ULUGERGERLİ, Gökten ( …. ): Gazeteci-yazar-şair’dir. İlköğretimini Şanlıurfa’da bitirdi ve İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinden mezun oldu. Çalışma hayatına Denizcilik Bankası Türk Anonim Ortaklığında Müfettiş olarak başladı. Teftiş Kurul Başkanlığı, Başkan Yardımcılığı, Etüt Plan ve Organizasyon, Eğitim, Haberleşme ve benzeri bölümlerde üst düzeyde yönetici olarak görev yaptı. Denizcilik Bankasının Ziraat Bankası ile birleşmesi üzerine Marmaris Şubesinden bankacılık hayatını noktaladı. Pek çok vakıf ve dernekte başkan ve başkan yardımcılığı gibi görevler üstlendi. Pek çok kurumca düzenlenen kurs, seminer ve diğer organizasyonlara katıldı. Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir diplomasına sahip olan Ulugergerli, hızlandırılmış Siyaset Akademisi bölümünü de bitirmiştir. Emekliliğini takiben bir süre siyasetle ilgilenmiş olup Sarı basın kartı sahibidir.
ULUKÖY : (Bkz: Emirgan):
ULUOCAK, Prof. Dr . Nihat (Sivas, 1928): İlkokulu Suşehri, ortaokulu Bolu ve Liseyi İstanbul Haydapaşa Lisesinde tamamladı ve girdiği İ,Ü. Orman Fakültesinden 1953 yılında Orman Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Orman Teşkilatında bir süre çalıştıktan sonra açılan sınavı kazanarak Ormancılık Coğrafyası ve Yakınşark Ormancılığı Enstitüsü ve Kürsüsünde asistan olarak atandı. 1961’de “Sarıyar Barajı Rezervuarının Dolmasını Önlemek İçin Kirmir Havzasında Mera Amenajmanı ile ilgili Araştırmalar” tezi ile “Ormancılık Bilimleri Doktoru” unvanını aldı. 1971’de İ.Ü. Orman Fakültesinde açılan sınavı kazandı ve aynı Anabilim Dalına Dr. Asistan olarak atandı. 1974’de Kırklareli Yöresi Orman İçi Mera Vejetasyonunun Nitelikleri ve Bazı Kantitatif Özellikleri” adı altında hazırladığı tezi ile “Doçentlik Unvanı” nı kazandı. 1982’de “Toprak Koruması ve Niteliği Bakımından Türkiye’nin Önemli Doğal Mera Bitkileri “Buğdaygiller” adlı tezi ile Profesörlüğe yükseltildi. İ.Ü. Or. Fakültesi Havza Amenajmanı Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütürken 1995’de emekli oldu. Ders kitabı ve pek çok bilimsel yayını var.
ULUSAVAŞ, Şenol (Eskişehir, 1962): Fenerbahçe’den transfer edildi ve üç sezon (1992-1995) tescilli kaldı. Bu süre içinde 17 lig, 1 kupa ve 2 turnuva maçı olmak üzere 20 resmi ve ayrıca 22 özel maçla birlikte 42 kez Sarıyer formasını giydi. Lig maçlarında 2 ve özel maçlarda 10 olmak üzere takımına 12 gol kazandırdı. Ad. Demirspor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.
ULUSOY, Haluk (Trabzon, 1958):Yeniköylüdür. Ulusoy Holding ve Yönetim Kurulu Üyeliği ve Ulusoy Turizm A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanıdır. Spor yöneticiliğine çok genç yaştabaşladı. İşleri ile birlikte spor yöneticiliğini de devam ettirdi. Yeniköy Spor Kulübü Başkanlığı, Yeşilköy Spor Kulübü Başkanlığı (1976), Mersin İdman Yurdu Başkanlığı (1983-1987), Mersin Polis Gücü kurucusu ve Başkanı (İki Dönem), Kuşadası Spor Kulübü Başkanı, Söke Spor Kulübü Başkanı, Karşıyaka Spor Kulübü Asbaşkanı, Denizlispor Kulübü Asbaşkanı olarak görev yaptı. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığından önce sekiz dönem Yönetim Kurulu Üyeliği, Asbaşkanlık, İcra Kurulu Başkanlığı, Milli Takımlar Kurulu Başkanlığı, Yurtdışı Teşkilatlandırma Kurulu Başkanlığı, Yurtiçi Teşkilatlandırma Kurulu Başkanlığı, Tesisler Kurulu Başkanlığı, Türkiye Futbol Vakfı Başkanlığı yaptı. 7,5 yıl Futbol Federasyonunda Başkanlık yaptıktan sonra 2004’de başkanlıktan ayrıldı. Bir süre sonra yapılan seçimde tekrar Federasyon Başkanlığına seçildi. 2008’de Başkanlık görevini Hasan Doğan’a devretti.
