Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-107

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-107
Okunma : Yorum Yap

TOPSER TUĞLA FABRİKASI: Çayırbaşı’nda bulunan büyük sanayi kuruluşlarından biriydi. Eskiden Çayırbaşı’nda bulunan onbir adet tuğla ocağı yıktırılarak 1955’de yerine yüzlerce işçi çalışan modern Topser Tuğla Fabrikası kuruldu. Bir süre faaliyetine devam eden Topser Tuğla Fabrikası bilahare Ekmekçioğlu Tuğla Fabrikası olarak faaliyet gösterdikten sonra faaliyetine son verildi.

TOPUZLU BEND (MAHMUD I BENDİ): Sultan I. Mahmut (1696-1754) döneminde yapıldığı (1732) için Mahmut I. Bendi de denilmektedir. Ayrıca Bu bende Eski Bend, Bahçeköy Bendi de deniliyor. Halk arasında ise Viran Bend olarak da anılmaktadır. Uzunluğu 66,30 m, yüksekliği 13,84 m’dir. Brüt su kapasitesi 160.000 m³’tür.

TORAMAN, S. Başar: Sarıyerlidir. Siyasete Demokratik Sol Partide başladı ve 1994/1999 ile 1999-2004 dönemi yerel seçimlerinde iki kez Sarıyer Belediye Meclis üyesi olarak seçildi.

TORLAK DEDE MESCİDİ: Rumelihisarı’nda Ali Dede tarafından yaptırılan Torlak Dede Mescidi yıkılıp kayboldu.

TORLAK; İlyas (Poyrazköy/Beykoz, 1959): Balıkçı reisi ve kooperatifçi.Sarıyer’e 1960’da geldi ailesi. İlk ve Ortaokulu Sarıyer’de okudu. Sarıyer lisesini ikinci sınıftan terk ederek baba mesleği olan balıkçılığa başladı. Çocuk yaşta başladığı mesleği Reis olarak tamamladı ve emekli oldu. İstanbul Balık Üreticiler Su Ürünleri Kooperatifi üyesi olup 2006 yılında kooperatifte yöneticiliğe başladı. 4 dönemden beri bu kooperatifin başkanlığını yapmakta ve balık üreticileri her türlü, kurum ve kuruluş önünde temsil etmektedir.

TORLAK SOKAK: Rumelihisar Mahallesi sokaklarından biridir. Mahallenin hatırı sayılır insanlarından biri olduğu için, isminin unutulmaması amacı ile bir sokağa “Torlak Sokak” adı verilmiştir.

TORUN, Ahmet (Görele, 1958): Öğrenimini tamamladıktan sonra eğitim alanında görev aldı ve öğretim görevlisi olarak hizmet verirken AKP’de siyaset yapmaya başladı ve 2004/2009 döneminde Sarıyer Belediye Meclisi üyesi olarak görev yaptı.

TORUN, Metin(Erzincan, 1947): İlköğrenimini tamamladıktan sonra ticaret hayatına atıldı. Sarıyer, Yeniköy ve Maden Spor kulüplerinde yönetim kurullarında bulundu. Sarıyer Spor Kulübü’nde 2 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

TORUN, Şeref (Kemah, 1930-2003): Sarıyer’de uzun yıllar ticaretle uğraştı. 1963-1974 yılları arasında Sarıyer Mahalle muhtarlığı, ayrıca 6. Ve 7. Dönem İl Genel Meclisi olarak görev yaptı. Üyesi olduğu Sarıyer Spor Kulübünde 6 dönem yönetim kurulu ve Divan Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında üye olarak bulundu. 

TRAFİK AYNASI: Tarabya burnu, Yani Tarabya Büyük Oteli önü çok virajlı olduğu için vasıtalardın bir birine çarpmaması için virajın denize doğru çıkan en uç noktasına konulan büyük bir trafik aynası idi zamanla kaldırıldı.

TRPKOVİÇ, Stavro (RULİ) (İst. 1943): İstanbul Boğaziçi Kulübünden transfer edildi ve Sarıyer S.K. de üç sezon (1964-1967) tescilli kaldı ve bu süre içinde 70 lig, 21 kupa olmak üzere 91 resmi ve ayrıca 11 özel maçla birlikte toplam olarak 102 müsabaka oynadı. Lig maçlarında 23 ve kupa maçlarında 11 olmak üzere resmi maçlarda 34 ve özel maçlarda attığı 8 golle birlikte toplam olarak takımına 42 gol kazandırdı. Takım kaptanı olarak görev yaptı ve Feriköy’e transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

TUFAN, Engin (Karamurat, 1966): Tekirdağspor’dan kaleci olarak transfer edildi ve yedi sezon (1992-1999) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 121 lig, 6 kupa, 2 turnuva maçı olmak üzere 129 resmi ve 75 özel maçla birlikte toplam olarak 204 maçta Sarıyer forması giydi. Lig maçlarında 146, kupa maçlarında 12, turnuva maçlarında 2 olmak üzere resmi maçlarda 160, özel maçlarda da 32 olmak üzere toplam olarak 192 gol yedi. Altıntepsi kulübüne transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

TULYA KURTULAN ATLI SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ: Gümüşdere Köyünde bulunan bu dernek faaliyetleri arasında atıcılık ve binicilik eğitimi verilmektedir.

