Son Dakika Haberler

2.SANAT BULUŞMASINDA SANATÇILAR İŞÇİ ÖLÜMLERİNİ SANATLARIYLA PROTESTO ETTİ!

2.SANAT BULUŞMASINDA SANATÇILAR İŞÇİ ÖLÜMLERİNİ SANATLARIYLA PROTESTO ETTİ!
Okunma : 1.029 views Yorum Yap

erdal bayrakogluSanat Meclisi tarafından 01-02 Kasım 2014 tarihlerinde Büyük Gazi Parkı’nda düzenlenen 2. Sanat Buluşmasında “Sanat” halkla buluştu. 2.Sanat Buluşmasının bu yılkı teması; Türkiye’nin kanayan yarası İŞÇİ ÖLÜMLERİ. Sinemacılar, tiyatrocular, müzisyenler, şairler, edebiyatçılar, ressamlar, dansçılar, heykeltıraşlar, fotoğrafçılar; kısacası ülkenin tüm sanat disiplinlerden aydın ve sanatçılar üst üste gelen işçi ölümlerini protesto etmek için 2.Sanat Festivalinde buluştu.

 

1.Gün Etkinlikleri (01 Kasım 2014 Cumartesi)

Tüm ziyaretçiler, Büyük Gazi Parkı boyunca her yerde “İşçi Ölümleri” temalı fotoğraf sergisini, karikatür, heykel ve resimleri gezdiler, İnşaat işçilerini temsilen “inşaat alanı” olarak dizayn edilen Müzik çadırında Fuat Saka’nın açılışını yaptığı konser Cihan Çelik ve Ozbi’nin şarkılarıyla devam etti. Tekstil işçilerini temsilen hazırlanan Tiyatro alanında ise Mehmet Esatoğlu, İdil Halk Tiyatrosu ve Ortadirek Tiyatrosu’nun 2.Sanat Buluşması için yazdıkları oyunlar sahnelendi. Mevsimlik İşçiler ziyaretçilere dans meydanında İdil Halk Oyunlarının özel koreografileriyle seslendiler. Festival, Set İşçileri alanında yönetmen Ezel Akay, Barış Pirhasan, Reis Çelik ve genç sinemacı Sinan Demirtaş’ın söyleşileriyle ilk gününü tamamladı.

 

2.Gün Etkinlikleri (02 Kasım 2014)

Kömürden Maden İşçisi Heykeli Yakıldı;

Festivalin son günde sanatçıların; oyun, dans, şiir, film, karikatür ve fotoğraf etkinlikleri ayrı ayrı kendi sahnelerinde tüm gün devam etti. Yönetmen Hüseyin Karabey, genç sinemacı ve katılımcılarla sinema çadırında söyleşi yaptı . Heykeltıraşlar Soma’dan sonra ardı ardına gelen madenci ölümlerini protesto etmek için canlı performans sergilediler. Heykeltıraş Zafer Sarı ve Ayla Turan’ın özel metalden tasarladıkları madenci heykeline kömür tozu, talaş ve un karışımı sıvanarak ana meydanda ateşe verildi. Madenci ölümlerini protesto etmek ve işçi ölümlerine karşı dur demek için tasarlanan madenci heykeli halk tarafından da büyük ilgi gördü. Festivalin son günü parkta kurulan ana sahnede saat 17:00 itibariyle başlayan konserde; Tiyatro Simurg ve Ortadirek Tiyatro oyuncularının işçi ölümleri temalı özel oyunları sahnelendi. Hazerfem Kafkas grubunun dans gösterisinden sonra konser başladı. Konser’de;  Hüseyin Turan, Efkan Şeşen, Özlem Taner, Mikail Değirmenci, Erdal Bayrakoğlu, Ayla Yılmaz, Grup Abdal, Mazlum Çimen ve Grup Yorum sahne aldı. Madenciden şarkılarıyla konsere başlayan Grup Yorum tüm sanatçılar ve halkla birlikte Çav Bella’yı söyledikten sonra festival sona erdi.

 

Konser boyunca ana sahnenin arkasında graffiti sanatçıları işçi ölümleri temalı graffiti yaptılar. Çocukların sanatla büyümeleri için bir yıl önce kurulan “Umudun Orkestrası” da dinleyicilere konser vererek sürpriz yaptı. Orhan Şanlıer ve genç müzisyenlerin müzik hocalığı yaptığı “Umudun Orkestrası” hem müzik alanında hem de ana sahnede verdikleri konser büyük beğeni topladı.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)