UNAN, Altay (İst. 1961): Sarıyer altyapısından yetişti. Yaş gruplarında oynadıktan sonra profesyonel kadroya alındı. Profesyonel kadroda kaldığı 9 sezon (1978-1987) içinde 101 lig, 13 kupa, 9 Ümit, 8 turnuva ve 74 amatör lig maçı olmak üzere 205 resmi ve ayrıca 60 özel maçla birlikte 265 maçta forma giydi. Amatör lig maçlarında 21, Ümit maçlarında 1 ve özel maçlarda 6 olmak üzere takımına 28 gol kazandırdı. Eyüpspor kulübüne transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı. Spor Akademisi mezunu olup, teknik direktör lisansına sahiptir. Özel bir Okulda Beden Eğitimi Öğretmeni ve Sarıyer Spor Kulübü altyapısında antrenör olarak görev yapmaktadır.
UNGAN, Oktay (İst. 1939): Fenerbahçe’den transfer edildi ve aralıklı olarak (1956-1957 ve 1959-1966) 8 sezon Sarıyer’de oynadı. Bu süre içinde 147 lig, 15 kupa ve 2 turnuva maçı olmak üzere 154 resmi ve ayrıca 28 özel maçla birlikte toplam olarak 192 maçta oynadı. Lig maçlarında takımına 2 gol kazandırdı. Kocaelispor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.
UNKAN, Emin (İst. 1925…?..): Üniversiteden Yüksek Kimya Mühendisi olarak mezun oldu. Eczacı olarak iş hayata atıldı. Davutpaşa Spor Kulübü ile Sarıyer Spor kulübü üyesiydi. Sarıyer S.K. de bir dönem (1957-1958) Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı.
URAL, Cevdet(Çaykara, 1929): Ticaret lisesini bitirdikten sonra nakliyatçılık alanında iş hayatına atıldı. Uluslararası Nakliyatçılar Derneği Üyesi Kurucu üyesi olup, Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.
URAN, M. İsmet(1949-1992): Üniversite öğrenimini tamamlayarak Yüksek Mühendis olarak iş hayatına atıldı. Müteahhitlik ve Turizm alanında yatırım yapan Uran Holding’i kurdu. Sarıyer Spor Kulübü’nde 3 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.
URAS,Prof. Dr. Güngör (Düzce; 1933-2018): Yeniköy/Sarıyer’de ikamet eden iktisat ve ekonomi profesörüdür. İlkokulu Anadolu’nun değişik şehirlerinde okudu. Ankara Kolejini ve Mülkiyeyi bitirdi. Devlet Planlama Teşkilatında 1962-l974 yıllarında uzman olarak çalıştı. Kuruluşundan sonra TÜSİAD’ın ilk genel sekreteri olarak yayın ve araştırma faaliyetini başlattı.1980-2001 yılları arasında Aksigorta Yönetim Kurulu Başkanı olarak Sabancı Grubunda çalıştı. Siyasal Bilgiler Fakültesinde başladığı doktorasını İ.Ü İktisat Fakültesinde tamamladı. Doçentlik sınavını Boğaziçi Üniversitesi’nde verdi. Marmara Üniversitesi’nde Profesör oldu. Köşe yazılarına l968 yılında Türkiye İktisat Gazetesinde başladı. Ekonomi Gazetesi Rapor’da günlük, Güneş Gazetesinde de ekonomi yazdı. l982 yılından 2018 yılına kadar Dünya Gazetesinde köşe yazılarını Tevfik Güngör ismi ile yazdı. Sabah Gazetesinde Ali Rıza Kardüz adı ile başlattığı günlük köşe yazılarını gerçek adı olan Güngör Uras olarak Milliyet de devam ettirdi. Daha önce TRT 2 de Olayların içinden adı ile yaptığı ekonomi söyleşilerini bilahare CNN Türk de Akıl Defterinde devam ettirdi. Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü sahibidir.