TULYA KURTULAN BİNİCİLİK AKADEMİSİ (The Pony Clup): Gümüşdere Köyü sınırları içindeki bu kuruluş üyelerine binicilik eğitimi vermektedir.

TUNA, Mehmet (İst. 1954-2017): Lise öğrenimini takiben turizm işletmecisi olarak iş hayına atıldı. Etiler Şamdan’ın sahibi ve Memos Gece Kulübünün ortaklarındandır, Anadolu Kulübü, Büyük Kulüp, Levent Tenis Kulübü ve Sarıyer Spor Kulübü üyesidir. Sarıyer Spor Kulübünde 4 dönem (1983-1987) Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

TUNCAY ARTUN İMKB DOĞANLAR İLKÖĞRETİM OKULU: Doğanevler İlkokulu 1975’de öğretim ve eğitime başladı. 1993’de ilköğretime dönüştürüldü. Okul binası yeterli omayınca1995’de İMKB tarafından yeni bir okul yapıldı. Okulun adı da İMKB Doğanevler İlköğretim Okulu oldu. 1997’de İMKB Başkanı Tuncay Artun’un ölmesi üzerine okulun ismi Tuncay Artun İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İKMB) Doğanevler İlköğretim Okulu olarak değiştirildi.

TUNCAY ARTUN PARKI: Reşitpaşa Mahallesindedir. 1.010,05 m²’lik bir alan üzerindedir. 379,50 m²’ lik yeşil alanı, 98,23 m²’lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

TUNCEL KURTİZ PARKI. Zekeriköy Mahallesindedir, 2.800,00 m² ’lik bir alan üzerindedi. 1.500,00 m²’lik yeşil alanı, 300 m²’lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

TUNCER, Kenan (Gümüşhane, 1955): Lise tahsili yaptı. Tuncerler Maden Sanayi Ltd. Şti. d”e iş hayatına atıldı. Hürriyet Spor Kulübü’nde, Gümüşhane Doğanspor’da yönetici olarak görev yaptı. Ayrıca Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak vazife aldı.

TURAN, Ali (Sivas, 1959): İşadamı, siyasetçi. Sarıyer’de ikamet etmektedir. İlkokulu Sivas’ta okudu. İmam Hatip Lisesinden mezun oldu. Açıköğretim Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler okudu. 1983’de hizmet sektöründe göreve başladı. Siyasete Refah Partisinin kuruluşu ile birlikte başladı. 1995’de Refah partisinden milletvekili Adayı oldu. 2004’de Sarıyer’den Refah Partisi üyesi olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisine seçildi. 2007’de AKP den aday oldu. TÜSİAD kurucularından olup iki dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Sivas Sanayici ve İşadamları Grubunun 2. Başkanıdır. 2011 genel seçimlerinde Sivas’tan AKP milletvekili seçildi.

TURAN, Cemil (Rumelikavak, 1947): Sarıyer altyapısından yetişti ve profesyonel takım kadrosuna alındı. Üç sezon da (1965-1968) Sarıyer takımında 64 lig,  9 kupa ve 3 turnuva olmak üzere 76 resmi ve ayrıca 8 özel maçla birlikte toplam olarak 84 maçta Sarıyer forması giydi. Lig maçlarında 25,  kupa maçlarında 3 ve özel maçlarda 4 olmak üzeretoplam olaraktakımına 32 gol kazandırdı. 44 A Milli, 5 Ümit Milli ve 2 kez de A Genç Milli olmak üzere toplam olarak 51 defa Türk Milli takım forması giydi. Milli takımda kaptan olarak görev yaptı. İstanbulspor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı, bilahare Fenerbahçe’ye transfer etti. Fenerbahçe’de kaptan olarak futbolu bıraktı. Kursları tamamlayarak antrenörlük lisansı aldı. Fenerbahçe Kulübünde futbol sorumlusu, menejer ve alt yapı ve tesis sorumlusu gibi görevler üstlendi.

