGUTLU), Ahmet (İst. 1927-1994): Çayırbaşılıdır ve esas ismi Ahmet Turgut’tur. “Kostarika” lakabı zamanla gerçek soyadının yerini aldı ve devamlı bu isimle anıldı. Türk Sinemasında en çok filmde rol alanlardan biridir. Bakkal, manav, kasap, polis ve pek çok kez kötü adam rolü olmak üzere az veya çok süreli pek çok filmde rol aldı. İlk rol aldığı film 1961’de çevrilen “Tatlı Bela” filmidir. Bu filmle birlikte tam 116 filmde oynadı.

KOYUNCU, Turgay (Kars, 1982): Sarıyer altyapısından yetişti. Yaş gruplarında oynadıktan sonra profesyonel takıma alındı ve 8 sezon (1999-2007)  profesyonel takım kadrosunda kaldı. Bu süre içinde 106 lig, 5 kupa olmak üzere 111 resmi ve 55 özel maçla birlikte toplam olarak 166 maçta oynadı. Lig maçlarında 3 ve özel maçlarda 2 olmak üzere takımına 5 gol kazandırdı. 2007 Ağustos ayında Malatyaspor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı. 

KÖKLÜ, Zeynep (         ): Sarıyer Belediye Spor Kulübü karate takım sporcusu olup; 2004’de Türkiye Kulüplerarası Şampiyonada birincilik kazandı.

KÖKSALAN, Niyazi (İst. 1913-1980): Demir ticareti ile uğraştı. Sarıyer Spor Klübü’nde iki dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

KÖMÜRCÜ BEND (TOPUZ BENDİ): Belgrad Ormanı içindedir. Padişah II. Osman’ın fermanı ile 1620 yılında inşa edilmiştir. Belgrad Deresi üzerinde yer alan bu bent 10 m yükseklikte olup, 70.000 m³ hazne kapasitesine sahiptir. Kömürcü bent aynı zamanda alabalık balık üretimi içinde kullanılmaktadır. Pikniğe gelenler bu bentte balık avlayabilmektedir.

KÖSE, Dr. İrem (Üsküdar. 1985): Sarıyerlidir. İlk orta ve lise öğrenimini tamamladıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden mezun oldu. Yüksek Lisansını İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anabilim Dalında; Doktorasını İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Anrabilim Dalında yaptı. Stajları dışında İstanbsul Kemerburgaz Üniversitesi ARGE Uzman Yardoımcısı olarak çalıştı. Halen Sarıyer Beledilyesi Çevre Kormu ve Kontrol Müdürlüğü. Su Ürünleri Birimi Ssorumlusu olarak görev yapmaktadır. Çeşitli mesleki dergilerde makaleleri yayınlandı.  Kongre, Sempozyum ve mesleki çalıştaylarda bildiriler sundu. Yüksek Lisans Tezini “Bitkisel Yağ İçeren Diyetlerin Gökkuşağı Alabalığının Büyümesine ve Yağ Asidi Kompozisyonuna Etkisi” (2011) ve “Bitkisel Yağ İçeren Diyetlerle (Oncorhynchus mykiss) Yağ Asidi Metabolizması” doktora tezidir. 

KÖSEOĞLU, İsmet (Çayeli, 1949): Sarıyerlidir. Taksi işletmeciliği, Fırıncılık, inşaatçılık ve kuyumculuk gibi değişik işleri açtı ve çalıştı. Anavatan partisi İlçe teşkilatında uzun süre görev aldı. Uzun zamandan beri Sarıyer yeni Merkez Camii Yönetim Turulu üyesi olarak görev yapıyor. Sarıyer Spor Kulübü, Rizespor, Sarıyer Yeni Merkez Camii, Sarıyer Ali Kethüda Camii Dernekleri üyesidir.

KÖSEOĞLU, Tuncay (Rize, 1969): Diyarbakırspor’dan transfer edildi. Sarıyer’de üç sezon (1996-1999) tescilli kaldı. Bu süre içinde 74 lig, 5 kupa maçı olmak üzere 79 resmi ve 34 özel maçla birlikte toplam olarak 113 maçta oynadı. Lig maçlarında 16 ve özel maçlarda 16 olmak üzere takımı hesabına 32 gol kaydetti. 1999 yılında tekrar Diyarbakırspor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

KÖYBAŞI MEVKİİ: Kısırkaya köyüne girişte yolun ikiye ayrıldığı mevki Köybaşı Mevkiidir.

KÖYBAŞI TABYASI: Tarabya ile Yeniköy arasında 18.yy. sonunda 19.yy. başlarında inşa edildiği 1819’de yayınlanan Bocage’nin kitabında belirtilmiştir. Tabyada 6 adet top mazgalı, bir ambar ve kışlak binası ile iki kulesi bulunan küçük bir savunma tabyası tespiti var.

KÖYİÇİ ÇEŞMESİ: Bahçeköy’de Pazar kurulan mahaldeki bu basit çeşmenin mimari bir özelliği yoktur. Kitabesinde “Kağızmanlı Ebubekir Kara hayrına 2001” yazısı vardır.

KUBİLAY AYTAÇ PARKI: Kilyos Mahallesinde olup, 285,00 m²’lik bir alanı kapsamakta olup, 130,00 m²’lik yeşil alanı, 85,00 m²’lik çocuk oyun alanı ve 25 m²’lik spor alanı bulunmaktadır.

KUDRET BEY KÖŞKÜ: Sarıyer’de ve Sırrı Bey sokakta olan bu mükemmel köşke Pembe Köşk’te denilmektedir. Bu bina 2008’de yıkılarak ortadan kalktı.

KUDU, Ali (……): Üç dönem Yenimahalle muhtarı olarak görev yaptı. Yoksulları Koruma Derneği yönetiminde bulundu.

KUKUL, Süleyman(Rize. 1926-    ): Maden Mahallesinde ikamet etmektedir. Siyasete CHP saflarında başladı ve 1973-1977 döneminde İstanbul İl Genel Meclisi Üyesi olarak görev yaptı.

KULA, Mert (Çatalca, 1995): Kasımpaşa’dan kiralandı (2016/2017) bir sezon oynadıktan sonra Sarıyer’den ayrıldı ise de 2018/2019 sezonunda Menemen Belediye Spordan savunma adamı olarak tekrar kiralandı. İki sezon Sarıyer’de oynadı ve bu süre içinde 41 lig, 2 Türkiye Kupası ve 2 özel olmak üzere toplam olarak 45 maçta Sarıyer forması giydi ve lig maçlarında takımına bir gol kazandırdı. U19 milli takımında 1 kez yer aldı. İstanbul Gençlerbirliği, Kasımpaşa, Sarıyer ve Menemenspor’da oynadı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)