URGANCIOĞLU, Prof. Dr. İrfan (İst. 1924-1999): İ.Ü. Tıp Fakültesinden 1948’de mezun oldu. ABD çeşitli üniversite hastanelerinde çalıştı, eğitim aldı (1950-1955). İ.Ü. Tıp Fakültesi Tedavi Kliniğinde asistan oldu (1955), İç hastalıkları uzmanı oldu (1956). İ.Ü. Tıp Fakültesi Tedavi Kliniğinde Doçent unvanını aldı (1961) ve aynı klinikte Profesör oldu (1968). Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Enstitüsü Başkanı (1971-1993), aynı fakültede Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı (1982-1993) Başkanı oldu. Yayınlanmış kitapları ve pek çok ilmi makalesi vardır.
URUNÇ, Dr. Cüneyt(İst. 1926-2013): İstanbul Tıp Fakültesini bitirdi. Bir süre serbest olarak çalıştıktan sonra Almanya’ya giderek ihtisas yaptı ve orada kaldı. Sarıyer Spor Kulübünde (1946-1948) futbol oynadı. Bilahare üyesi olduğu Sarıyer Spor Kulübünde 2 dönem (1962/63 ve 1963/64) yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Sarıyer Spor Kulübünün ilk büyük şampiyonluğu olan Profesyonel İstanbul Mahalli I. Lig Şampiyonluğunu kazanan yönetim kurulunda bulundu.
USER, Erol(İst. 1960): İ.Ü. İktisat Fakültesi İşletme ve Maliye bölümünden mezun oldu. TOSTOV Vakfı ve Genç Müteşebbisler Derneği Kurucu Üyesidir. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptıktan sonra Fenerbahçe Spor Kulübü’nde de yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı.
USKUMRUKÖY: İlçenin deniz sahili olmayan köylerindendir. Bahçeköy Zekeriyaköy, Gümüşdere, Kilyos, Demirciköy ve Bahçeköy’den sınır alır. Köyün ismi ile ilgili iki efsaneye göre; Bir ermiş kişi atı ile giderken tökezlenip düşmüş. Yardıma gelenlere burası neresidir diye sormuş “Kumru” cevabını alınca “O halde köyün adı Uskumruköy olsun” demiş. Bir diğer söylenceye göre köyün ismi “Us” tan ileri gelmektedir. “Us” akıl olduğuna göre akıllı insanların köyü anlamına Uskumruköy denilmiş. 1992 nüfus sayımına göre köyün nüfusu 1.412’dir.
USKUMRUKÖY CAMİİ: Uskumruköy camii Osmanlılar döneminde ve 17.yy.da yapıldığı söylenmektedir. Camiin bazı kısımları tarihi özellikleri ortaya koyarken minarede yapılan onarımlar sırasında tarihi doku bozulmuştur.
USKUMRUKÖY HAMAMI: Uskumruköy camiinin arka tarafında Bizans döneminden kalma hamamın sadece kalıntıları bulunmaktadır.
USKUMRUKÖY İLKÖĞRETİM OKULU: Okul 1960’da tek dershaneli olarak açıldı ve 1961’de eğitime başladı. İlkokul öğrencileri beşinci sınıftan sonra Kilyos İlköğretim okuluna gitmektedirler.
USKUMRUKÖY KUMULU: Uskumruköy kumulu (Kum çölü) Gümüşdere yolu üzerinde idi. Birkaç bin dönümü kapsayan bu büyük kumluk alan çok uzun yıllar Türk filmcilerinin doğal platosu olarak kullanıldı. Alanın imara açılması üzerine Arıköy isimli çok büyük bir yerleşim bölgesi meydana geldi.
USKUMRUKÖY MEZARLIĞI: Uskumruköy’ün Şehitlik mezarlığı dışında bir mezarlığı daha var. Gömü yapılmayan mezarlık eski bir mezarlık olup, köy muhtarlığınca etrafı çevrilerek koruma altına alınmıştır.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)