Son Dakika Haberler

DİDEM ENGİN'DEN BAKAN NABİ AVCI'YA ÇOK EŞLİ NASREDDİN HOCA SORUSU!

DİDEM ENGİN'DEN BAKAN NABİ AVCI'YA ÇOK EŞLİ NASREDDİN HOCA SORUSU!
Okunma : 1.254 views Yorum Yap

Didemengin-21
Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI’ya yönelik soru önergesi yoluyla konuyu gündeme getiren Didem ENGİN, en önemli zenginliğimiz olan genç nüfusumuza iyi ve kaliteli bir eğitim imkânı sunulamamasının ülkemizdeki temel sorunlardan biri olduğunu belirterek, öğrencilere sunulan bazı materyallerin içeriğinin yanlış veya çağ dışı nitelikte olmasının da bu eksikliği derinleştirdiğini belirtti.
İstanbul’da çeşitli okullarda görevli öğretmenler tarafından tavsiye edilen okuma listeleri arasında yer alan, Oscar Brenifier ve İsabelle Millon imzalı “Nasreddin Hoca ile Düşünmeyi Öğrenmek” kitabındaki “Seçme ve Fark Etme” bölümünde yer alan “İki Eş” başlıklı öykünün velilerce tepkiyle karşılandığını belirten Didem ENGİN, Milli Eğitim Bakanı’na bahsi geçen kitaptan bugüne kadar kaç adet basıldığını ve hangi okullara toplam kaç adet satıldığını sordu.
ÇOK EŞLİ NASREDDİN HOCA!
İlgili öyküde Nasreddin Hoca, Leyla ve onun teyzesinin kızı Ceren isimli iki eşi olan biri olarak betimlenmekte, Leyla ve Ceren de kimi daha çok sevdiğini öğrenmeye çalışmak için Nasrettin Hoca’yı sıkıştıran ve bu sebeple sürekli birbirleriyle tartışan kadınlar olarak anlatılmaktadır. Kitapta öyküye ilişkin sorularda ise “Nasreddin Hoca iyi bir koca mıdır?”, “Nasreddin Hoca’nın verdiği cevap iki kadını da mutlu eder mi?”, “Nasreddin Hoca neyi ölçüt alarak iki eşi arasında seçim yapmaktadır?” gibi çocuklarda kafa karışıklığı yaratabilecek sorular yer almaktadır.
Hazır cevaplığı ve nüktedan kişiliği ile önemli bir tarihi ve kültürel figür olan Nasreddin Hoca’nın “iki teyze kızı ile evli bir adam” portresi ile çocuklara sunulması ve bu iki eş arasında nasıl tercihte bulunduğunun anlatılmasının günümüz gerçekleri ile bağdaşır bir tutum olmadığını belirten Didem ENGİN, “Kitabın arka kapağında çocuklara Nasreddin Hoca fıkraları üzerine biraz daha düşünerek alt metinlerini okuma becerisi kazandırmanın ve derinlerde yatan felsefi kavramlarla tanıştırmanın amaçlandığı yazılı. Fakat gerçekte çok eşliliği gencecik zihinlerin bilinçaltına sinsice yerleştirme ve sevimli gösterme çabasını yansıtmaktadır. Bu durum Medeni Kanun’a açıkça aykırılığı ifade ettiği gibi, çağdaş Türkiye’nin aile yapısına ve toplumsal değerlerine de aykırıdır. Gelişmiş ülkeler okul öncesi eğitimden başlayarak yaratıcı beyinler yetiştirmeye çalışırken, ülkemizde böyle bir kitabın okullarımızda tavsiye edilmesi, geleceğimizin umudu olan çocuklarımıza nasıl çağ dışı bir eğitim sunulduğunun ve geleceğimizi nasıl kaybetmekte olduğumuzun tipik bir göstergesidir” dedi.
Yayıncısı tarafından “her yaş” grubuna hitap ettiği iddia edilen kitabın çeşitli okullarda 2. sınıftan 8. sınıfa dek tavsiye edilen okuma listeleri içerisinde yer aldığının velilerce dile getirildiğini belirten Didem ENGİN, Bakanlığın bu durumdan haberdar olup olmadığını sorarak, “kısa öykü kitapları, küçük yaş gruplarına okuma alışkanlığı kazandırmak ve okumayı sevdirmek için gerekli materyallerdir. Ancak çocukların okuma becerilerini geliştirmeleri sırasında kadın-erkek eşitliği, toplumsal cinsiyet eğitimi gibi konularda da pozitif yönde bilinç kazanmaları önemlidir. Bu sebeple bu yaş gruplarına yönelik basılan bu ve benzeri kitaplar Bakanlığınız tarafından herhangi bir ön denetimden geçirilmemekte midir?” sorusunu yöneltti.
Milli Eğitim Bakanı’na 2006/17 Sayılı Başbakanlık Genelgesi başta olmak üzere, Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ulusal Eylem Planı gibi yasal belgeleri de hatırlatan Didem ENGİN, Hükümet’e “Tek başınıza iktidar olduğunuz süre içerisinde yayımlanan ilgili Başbakanlık Genelgeleri ve Ulusal Eylem Planları’nda vaat edildiği üzere eğitim materyallerinde yer alan cinsiyetçi öğeler bugüne dek neden ayıklanmamıştır? İktidarınız bu konuda neden yeterince istekli bir tutum sergilememektedir?” sorularını da yöneltti.
Ayrıca “Bahsi geçen kitap bugüne dek Bakanlığınız tarafından herhangi bir inceleme ve denetime tabi tutulmuş mudur? Bu kitabın eğitimcilerce tavsiye edilmesi ve öğrencilerce okunmasını önlemek için şimdiye dek Bakanlığınız nezdinde herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur? Bu kitaba ilişkin Bakanlığınıza gelen herhangi bir şikâyet mevcut mudur?” sorularını yönelten Didem ENGİN, ilgili kitabın toplatılması için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından nasıl bir girişimde bulunulacağının da takipçisi olacağını belirtti.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)