TURAN, Gençer (Uğurca, 1939): Samsun Yolspor’dan transfer edildi ve üç sezon (1965-1968) Sarıyer’de tescilli kaldı. 21 lig, 6 kupa olmak üzere 27 resmi ve 8 özel maçla birlikte toplam olarak 35 maçta oynadı. Karagümrük Kulübüne transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

TURAN, Yaşar (İst.   ?): Beykozludur. Evlenmek suretiyle Sarıyer’e geldi. İlk Evliliğini Ömer Erzurumluoğlu ile yaptı. Kocasının ölmesi üzerine yeni evlilik yaptı. İkinci kocasının da ölmesi nedeniyle tekrar evlendi ve evliliklerinin sayısı altı yediyi buldu. Kızlık soyadı “Dalyancı” dır. İlk evlilik soyladı Erzurumlugil; son evlilik soyladı ise “Turan” dır. Sarıyer’in en aktif insanlarından biri idi. Bilhassa sosyal derneklerde görev aldı ve görevini yıllarca devam ettirdi. Sarıyer Yardımsevenler Derneği ve Sarıyer Naile Sağlam Verem Savaş Derneği’nde unutulmaz hizmetler verdi. Sarıyer Naile Sağlam Verem Savaş Derneğinin ölene kadar 52 yıl Başkanlığını yaptı. Bilhassa fakir ve kimsesizlerle ilgilendiği için çok sevilir ve sayılırdı.

TURGUT AKAN İLKÖĞRETİM OKULU: Kazım Karabekir Paşa Mahallesinde 1994/1995 öğretim yılında Dağevleri İlköğretim Okulu adı ile açılan bu okulun adı 1995’de Turgut Akan İlköğretim Okulu olarak değiştirildi.

TURGUTLU, Serdar (Feriköy, 1948): Kilyos’ludur. Kurtuluş İlkokulu ve Şişli Ortaokulunu bitirdi. Askeri okulda okudu. Denizci olarak, Gölçük’te Muhriplerde, İstanbul Umuryeri Avcı botlarında, İstanbul Boğazı Komutanlığı Kısım Amirliği, Çanakkale!de Boğaz Komutanlığı Hizmet Bölük Komutalığı gibi değişik görevlerde bulundu. 1974’de Kıbrıs Barış harekâtına katılarak Gazi oldu. 1992’de kendi isteği ile Kıdemli Yüzbaşı olarak emekli oldu. Sivil hayata atıldıktan sonra Hakanlar Otomotiv şirketinde 8 yıl finans müdürlüğü yaptıktan sonra 2014’de Kumköy (Kilyos) muhtarlığına seçildi bu görevi 2019 yılına kadar devam ettüirdi.

TURLA, Mehmet G.(Sarıyer, 1929-2016): Robert Kolejden mezun oldu. Askerlik görevini Kore Türk Tugay’ın yaptı. Koç Holding’de uzun yıllar üst düzeyde yönetici olarak çalıştı. Sarıyer Spor Kulübünde 1 dönem başkan, 4 dönem yönetici olarak görev yaptı. Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurulu Üyesidir.

TÜFEKÇİ, Şemsi (Sarıyer, 1942): Sarıyerli. Rize kökenli bir ailenin üçüncü çocuğu olarak Sarıyer’de doğdu. Sarıyer Pertevniyal İlkokulu ve Sarıyer ortaokulunda okudu. Zincirlikuyu Yapı Sanat Enstitüsünden mezun oldu. Sarıyer Halk Eğitim Merkezinde bir süre tiyatro çalışmalarında bulundu ve bu işini bir süre askerliğini takiben devam ettirdikten sonra iş hayatına atıldı. Kendilerine ait Uluslararası Nakliye Şirketinin Yönetim Kurulu üyeliğini ve sonraları da yönetim kurulu başkanlığını yaptı. Emekliliğini takiben ilk kitabı olan “Şaziye”’yi (2014) yazdı.

TÜLÜN, Yusuf (Tekirdağ/Çerkezköy, 1953): İstanbul Yeni Levent lisesini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Özel sektörde üst düzey yöneticilik yaptı. Siyasete Refah Partisi saflarında başladı. Üç dönem Refah Partisi Sarıyer İlçe Başkanlığı, Refah Partisi İl Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1991 Kısmı Ara Seçimde Bağcılar ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeliğine seçildi. Aynı zamanda Bağcılar Belediye Başkan yardımcılığı yaptı. 27 Mart 1994 Yerel Seçimlerinde Sarıyer Belediye Başkanlığına seçildi. Belediye Başkanlığı görevi bittikten sonra bir süre İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Saraylar ve Müzeler Müdürlüğü bünyesinde görev yaptıktan sonra 2004’de ikinci kez Sarıyer Belediye Başkanlığına seçildi (2004-2009). Sarıyer Spor Kulübünde bir dönem (1998/1999) Kulüp başkanı olarak görev yaptı.

TÜMER, Bedii(İst. 1929): Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdikten sonra Müfettiş olarak İş Bankasında uzun yıllar çalıştı. Daha sonra Anadolu Sigorta Genel Müdürü olarak görev yaptı. Anadolu Hayat Sigorta yönetim kurulu başkanı olarak da vazife gördü. Sarıyer Spor Kulübü’nde üç dönem Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)